Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αντιγριπικός εμβολιασμός σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης

Image
εμβολιασμός
 clock 17:07 | 07/11/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού όλων των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου αναφέρεται ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς στο πλαίσιο της σημερινής δράσης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης όπου εμβολιάστηκαν οι εργαζόμενοι στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, συμμετέχοντας στην προσπάθεια για μεγαλύτερη εξάπλωση του εμβολιασμού, καθιερώνει από φέτος ημέρα εμβολιασμού του προσωπικού της Περιφέρειας Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού σήμερα εμβολιάστηκαν υπάλληλοι της Περιφέρειας Κρήτης, -παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλου Μπαριτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Λάμπρου Βαμβακά οι οποίοι και εμβολιάστηκαν- στο χώρο του κεντρικού κτιρίου, από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, δίνοντας το παράδειγμα για την εξάπλωση του εμβολίου σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας. Ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις για τον εμβολιασμό έχουν γίνει και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Ιατρού Λάμπρου Βαμβακά, τρία μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται για την προστασία από την εποχική γρίπη και συγκεκριμένα:

-Το αντιγριπικό εμβόλιο που είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία από τη γρίπη, πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, είναι ασφαλές και καλά ανεκτό και από φέτος είναι απαραίτητη η χορήγηση μόνο μία δόσης, να εφαρμόζεται συστηματικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

-Κανόνες υγιεινής για την προφύλαξη από τη διασπορά του ιού της γρίπης :

-Σε περίπτωση νόησης, χορήγηση ειδικών αντι-ιικών φάρμακων από το γιατρό, αν κριθεί απαραίτητο, έγκαιρα, που μπορούν να κάνουν ηπιότερα τα συμπτώματα της γρίπης, να περιορίσουν τη διάρκεια της νόσου και να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές.

 

 

Ο Μανόλης Λουμπούνης γιατρός δημόσιας υγείας στη Περιφέρεια Κρήτης ανέφερε: «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει γίνει πια κατανοητό από όλο τον κόσμο, ότι, είναι μείζονος σημασίας για την προστασία του πληθυσμού. Το εμβόλιο που γίνεται φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια είναι ένα ασφαλέστατο εμβόλιο, έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις τα τελευταία χρόνια από την εποχή της νέας γρίπης. Έχει αποδειχθεί ότι οι παρενέργειες του με ελάχιστες ή και καθόλου, προστατεύει ένα σημαντικό ποσοστό πάνω από 65%, το σύνολο των ανθρώπων που το κάνουνε. Επίσης σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό και από τους γονείς όσα παιδιά πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό επειδή αποτελούν ουσιαστικά κλειστή ομάδα, καλό είναι να εμβολιαστούν γιατί σε αυτές τις ηλικίες γίνεται εύκολα η διάδοση του ιού μέσω της ηλικίας αυτής και στους ενηλίκους».

Αντώνης Μαρκάκης πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Περιφέρειας Κρήτης ν. Ηρακλείου: «Υγεία περιβάλλον και παιδεία είναι τα τρία από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μας. Στο κομμάτι της υγείας στηρίζουμε και ευχαριστούμε την Περιφέρεια και την διεύθυνση δημόσιας υγείας για την πρωτοβουλία αυτή. Στηρίζουμε και την αντίληψη περί εμβολιασμού, είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί εμείς οι εργαζόμενοι ζούμε σε κλειστούς χώρους σε καθημερινή βάση, και μας προσφέρει μια ιδιαίτερη και μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και την υγεία των οικογενειών μας».

Η Περιφέρεια Κρήτης προτρέπει τα άτομα αυξημένου κινδύνου σε εμβολιασμό

Συγκεκριμένα στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται:

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Στην Ελλάδα, εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας  ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
3. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια
• Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης και θηλάζουσες
5. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2)
6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
8. Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
9. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Για όλους τους υπόλοιπους, το εμβόλιο γρίπης προσφέρεται, με τον εμβολιασμό να μην είναι μεν υποχρεωτικός, αλλά εμβολιαζόμενοι, συμμετέχουν  στην αύξηση της  ανοσίας του πληθυσμού, για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Ας σκεφτούμε ότι η ανοσία, η δική μας, μπορεί να σώσει έναν συνάνθρωπό μας, που από την γρίπη θα κινδύνευε σοβαρά.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis