Κόσμος

Το Ιράν επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα, ωστόσο πολλοί πολίτες δεν τηρούν τους περιορισμούς

κορωνοϊός-Ιράν

Το Ιράν εισήγαγε αυστηρότερους περιορισμούς σήμερα για να αναχαιτίσει ένα τρίτο κύμα του νέου κορωνοϊού, μεταξύ άλλων το κλείσιμο των επιχειρήσεων που δεν εμπορεύονται είδη πρώτης ανάγκης και περιορισμούς στις μετακινήσεις, ωστόσο κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα δεν τηρούνται.

«Οι δρόμοι της Τεχεράνης είναι γεμάτοι κόσμο παρά τους περιορισμούς», μετέδωσε σήμερα το πρωί η κρατική τηλεόραση, ενώ ορισμένα «μη αναγκαία» καταστήματα παρέμειναν ανοικτά. Αργότερα, η εικόνα άλλαξε με τους περισσότερους δρόμους να είναι άδειοι και τα καταστήματα κλειστά.

Το πρακτορείο ειδήσεων ISNA ανήρτησε φωτογραφίες από αμαξοστοιχίες του μετρό όπου επικρατούσε συνωστισμός με την ετικέτα «Ο κορονοϊός σκοτώνει». Άλλα ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες με λεωφορεία, όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Ο υφυπουργός Υγείας Αλιρέζα Ραϊσί προειδοποίησε ότι το 10% των ανθρώπων που αψηφά τους υγειονομικούς κανονισμούς θα μπορούσε να διασπείρει τον ιό στο 80% του πληθυσμού, προσθέτοντας πως οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι η βασική αιτία μολύνσεων.

Για να προτρέψει τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο των μη απαραίτητων επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε 160 «κόκκινες» πόλεις, όπου διαμένουν περισσότεροι από 53 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ απαγόρευσε στα οχήματα να εισέρχονται ή να εξέρχονται αυτών των περιοχών.

Επιπλέον, απαγόρευσε την κυκλοφορία των οχημάτων σε αυτές τις πόλεις μεταξύ 9 το βράδυ με 4 το πρωί. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ριάλ ή περίπου 37 δολάρια.

Σε τηλεοπτική εμφάνισή του σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί επισήμανε ότι οι περιορισμοί διάρκειας 2 εβδομάδων ενδέχεται να παραταθούν, εάν δεν επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν κατέγραψε 431 θανάτους από τη νόσο Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να φθάνει τους 44.327. Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Σίμα Σαντάτ Λαρί είπε επίσης στην κρατική τηλεόραση ότι το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 12.931 στα 841.308.

Κόσμος

Επίσκεψη Πρέσβειρας της Γαλλίας στο ΓΕΕΦ - Συνάντηση με Δημόκριτο Ζερβάκη

Από τη συνάντηση με τον Δημόκριτο Ζερβάκη.

Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, κα. Salina Grenet – Catalano, πραγματοποίησε στις 22 Ιανουαρίου 2021, εθιμοτυπική επίσκεψη στο Στρατηγείο του ΓΕΕΦ, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της  και συναντήθηκε με τον κρητικό Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έγινε ανασκόπηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, όπου διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο αυτής ενώ καταγράφηκαν τομείς για περαιτέρω ανάπτυξή της.

Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, κα. Salina Grenet – Catalano, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Στρατηγείο του ΓΕΕΦ.
Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, κα. Salina Grenet – Catalano, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Στρατηγείο του ΓΕΕΦ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημόκριτος Ζερβάκης: Με γυναίκες και άνδρες των τεθωρακισμένων Λευκωσίας στα πολυβόλα

Μήνυμα ισχύος και αποτροπής από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου (Φωτογραφίες)