Κόσμος

Σερβία - κορωνοϊός: Δραματική κατάσταση με 7.000 κρούσματα - Χάος στα νοσοκομεία

Σερβία, κρούσματα

Το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία επιβεβαιωθηκαν 6.842 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κατέληξαν 37 ασθενείς. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ σε ημερήσια κρούσματα και θανάτους.

Από σήμερα και για διάστημα δέκα ημερών ισχύουν νέα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου Covid-19.

Έτσι, περιορίζεται μέχρι τις 18:00 η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, τυχερών παιγνίων όπως επίσης των θεάτρων και των κινηματογράφων. Τα καταστήματα τροφίμων, τα εμπορικά και τα φαρμακεία θα λειτουργούν μέχρι τις 9:00 η ώρα το βράδυ, με την υποχρέωση να τηρείται ο περιορισμός στον αριθμό των πελατών που θα εξυπηρετούνται ταυτόχρονα, με την η αναλογία: ένας πελάτης ανά τέσσερα τετραγωνικά μέτρα εμβαδού.

Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να περιοριστεί στους 50 ο αριθμός των επιβατών στα λεωφορεία αστικής συγκοινωνίας και για τον λόγο αυτό στο Βελιγράδι, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εστία της επιδημίας, ο στόλος θα αυξηθεί κατά 230 οχήματα τις ώρες αιχμής και τα δρομολόγια θα είναι συχνότερα. Περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών δεν υπάρχουν, ωστόσο επιβάλλεται η απαγόρευση συναθροίσεων πέραν τον τεσσάρων ατόμων και η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε σημεία όπου ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος, όπως και η τήρηση των αποστάσεων.

Στη Σερβία το σύστημα υγείας έφτασε στα όρια της εξάντλησης. Τα νοσοκομεία αναφοράς είναι όλα γεμάτα ενώ συνεχώς κλινικές διαφόρων ειδικοτήτων μπαίνουν στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Στα δύο κλειστά στάδια στο Βελιγράδι και την πόλη Νις επίσης δε υπάρχουν ελεύθερες κλίνες, ενώ στο σύστημα των Covid νοσοκομείων έχουν ενταχθεί πλέον και οι εγκαταστάσεις όλων των ιαματικών λουτρών που υπάρχουν στην χώρα.

Μεγάλη είναι η διασπορά της νόσου στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Σε λίγο δεν θα χουμε ποιος να μας θεραπεύσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιολόγος Μίομιρ Πέλεμις, μέλος της Επιτροπής δημόσιας υγείας μιλώντας, σε συνέντευξη Τύπου, για την κατάσταση στο σύστημα υγείας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι εκπαιδευτικοί. Το συνδικάτο Εκπαιδευτικών (SPRS) αναφέρει ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που νόσησαν ή προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό αυξάνεται δραματικά και αν δεν κλείσουν τα σχολεία άμεσα, αργότερα θα καταστεί αδύνατη και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. «Εάν ασθενήσει μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών και η τηλε-εκπαίδευση θα καταστεί αδύνατη αφού ό άρρωστος δάσκαλος ή καθηγητής δεν θα έχει τη σωματική δύναμη να κάνει τις παραδόσεις ούτε από το σπίτι», προειδοποίησε η πρόεδρος του συνδικάτου των εκπαιδευτικών Γιάσνα Γιάνκοβιτς. Η κυβέρνηση για την ώρα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σχολεία υποστηρίζοντας ότι μόνο το 2% των εκπαιδευτικών έχει νοσήσει. Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών ωστόσο αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία.

Αύριο πάντως συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για να αποφασίσει αν θα επιβληθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα απ αυτά που άρχισαν να εφαρμόζονται σήμερα.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν 8 κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο νησί

Κορωνοϊός τεστ

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού της Μεγάλης Βρετανίας έχει «ριζώσει» για τα καλά στη χώρα μας, καθώς όπως μετέδωσε το Open TV, εντοπίστηκαν 32 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα. Μόλις 3 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ τα υπόλοιπα 29 είναι διάσπαρτα στη χώρα. Σε Αττική και Κρήτη εντοπίζεται η πλειονότητα εξ αυτών.

Συγκεκριμένα, στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 17 κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, ενώ 8 προέρχονται από την Κρήτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενημερώνει ότι:

Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων. Εξ αυτών, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 που έχει ο κορωνοϊός.

Συγκεκριμένα:

•       3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
•       4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
•       8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
•       17 δείγματα από την Αθήνα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες».

Διαβάστε επίσης: 

Κρήτη - κορωνοϊός: Αισιοδοξία για την πορεία του ιού - Μόλις 3 τα κρούσματα

Κορωνοϊός: 334 κρούσματα, 288 διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι