Κρήτη

Ηράκλειο

Πολιτισμός

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018: «Μουσεία και (δια) δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό»

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που για το 2018 έχει θέμα  «Μουσεία και (δια) δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, τις παρακάτω εκδηλώσεις:
 
Την Παρασκευή 18 Μαΐου και την Δευτέρα 21 Μαΐου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συνδιοργανώνει με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Εποπτείας Κοινωνικών Δομών και Μετανάστευσης του Δήμου Ηρακλείου και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, θεματικές ξεναγήσεις με θέμα τις  Μετακινήσεις, ανθρώπων και αντικειμένων στην Κρήτη κατά την Εποχή του Χαλκού, για ομάδες προσφύγων  που φιλοξενούνται στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εστία» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την στέγαση και την ένταξη προσφύγων στην Κρήτη,  που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής 18 Μαΐου στις 8.00 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί  μία ξεχωριστή συναυλία στον Κήπο του Μουσείου με το  μουσικό σύνολο “Vamos Ensemble” και την ερμηνεύτρια Ιωάννα Φόρτη, σε συνδιοργάνωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου  και της Περιφέρειας Κρήτης .

Το “Vamos Ensemble” πρωτοεμφανίστηκε στα Χανιά πριν από τέσσερα χρόνια και έχει ήδη μια πολύ σημαντική παρουσία στη μουσική σκηνή της Κρήτης. Είναι ένα πολυμελές σχήμα με σύνθεση συμφωνικής ορχήστρας, που ερμηνεύει μουσικές από όλον τον κόσμο και προσεγγίζει διαφορετικά μουσικά ιδιώματα μέσα από τον πολύ ιδιαίτερο προσωπικό του ήχο.

Η  Ιωάννα Φόρτη έχει διακριθεί σε ένα ευρύ και ετερόκλητο ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει όπερα, οπερέτα, μπαρόκ, λόγια, έντεχνη και λαϊκή ελληνική μουσική, μιούζικαλ κ.ά. Η γνωριμία της με τον Μίκη Θεοδωράκη, το 2000, σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας σημαντικής μουσικής διαδρομής, που περιλαμβάνει εμφανίσεις σε μεγάλα θέατρα σε Ελλάδα, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Γερμανία (Carnegie Hall, Queen Elisabeth Hall, Neuköllner Oper Berlin, Ηρώδειο, Επίδαυρο, Μέγαρο Μουσικής, κ.λπ.), συνεργασίες με τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες, μαέστρους, τραγουδιστές και σκηνοθέτες αλλά  και δισκογραφικές συμμετοχές

Το μουσικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα ευρύ ρεπερτόριο, που θα ξεκινά και θα καταλήγει στην Κρήτη, θα παντρεύει μουσικά ιδιώματα και θα μας ταξιδεύει στο παρελθόν και το παρόν μέσα από πολύ ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις και ξεχωριστές ερμηνείες.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
 
Πρόγραμμα

Παρασκευή 18 Μαΐου (είσοδος δωρεάν για το κοινό σε όλη την διάρκεια της ημέρας)
10.00-13.00    Θεματικές ξεναγήσεις σε ομάδες προσφύγων  που φιλοξενούνται στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εστία», που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου .
 20:00    Μουσικές Περιηγήσεις με  το μουσικό σύνολο “Vamos Ensemble”  και την  Ιωάννα Φόρτη.
 
Δευτέρα 21 Μαΐου 2018
 10.00-13.00  Θεματικές ξεναγήσεις σε ομάδες προσφύγων  που φιλοξενούνται στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εστία», που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου  (Δωρεάν είσοδος μόνο για τους συμμετέχοντες στις ξεναγήσεις).                  
 

Κρήτη

Κρήτη: Yπεγράφη η συμφωνία για την υλοποίηση του έργου "ΠΛΗΜΜΥΡΙΣ"

Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Υπεγράφη από τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Κρήτης, κ. Μαρία Κοζυράκη, τη Διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας Κύπρου, κ. Μαρία Παπά και, τον αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου κ. Πολύβιο Χατζηβασιλείου, η συμφωνία εταιρικής σχέσης για την υλοποίηση του έργου «Κοινή Στρατηγική για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κινδύνων που προκαλούνται από πλημμύρες και άλλες μεγάλες καταστροφές λόγω κλιματικών αλλαγών (ΠΛΗΜΜΥΡΙΣ)».

Η δράση χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα - Κύπρος 2014-2020», έχει διάρκεια δύο (2) ετών και προϋπολογισμό, για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ύψους 260.000 €. Εκ μέρους της Ελλάδας, την υλοποίηση του Προγράμματος έχει αναλάβει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σε συνεργασία και συμμετοχή με επιλεγμένα επιχειρησιακά τμήματα της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης.

Προτεραιότητα του Προγράμματος είναι η αντιμετώπιση καταστροφών μέσω της ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης ειδικών κινδύνων. Θα υλοποιηθούν δράσεις βελτίωσης της επιχειρησιακής συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μέσω της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας φορέων που επεμβαίνουν σε περιπτώσεις περιβαλλοντικής και πολιτικής προστασίας. Ειδικότερα, θα υλοποιηθεί ένα κοινό σύστημα, κοινή μεθοδολογία, για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.

Μέσω του Προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν:

η προμήθεια ειδικών οχημάτων διάσωσης / παρέμβασης / υποστήριξης και κατάλληλου εξοπλισμού πρόληψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών (αντλίες) και,

η προετοιμασία και εφαρμογή κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων ομάδων στόχου, σε θέματα συντονισμού, οργάνωσης, διαχείρισης ρίσκου σε περιπτώσεις σοβαρών επεισοδίων από μεγάλες καταστροφές (επιχειρησιακή ετοιμότητα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δέκα ασθενοφόρα από την Περιφέρεια Κρήτης για το ΕΚΑΒ Ηρακλείου

Δήμος Ηρακλείου: Άνοιξε και πάλι το Info Point