Κόσμος

Βουλγαρία: Εισαγγελείς θα ερευνήσουν ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων και ακριβών ακινήτων

autokinitapoluteleias.jpg

Εισαγγελείς στη Βουλγαρία ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα ερευνήσουν εύπορους Βουλγάρους που οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων, ώστε να καταδειχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η χώρα καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

Ο επικεφαλής της εισαγγελίας Σοτίρ Τσατσάροφ έδωσε εντολή να διεξαχθεί πανεθνική έρευνα για την προέλευση των κεφαλαίων Βουλγάρων που απέκτησαν κατά το 2015 και το 2016 ακίνητα αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου λεβ (256.000 ευρώ).

Θα ελεγχθούν επίσης ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από την εισαγγελία, έπειτα από προειδοποιήσεις εκ μέρους της αστυνομίας και της εφορίας ότι κάποιοι απ' αυτούς μπορεί να εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή, απάτη ή ξέπλυμα χρημάτων.

Περισσότεροι από 350 Βούλγαροι αγόρασαν ιδιοκτησίες αξίας άνω των 500.000 λεβ το 2015 και το 2016, ανέφεραν οι εισαγγελείς, σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι μόλις περίπου 1.000 λεβ.

Περίπου 450 άνθρωποι στη Βουλγαρία οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα όπως Maybach, Bentley, Ferrari, Rolls Royce ή Lamborghini, αναφέρεται στη δήλωση των εισαγγελέων, οι οποίοι επικαλούνται στοιχεία της αστυνομίας.

Η Βουλγαρία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 και αυτή τη στιγμή ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της Ένωσης, αντιμετωπίζει πιέσεις από τις Βρυξέλλες για να δείξει ότι παίρνει μέτρα ώστε να βάλει τέλος στο κλίμα ατιμωρησίας για το οργανωμένο έγκλημα και να διασφαλίσει το κράτος δικαίου.

Η απουσία απτών αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση της διαφθοράς αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις και είναι από τις κύριες αιτίες για τις οποίες δεν έχει επιτραπεί στη Βουλγαρία να ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν της ΕΕ.

Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εξαίρουν τους βομβιστές αυτοκτονίας

Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν εξήραν τους βομβιστές αυτοκτονίας που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου κατά της πρώην κυβέρνησης και των δυτικών της συμμάχων και προσέφεραν στις οικογένειές τους χρήματα, ενώ τους υποσχέθηκαν ότι θα τους παραχωρήσουν εκτάσεις γης, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Σιρατζουντίν Χακάνι, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο οποίος είναι επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ με 10 εκατομμύρια δολάρια ως διεθνής τρομοκράτης, συναντήθηκε με τις οικογένειες των νεκρών καμικάζι στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ, το οποίο μάλιστα είχε γίνει στόχος βομβιστών αυτοκτονίας το 2018.

Οι επίσημες φωτογραφίες από τη συνάντηση εμφάνιζαν το πρόσωπό του θολό.

"Στην ομιλία του ο υπουργός χαιρέτισε τον τζιχάντ και τις θυσίες των μαρτύρων και των Μουτζαχεντίν και τους αποκάλεσε ήρωες του ισλάμ και της χώρας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Twitter το υπουργείο.

Οι οικογένειες των βομβιστών αυτοκτονίας έλαβαν ρουχισμό, 111 δολάρια και υποσχέσεις για εκτάσεις γης, είπε ο εκπρόσωπος Κάρι Σάγεντ Κόστι.

Ο Χακάνι ανέλαβε από τον πατέρα του Τζαλαλουντίν Χακάνι επικεφαλής του δικτύου Χακάνι, μιας ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με τους Ταλιμπάν, την οποία οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν για μερικές από τις πιο αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στη διάρκεια του πολέμου.

Ο άνθρωπος αυτός καταζητείται από το FBI σε σχέση με μια επίθεση σε ένα άλλο ξενοδοχείο της Καμπούλ το 2008, στην οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αμερικανός πολίτης.

Μετά την νίκη των Ταλιμπάν επί της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης, η οποία κατέρρευσε τον Αύγουστο, ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους, έχουν πραγματοποιήσει σειρά από επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίων τζαμιών και άλλων στόχων σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους.

ειδησεις σημερα

Ρωσία: Υπό εξέταση μέρες μη εργασίας για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού

Ινδία: Τουλάχιστον 41 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Unicef – Υεμένη: 10.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την αρχή του εμφυλίου το 2015

ESPA BANNER