Κόσμος

Λευκορωσία: Στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα η επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Βερολίνο

Το Βερολίνο θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφκαγια, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της.   

Η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης θα μείνει στη γερμανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ εξετάζεται και μία συνάντηση  με τη Γερμανία καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Όντας εξόριστη στη Λιθουανία, η Τιχανόφσκαγια συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται στο Βίλνους στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες της Βαλτικής.

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση, αλλά τώρα πρέπει να είμαστε πρακτικοί και να υποστηρίξουμε τον λαό της Λευκορωσίας. Και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, πιστέψτε με», δήλωσε ο Μακρόν μετά από συνομιλία 45 λεπτών που είχε μαζί της. Από την πλευρά της, η Τιχανόφσκαγια δήλωσε ότι «ο κύριος στόχος του Mακρόν ήταν να βοηθήσει στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων».

Η Λευκορωσία διέρχεται πολιτική κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο αυτοανακηρύχθηκε μεν νικητής, η αντιπολίτευση όμως κάνει λόγο για νοθεία στις κάλπες. Έκτοτε, έχουν γίνει επανειλημμένως μαζικές διαμαρτυρίες και χιλιάδες πολίτες έχουν συλληφθεί.

Κόσμος

Σαρλ Μισέλ: Στο Λονδίνο να αποφασίσουν για το Brexit, δική τους επιλογή ήταν

Σαρλ Μισέλ

H Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία απηύθυναν σήμερα εκατέρωθεν παροτρύνσεις προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός και να αποφευχθεί ένα δύσκολο φινάλε στο πεντάχρονο δράμα του Brexit, μια εξέλιξη που θα χειροτέρευε τις οικονομικές δυσκολίες από την κρίση του κορονοϊού.

Ωστόσο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι μια συμφωνία συνεχίζει να είναι πιθανή πριν από το τέλος του έτους, όταν λήξουν οι ισχύοντες εμπορικοί όροι της Βρετανίας και όταν δεν θα υπάρχουν πλέον εγγυήσεις για εμπόριο χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις.

“Ο χρόνος είναι λίγος, πρέπει να πάρουν αποφάσεις”

«Ο χρόνος είναι πολύ λίγος και είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε αδιάκοπα, επί όλων των θεμάτων, επί νομικών κειμένων. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λάβει κάποιες αποφάσεις και είναι η δική τους ελεύθερη και κυρίαρχη επιλογή», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ Μπαρνιέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η κυρίαρχη απάντηση θα καθορίσει το επίπεδο της πρόσβασης στην εσωτερική μας αγορά, αυτό είναι απλά κοινή λογική».

Ο Μισέλ δήλωσε ότι τα 27 κράτη-μέλη είναι εξίσου έτοιμα για μια απότομη διακοπή στις εμπορικές σχέσεις στα τέλη του έτους χωρίς μια νέα συμφωνία για εταιρική σχέση στο πλαίσιο της οποίας θα αποφεύγονται οι δασμοί και οι ποσοστώσεις από το 2021.

«Brexit σημαίνει Brexit, όπως συνήθιζε να λέει η (πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργός) Τερέζα Μέι. Αλλά το Brexit σημαίνει επίσης λήψη αποφάσεων για τη μελλοντική μας σχέση», δήλωσε ο Μισέλ, αναφέροντας τα τρία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις: τα δικαιώματα στην αλιεία, τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών και τους κανόνες για ισότιμο ανταγωνισμού.

«Δεν χρειαζόμαστε λόγια, χρειαζόμαστε εγγυήσεις», δήλωσε ο ίδιος, αναφορικά με τις εγγυήσεις για τους κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού. «Δεν έχει να κάνει με την επιλογή τακτικών διαπραγμάτευσης. Έχει να κάνει με την επιλογή του μοντέλου της κοινωνίας τους για το μέλλον. Θέλουν οι Βρετανοί φίλοι μας να ρυθμίσουν την κρατική βοήθεια και να τηρήσουν υψηλά πρότυπα στην υγεία; Εάν ναι, γιατί να μην δεσμευθούν σε αυτά».

“Το Brexit δεν είναι δική μας απόφαση”

Αναφορικά με τους τρόπους για την επίλυση μελλοντικών εμπορικών διαφορών, ο Μισέλ πίεσε για συμφωνία επί μιας «δεσμευτικής, ανεξάρτητης διαιτησίας» που θα μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα τις όποιες στρεβλώσεις στην αγορά.

Ο Μισέλ δήλωσε ότι το βρετανικό προσχέδιο για το Νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά –το οποίο εάν υιοθετηθεί θα υπονομεύσει την προηγούμενη συμφωνία διαζυγίου της Βρετανίας με την ΕΕ– παγιώνει απλά την πεποίθηση του ευρωπαϊκού μπλοκ ότι χρειάζεται αυστηρή παρακολούθηση της όποιας νέας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το Brexit δεν ήταν δική μας απόφαση και δεν ήταν απόφαση των δικών μας αλιέων», δήλωσε ο Μισέλ, προσθέτοντας ότι η απώλεια πρόσβασης στα ύδατα της Βρετανίας θα προκαλέσει «εξαιρετική ζημιά» στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Η ΕΕ επιδιώκει έτσι διαρκή αμοιβαία πρόσβαση στα αλιευτικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και διαμοιρασμό των ποσοστώσεων αλιευμάτων, όπως το Λονδίνο επιθυμεί οι εταιρίες του να συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά των 450 εκατ. καταναλωτών, δήλωσε.

“Δε γίνεται να τα έχεις όλα”

«Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει πρόσβαση στην ενιαία αγορά ενώ παράλληλα να έχει τη δυνατότητα να αποκλίνει από τα πρότυπα και τις ρυθμίσεις μας όταν το βολεύει. Δεν μπορείς να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», είπε ο Μισέλ στους ευρωβουλευτές.

Με το διακύβευμα των δύσκολων συνομιλιών να είναι περίπου 900 δισεκ. ευρώ ετήσιου εμπορίου, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στην ίδια ολομέλεια ότι μια συμφωνία είναι «εφικτή» εάν και οι δύο πλευρές εργαστούν εποικοδομητικά.

«Ο χρόνος είναι εξαιρετικά σημαντικός….Μαζί με τους Βρετανούς εταίρους μας, πρέπει να βρούμε λύσεις στα πιο δύσκολα σημεία», δήλωσε ο Μπαρνιέ, με τα σχόλιά του να οδηγούν σε άνοδο την ισοτιμία της στερλίνας.