Κόσμος

Πατριάρχης Σερβίας: Η πρώτη "κόντρα" με το Φανάρι με φόντο το Ουκρανικό

Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος

Όπως αναμενόταν ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.Προρφύριος λίγες μέρες μετά την εκλογή του επιτέθηκε στο Φανάρι για την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και ταυτίστηκε με τις θέσεις της ρωσικής Εκκλησίας.

Σε μια από τις πρώτες του δηλώσεις έδωσε στίγμα όσον αφορά στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα που ταλανίζει την Παγκόσμια Ορθοδοξία τονίζοντας πως οι ενέργειες της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία δεν είναι σύμφωνες με την παράδοση της Εκκλησίας

Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη για τη σερβική εθνική τηλεόραση RTS, ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος μίλησε για πολλά θέματα, όπως η κατάσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ο διάλογος με την Καθολική Εκκλησία, η διορθόδοξη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης , το ζήτημα της Ουκρανίας, ακόμη και ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου.

Σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανίας, ο Πατριάρχης Πορφύριος είπε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία που έχει την εσωτερική της τάξη και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των Κανόνων αυτή τη στιγμή.

«Οι ενέργειες της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία δεν είναι σύμφωνες με την παράδοση της Εκκλησίας. Είμαστε στο πλευρό της τάξης και των κανόνων», δήλωσε ο Σέρβος Πατριάρχης. Πρόσθεσε επίσης ότι «Πολλοί πρόκειται να πουν ότι εμείς είμαστε στη ρωσική πλευρά. Αλλά είμαστε στο πλευρό της τάξης και των κανόνων ».

Όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη του Πάπα στη Σερβία, είπε ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. “Δεν θα σκέφτομαι μόνος μου, αλλά όλα είναι προϊόν συλλογικής σκέψης… μέχρι στιγμής, όσο γνωρίζω, δεν υπήρξε ποτέ καμία πρωτοβουλία του Βατικανού… και ο Πατριάρχης Ειρηναίος είχε πει ότι θα ήταν καλό και χρήσιμο για τη σχέση μεταξύ των δύο εκκλησιών αλλά αν και πότε ... ο Θεός ξέρει” τόνισε.

Σχετικά με τα πραγματικά προβλήματα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και η Κροατία, πρόσθεσε ότι, αν και δεν είναι προφήτης, «παρόμοιες ενέργειες, όπως αυτές στην Ουκρανία, δεν θα συμβούν ξανά, επειδή προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στις σχέσεις των τοπικών εκκλησιών ». Και αυτό θα είναι ένα μάθημα για όλους.

Κατά την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Πατριάρχης είπε ότι η Εκκλησία πρέπει να ασχολείται με την πολιτική με την αρχική έννοια, με την έννοια της φροντίδας για το κοινό καλό.
Όσον αφορά τον γάμο του ιδίου φύλου, είπε ότι για την Εκκλησία, ο γάμος ορίζεται στην Παλαιά Διαθήκη μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μπορεί να καταλάβει ανθρώπους που έχουν τέτοιο σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς έχουν αμέτρητα προβλήματα, πιέσεις και ότι πρέπει να ρυθμίσουν τη δική τους κατάσταση.

Σε πολλά θέματα, πρόσθεσε, ότι η Εκκλησία πρέπει να μιλήσει με όλους, να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα και, κυρίως, να μαρτυρήσει την πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναζητούν τα οστά Κρητών στα βουνά της Αλβανίας - Το ιερό χρέος προς τους πεσόντες

Κορωνοϊός – Σχολεία: Ματαίωση των προαγωγικών εξετάσεων εξετάζει το υπουργείο Παιδείας

Ινδία: Θύμα τροχαίου «ζωντάνεψε» πάνω στο ιατροδικαστικό τραπέζι

 

Κόσμος

IEA: Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος

Ρυποι

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από τον ενεργειακό τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη από την COVID-19 «μόνο βιώσιμη δεν είναι» για το κλίμα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η Επισκόπηση Παγκόσμιας Ενέργειας του IEA για το 2021 προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα ανέλθουν σε περίπου 33 δισεκατομμύρια τόνους φέτος, γεγονός που δείχνει ότι θα αυξηθούν κατά 1,5 δισεκατομμύρια τόνους από τα επίπεδα του 2020. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ενιαία αύξηση σε περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αυτή είναι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19 μόνον βιώσιμη δεν είναι σήμερα για το κλίμα μας» υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Η φετινή αύξηση είναι πιθανό ότι θα προκληθεί από μια ανάκαμψη της χρήσης άνθρακα στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσε ο Μπιρόλ, σημειώνοντας ότι από την έκθεση του IEA προβλέπεται ότι η αύξηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην Ασία.

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην άσκηση πιέσεων στις κυβερνήσεις να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον IEA.

Σύνοδος Κορυφής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών από όλον τον κόσμο αυτή την εβδομάδα για να συζητηθεί το ζήτημα αυτό ενόψει των παγκόσμιων συνομιλιών που θα γίνουν στην Σκωτία αργότερα φέτος. Πέρυσι, όταν η χρήση ενέργειας μειώθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, οι εκπομπές CO2 που συνδέονταν με την ενέργεια μειώθηκαν κατά 5,8% σε 31,5 δισεκατομμύρια τόνους, έπειτα από μια κορύφωσή τους το 2019 σε 33,4 δισεκατομμύρια τόνους.

Στην επισκόπηση του IEA για φέτος αναλύθηκαν τα πιο πρόσφατα εθνικά στοιχεία που υπάρχουν από όλον τον κόσμο, οι τάσεις οικονομικής ανάπτυξης και τα νέα ενεργειακά σχέδια τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν.

Η παγκόσμια ζήτηση σε ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2021, με πρώτες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ωθώντας την πάνω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ζήτηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα πρόκειται να αυξηθεί το 2021, καθώς και η ζήτηση άνθρακα και αυτή αερίου αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Η αναμενόμενη αύξηση στην χρήση άνθρακα επισκιάζει αυτή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά σχεδόν 60%, παρά την αυξανόμενη ζήτηση ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% της προβλεπόμενης αύξησης στην ζήτηση άνθρακα το 2021 αναμένεται να προέλθει από την Ασία, με πρώτη την Κίνα.

Η χρήση άνθρακα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί, αλλά θα παραμείνει αρκετά κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης, σύμφωνα με τον IEA.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ - CDC: Είναι περιττή η συχνή απολύμανση των επιφανειών για τον κορωνοϊό

Μάθετε πώς επηρεάζει το σώμα η θερινή ώρα

Γιατί δεν πρέπει να πίνεις καφέ πριν τις 9:30 το πρωί