Κόσμος

Οι νοσηλευτές στη Βουλγαρία παίρνουν τα μέτρα τους

ασθενοφόρο Βουλγαρία

Ειδικά κουμπιά πανικού με στόχο την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από επιθέσεις εναντίον τους, θα τοποθετήσει σε 400 νέα ασθενοφόρα, το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας.

Η σχετική ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έγινε έπειτα από το θόρυβο που προκλήθηκε εξαιτίας των πρόσφατων καταγγελιών για άσκηση βίας από ασθενείς κατά νοσηλευτών και ιατρών.

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε επίσης ότι, έπειτα από τις πρόσφατες σωματικές επιθέσεις κατά γιατρών και νοσηλευτών στο Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στην πόλη Γκόρνα Οριαχόβιτσα (Gorna Oryahovitsa), ο υπουργός έδωσε εντολή για την εικοσιτετράωρη φύλαξη του χώρου. Επίσης, όλες οι αναφορές για τις επιθέσεις έχουν προωθηθεί στο γραφείο του εισαγγελέα.

Οι επιθέσεις στο κέντρο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στη Γκόρνα Οριαχόβιτσα είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 27 νοσηλευτές να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Οι νοσηλευτές τονίζουν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξουν δραστικές και άμεσες αλλαγές που να εγγυώνται την ασφάλειά τους δεν πρόκειται να αλλάξουν απόφαση.

Σύμφωνα με μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βουλγαρίας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με φραστικές, ακόμα και σωματικές επιθέσεις και το υπουργείο Υγείας δεσμεύθηκε ότι θα διαθέσει χρηματικούς πόρους για την ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης σε εταιρείες σε κέντρα αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών. Το ιατρικό κέντρο στη Γκόρνα Οριαχόβιτσα καλύπτει πέντε δήμους και κατά μέσο όρο παρέχει ιατρική βοήθεια σε 60.000 άτομα, ανά έτος.

Κόσμος

Γαλλία-AUKUS: Ανακαλούνται για διαβουλεύσεις οι πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Η Γαλλία  προχώρησε σε αυτην την κίνηση μετά τη συμφωνία της Καμπέρας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο (AUKUS) για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, με την οποία αναίρεσε τη σύμβαση, ύψους 54 δισεκ. ευρώ, για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Γαλλίας και θα συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ημέρες για να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι παίρνει μια τέτοια απόφαση απέναντι στις δύο αυτές χώρες, ιδίως απέναντι στις ΗΠΑ, ιστορικό σύμμαχο της Γαλλίας από την εποχή του πολέμου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον είχε δηλώσει: "Η Γαλλία δεν βλέπει πως μπορεί να εμπιστευτεί την Καμπέρα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας, μετά την απόφαση της τελευταίας να αθετήσει τη δέσμευσή της να αγοράσει γαλλικά υποβρύχια".

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απέκρουσε τις επικρίσεις της Γαλλίας εξηγώντας ότι είχε ξεκαθαρίσει από τον Ιούνιο στον Γάλλο πρόεδρο ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί, 

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος EUMED 9: Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

ΔΕΘ - Επίσκεψη Τσίπρα: Θα ζητήσει ρύθμιση ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία

ESPA BANNER