Κόσμος

Μπλόκο στα ιαπωνικά αυτοκίνητα από τους Νοτιοκορεάτες

νότια κορέα

Ραγδαία πτώση κατέγρααψαν οι πωλήσεις ιαπωνικών αυτοκινήτων στη Νότια Κορέα τον περασμένο μήνα, καθώς η σύγκρουση των δύο χωρών αποτυπώνεται και στις καταναλωτικές συμπεριφορές.

Η Toyota είδε τις πωλήσεις της να υποχωρούν 32% και η Honda περίπου 34%, καθώς οι Νοτιοκορεάτες μποϊκοτάρουν τα ιαπωνικά προϊόντα, μετά την απόφαση του Τόκιο να αφαιρέσει την Νότια Κορέα από τη λίστα των χωρών, που απολαμβάνουν προνομιακό εμπορικό καθεστώς.

Το Τόκιο έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών ιαπωνικής παραγωγής αναγκαίων σε νοτιοκορεάτικες βιομηχανίες για την παραγωγή καρτών μνήμης και οθονών.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών δεν πυροδότησαν εμπορικά δεδομένα, αλλά οι αποφάσεις νοτιοκορεάτικων δικαστηρίων με τις οποίες ιαπωνικές εταιρείες καλούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις σε πολίτες που εργάζονταν καταναγκαστικά γι’ αυτές την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής της Κορέας, ως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για το Τόκιο, το ζήτημα των αποζημιώσεων ρυθμίστηκε στη συνθήκη του 1965 με την οποία εξομαλύνθηκαν οι διμερείς σχέσεις.

πηγή: Ναυτεμπορική

Κόσμος

BRIGHT STAR 2021: Πολυεθνική άσκηση στην Αίγυπτο παρουσία Ζερβάκη (Βίντεο)

Ο Δημόκριτος Ζερβάκης στην Αίγυπτο.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Αίγυπτο για να παραστεί στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DVDay) της Πολυεθνικής Άσκησης «Bright Star/2021», ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης είχε επαφές  με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, Αντιστράτηγο Mohamed Farid Hegazy και Υποστράτηγο Yousef Huneiti, αντίστοιχα καθώς και με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγό Mohamed Zaki, στον οποίον, εκτός των άλλων, μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη. 

Επίσης, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχηγό Πολεμικής Αεροπορίας των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιπτέραρχο Mohamed Abbas Helmy και τον Αρχηγό Χερσαίων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, Αντιστράτηγο Fahd Al-Mutair ενώ συναντήθηκε και  με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, κ. Όμηρο Μαυρομμάτη.     

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, καταγράφηκε η άριστη απόδοση και ο επαγγελματισμός που επέδειξε το προσωπικό της ΕΦ που συμμετείχε στην άσκηση, ενώ επισημάνθηκε η δυνατότητα που δόθηκε μέσω αυτής, για συνεκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης με τη διεξαγωγή πολλαπλών επιχειρησιακών σεναρίων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των δεσμών των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.  

 

 

Επιπλέον, στο περιθώριο της DVDay, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, ο Αρχηγός της ΕΦ αντάλλαξε απόψεις επί των Διμερών και Πολυμερών Προγραμμάτων Αμυντικής Συνεργασίας και ειδικότερα για τη συμμετοχή των ΕΔ των χωρών σε κοινές ασκήσεις και την περαιτέρω εμβάθυνση της μεταξύ τους στρατιωτικής συνεργασίας.

 

 

Οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, αντικατοπτρίζοντας το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των ΕΔ της Κύπρου και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και ευρύτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύπρος: Εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές Δραστηριότητες Εθνικής Φρουράς (Φωτογραφίες)

Αίγυπτος: «Χαστούκι» στην Άγκυρα για την πρόκληση στα Βαρώσια

Ζερβάκης: Στις Εθνικές επάλξεις, να αντιμετωπίζουμε τις υβριδικές ενέργειες της Τουρκίας

ESPA BANNER