Κόσμος

Σερβία-κορωνοϊός: 579 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Covid -19 - Σερβία

Νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται στη Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 579 νέα κρούσματα, ενώ κατέληξαν τρεις ασθενείς. Σύμφωνα με το σημερινό ανακοινωθέν της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, το 85% των προσβληθέντων από τον κορονοϊό, τις τελευταίες πέντε ημέρες, είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών. Το 49% των νέων κρουσμάτων προέρχεται από το Βελιγράδι.

Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται 530 ασθενείς, εκ των οποίων οι 24 είναι διασωληνωμένοι.

Στη Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 38.115 άνθρωποι και απεβίωσαν 786. Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται στο 2,06%. Τα μέτρα που ισχύουν για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου είναι: η απαγόρευση των συναθροίσεων πέραν των 30 ατόμων, ο περιορισμός της λειτουργίας όλων των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ενώ υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της και στους εξωτερικούς χώρους.

Στο Κόσοβο από χθες επιβεβαιώθηκαν άλλα 169 νέα κρούσματα και απεβίωσαν δύο ασθενείς. Συνολικά μέχρι σήμερα στο Κόσοβο νόσησαν 17.591 άνθρωποι και τα θύματα ανέρχονται σε 659.

Ελλάδα

Lockdown - Νίκος Σύψας: Δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου

Σύψας-κορωνοϊός

Ο Νίκος Σύψας σε δηλώσεις του τόνισε πως δεν βλέπει πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, τελική (προς το παρόν) ημερομηνία του lockdown.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, απάντησε πως προσωπική του άποψη είναι ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει τίποτε στις 7/12, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης.

«Η εκτίμησή μου είναι πως δεν ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σύψας τόνισε πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους και γι’ αυτό, θεωρεί, πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.

«Χριστούγεννα θα κάνουμε και του χρόνου, δεν χάθηκε ο κόσμος. Υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στη πτώση κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους. Όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων», σημείωσε.

Οσον αφορά το λιανεμπόριο, τόνισε πως όσο πιο αργά προς τις γιορτές ανοίξει, τόσο το καλύτερο. «Βλέπω ανέφικτο να ανοίξει το λιανεμπόριο άμεσα. Θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά που σε 15 μέρες θα δώσει πάλι κρούσματα. Οσο πιο κοντά στην γιορτινή περίοδο ανοίξουμε, τόσο το καλύτερο», είπε, ενώ τέλος, αναφερόμενος στην εστίαση, απάντησε πως τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για να ανοίξουν τα μαγαζιά.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα στην εστίαση. Είναι σημείο υπερμετάδοσης και το είδαμε το καλοκαίρι στα νησιά ή σε γυμναστήρια. Θα είναι πάντως το τελευταίο βήμα που θα γίνει στο άνοιγμα, αν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες», ανέφερε ο κ. Σύψας.