Κρήτη

Αγροτικά

"Πεθαίνει ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης" - Επιστολή σε Τσίπρα - Αρναουτάκη

αγρότες παραγωγη

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη. Με επιστολή του στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ζητά να συγκληθεί παγκρήτια σύσκεψη με τη συμμετοχή και των βουλευτών του νησιού με αφορμή την υπεφορολόγηση και τη μείωση της παραγωγής από την παρατεταμένη ανομβρία και τον δάκο. 

Μάλιστα ο κ.Στρατάκης καλεί και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και με την ιδιότητά του βουλευτή Ηρακλείου να παραβρεθεί και να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ τόνισε ότι η καταστροφή της φετινής παραγωγής τόσο στα αμπέλια όσο και στις ελιές έχει άμεσες επιτώσεις όχι μόνο στο εισόδημα των αγροτών αλλά και γενικότερες επιπτώσεις στην οικονομία της Κρήτης και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε, την ερχόμενη Κυριακή θα γίνουν τα εγκαίνια επαναλειτουργίας της μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου της ΕΑΣΗ. Η μονάδα στρέφεται μόνο προς την τυποποίηση και εγκαταλείπει την πολιτική του χύμα ελαιολάδου, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι,την Κυριακή 27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από την ΕΑΣΗ, στις εγκαταστάσεις της Ένωσης στην Βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου στις 12 το μεσημέρι.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου και θα ανακοινωθεί η εμπορική της στρατηγική όσον αφορά στη νέα τιμή αγοράς ελαιολάδου.

Η επιστολή Στρατάκη στον Αλέξη Τσίπρα:

Κύριε Πρόεδρε,
Κάθε μέρα που περνά όλοι οι εμείς αγρότες - ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, διαπιστώνουμε ότι η παραγωγή μας έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή στους ελαιώνες  μας.
Τα ελαιόδεντρά μας έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.
Σε περιοχές που άντεξαν στην ξηρασία, ο ελαιόκαρπος που παράχθηκε έχει υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή από τις δακοπροσβολές
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουμε τεράστια μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου με απρόβλεπτες συνέπειες για τους παραγωγούς μας, για τα ελαιοτριβεία μας για τους μεταποιητές μας.
Κύριε Πρόεδρε, το νησί μου, υπέστη μια πραγματική καταστροφή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Οι αγρότες μας βρίσκονται σε απελπιστική θέση, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ως Έλληνες πολίτες.
Σας καλώ, με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της μεγαλύτερης Συνεταιριστικής Οργάνωσης της Κρήτης, να αναλάβετε πρωτοβουλία,  ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και ως Βουλευτής Ηρακλείου για τη λήψη μέτρων ανακούφισης του αγροτικού κόσμου της Κρήτης, για όλο αυτό το θέμα που έχει προκύψει , στο βαθμό που το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας.

Η επιστολή στον Περιφερειάρχη Κρήτης:

Κύριε Περιφερειάρχη,
Κάθε μέρα που περνά όλοι οι εμείς αγρότες - ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, διαπιστώνουμε ότι η παραγωγή μας έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή στους ελαιώνες  μας.
Αποτέλεσμα αυτής της καταστροφής είναι ότι, δεν υπάρχει ελαιόκαρπος και   ο καρπός που έχει απομείνει στα δέντρα να έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από το δάκο.
Το κυριότερο είναι η ζημιά που έχουν πάθει τα  ελαιόδεντρα από την παρατεταμένη ανομβρία. 
Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση χωρίς το προϊόν και καλείται να πληρώσει στο κράτος δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις.  Σας καλούμε λόγω της σοβαρότητας του θέματος να συγκαλέσετε Παγκρήτια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να βρεθεί λύση για όλους τους αγρότες που μαστίζονται από τα προβλήματα 

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε άτομα άνων των 85 ετών

εμβολιασμός για κορωνοϊό

Ξεκίνησε στις 8 το πρωί σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού άνω των 85 ετών, σε όλα τα νοσοκομεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης

Η ροή του εμβολιαστικού προγράμματος και στα οκτώ νοσοκομεία του νησιού κυλάει ομαλά και η προσέλευση των εμβολιασθέντων είναι συνεχής.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό στις 20 του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εμβολιαστικές γραμμές σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των τεσσάρων Περιφερειακών ενοτήτων του νησιού.

Σταδιακά θα αναπτυχθεί το σύνολο των εμβολιαστικών γραμμών στην Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 510 νέα κρούσματα - 20 θάνατοι - 323 στις ΜΕΘ

Κρήτη - κορωνοϊός: 17 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο: Κρατούν "μικρό καλάθι" οι έμποροι - Κάλεσμα για στήριξη των ντόπιων επιχειρήσεων