Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Navtex για το «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο

oruc reis
 clock 11:06 | 01/10/2026
writer icon newsroom ekriti.gr
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Επιστρέφει στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», καθώς η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση νέας NAVTEX (0953/26) για τη διενέργεια υποθαλάσσιων ερευνών.

Στόχος των εργασιών είναι η προετοιμασία για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Η σχετική οδηγία εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 25 Οκτωβρίου.

Η δεσμευμένη θαλάσσια ζώνη ξεκινά από τα νότια παράλια της Τουρκίας (μεταξύ Αττάλειας και Μερσίνης) και εκτείνεται έως τις περιοχές νοτίως των κατεχομένων.

Στο πλαίσιο των επιστημονικών και υποθαλάσσιων ερευνών, το Oruc Reis θα πλαισιώνεται από τα συνοδευτικά πλοία «Denar Pathfinder», «Denar Echo» και «Kirici».

Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Τουρκίας για την κατασκευή υποδομών ενεργειακής διασύνδεσης με το ψευδοκράτος, με τις παρούσες εργασίες να αποτελούν το προπαρασκευαστικό στάδιο για την πόντιση του αγωγού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κακοκαιρία: Φούσκωσε ο Γεροπόταμος - Ορμητικά τα νερά (βίντεο)

Κρήτη - κακοκαιρία: 112 σε Δήμο Μινώα Πεδιάδος, Άγιο Νικόλαο, Ελούντα, Μίλατο και Λίμνες

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis