Κόσμος

Κυπριακό: Η πενταμερής διάσκεψη και τα δεδομένα για λύση

Από τις συζητήσεις για το Κυπριακό

Παρά το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρεί ακόμα μια φορά να διαφοροποιήσει τη βάση των συνομιλιών και προβαίνει σε κινήσεις που παραβιάζουν το status quo, η ελληνοκυπριακή πλευρά σωστά αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συμμετοχή σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.  Όμως, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", θα είναι σφάλμα να αρκεσθεί στην προάσπιση του διαπραγματευτικού κεκτημένου ως είχε πριν την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα αρχές Ιουλίου του 2017. Η τουρκική πλευρά διαχρονικά θέτει νέα δεδομένα στο τραπέζι των διακοινοτικών συνομιλιών. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα έχει πετύχει αρκετά.

Δυστυχώς η βάση των συνομιλιών έχει επικίνδυνα μετακινηθεί προς τις τουρκικές θέσεις. Για χρόνια τώρα η ελληνική πλευρά διστάζει να καταθέσει νέες προσεγγίσεις φοβούμενη μην τυχόν και της επιρριφθούν ευθύνες μιας πιθανής αποτυχίας των συνομιλιών. Η δυστοκία όμως είναι και αποτέλεσμα σύγχυσης για τα τεκταινόμενα.

Μέρος των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας εκφράζει επιφυλάξεις ή ακόμα και αρνητική διάθεση για συμμετοχή σε πενταμερή διάσκεψη εφ’ όσον θα απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η θέση αυτή είναι κατανοητή αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα δεδομένα, με τη μη συμμετοχή ελλοχεύει ο κίνδυνος επίρριψης ευθυνών στη δική μας πλευρά και δραστικής διαφοροποίησης του status της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ούτε όμως η συμμετοχή χωρίς την προσθήκη νέων προσεγγίσεων προκρίνεται καθώς αναπόφευκτα θα βρεθούμε σ’ έναν ασφυκτικό κλοιό για μια λύση συνομοσπονδίας.  

Ο ρόλος του ΟΗΕ

Διαχρονικά η Κύπρος είχε υψηλές προσδοκίες από τον ΟΗΕ. Και ενώ πριν από το 1974 η στάση του ΟΗΕ ήταν θετική για την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την εισβολή και τα νέα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί υπήρξαν σοβαρές διαφοροποιήσεις. Παρά την κατ’ εξοχήν κατοχική διάσταση του Κυπριακού, το Συμβούλιο Ασφαλείας προέκρινε τις διακοινοτικές συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης. Η διαδικασία αυτή έχει διαιωνισθεί ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν είναι εις θέση να πάρει καμία ουσιαστική απόφαση χωρίς την έγκριση της Άγκυρας.  

Ενώ υπάρχουν δικαιολογημένες απογοητεύσεις από τη στάση του ΟΗΕ μετά το 1974, είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι ο Οργανισμός αυτός λειτουργεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πολιτικές πραγματικότητες καθώς και το ισοζύγιο δυνάμεων.  Επιπρόσθετα, στις διάφορες συγκρούσεις όπου ενεργεί ως διαμεσολαβητής, συνήθως δεν παίρνει θέση επί της διαμάχης.  Ως εκ τούτου οι οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις για τον ρόλο του ΟΗΕ θα πρέπει να παραμερισθούν.  Υπογραμμίζεται ότι ο πρώην Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και Επίτιμος Καθηγητής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Σλόμο Αβινέρι είχε αναφέρει το 2004 για το Σχέδιο Ανάν ότι αντικατοπτρίζει μια στάση που ισοδυναμεί ως "the UN’s and the EU’s favourite occupation” (δηλαδή) "την προτιμητέα/αγαπημένη κατοχή του ΟΗΕ και της ΕΕ".

Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση

Όταν η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το 1990 υπήρχαν υψηλές προσδοκίες. Μεταξύ άλλων, ήταν διάχυτη η πεποίθηση ότι το αξιακό σύστημα της Ένωσης καθώς και το ευρύτερο θεσμικό της πλαίσιο σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα όπως οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, θα συνέβαλλαν σε μια δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού.  Όλα αυτά δεν επαληθεύθηκαν.

Επιπρόσθετα, μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, η Κυπριακή Δημοκρατία απώλεσε την ηθική της υπεροχή ενώ η κατοχική Τουρκία προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η ίδια είχε πράξει αυτό που της αναλογούσε για την επίλυση του προβλήματος. Η πραγματικότητα, όμως, ήταν διαφορετική. Επιπρόσθετα, η ΕΕ δεν επέδειξε την οφειλόμενη αλληλεγγύη έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ ταυτόχρονα η ανοχή της έναντι της Τουρκίας εξακολουθεί να παραμένει άνευ ορίων. Και τούτο ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι στη ζυγαριά οι διάφορες διαστάσεις των ευρωτουρκικών σχέσεων και τα εμπλεκόμενα συμφέροντα βαραίνουν πολύ περισσότερο από την αρχή της αλληλεγγύης και άλλων αξιών της ΕΕ.

H αντίδραση της ΕΕ στις συστηματικά έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, στον συνεχιζόμενο εποικισμό και υβριδικό πόλεμο εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα τεκταινόμενα στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και την εμπλοκή του Ερντογάν στις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη του ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος ήταν υποτονική.  Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας δεν είχαν αντίκρισμα και ούτε αναμένεται να έχουν.

Οι διακοινοτικές

Ενώ η πλευρά μας θα προσέλθει στην πενταμερή διάσκεψη είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε συνοπτικά τους ατέρμονες κύκλους διακοινοτικών συνομιλιών.  Αυτό σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα είναι δυνατό να συμβάλει σε μια καλύτερη προσέγγιση απ’ ό,τι προηγουμένως.

Πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 η βάση λύσης των διακοινοτικών συνομιλιών ήταν το ενιαίο κράτος.  Δυστυχώς όμως η αποσταθεροποίηση από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες συνέβαλαν στην αποτροπή της δίκαιης αυτής κατάληξης.

Η τουρκική πλευρά έθεσε θέμα ομοσπονδιακής διευθέτησης σε διάφορες περιπτώσεις ακόμα και πριν το 1974.  Η θέση αυτή απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Μακάριο και τη διεθνή κοινότητα, καθώς δεν υπήρχε η γεωγραφική βάση για μια τέτοια λύση. Μετά την εισβολή, την εθνοκάθαρση και την κατοχή, η τουρκική πλευρά προέβαλε τη θέση ότι "η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να στηριχθεί στις νέες πραγματικότητες"

Η ελληνική πλευρά σταδιακά δέχθηκε την αρχή της δικοινοτικής ομοσπονδίας σε γεωγραφική βάση.  Όμως ο "οδυνηρός συμβιβασμός" δεν ήταν αρκετός για την τουρκική πλευρά για να υπάρξει κατάληξη σε μια ομοσπονδιακή λύση.

Αξιολογώντας την όλη πορεία των συνομιλιών μετά την εισβολή μέχρι και σήμερα, είναι προφανές ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο έχει μετακινηθεί δραστικά προς τις θέσεις της τουρκικής πλευράς. Αυτό ήταν αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων μεταξύ των οποίων το ανισοζύγιο δυνάμεων, η ανεπαρκής κατανόηση των δεδομένων από την ελληνοκυπριακή ηγεσία, η ουδέτερη στάση του ΟΗΕ και η ανοχή που έχουν επιδείξει οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Βρετανία καθώς και άλλες δυνάμεις έναντι της Τουρκίας.

Υπογραμμίζεται ότι η πολιτική που έχει ακολουθηθεί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει πετύχει τους στόχους της. Η θέση ότι έχει αποτύχει η πολιτική του μακροχρόνιου αγώνα δεν ευσταθεί, καθώς αυτή η επιλογή δεν υιοθετήθηκε ούτε υλοποιήθηκε. Είναι η πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων που κατέρρευσε.

Η Τουρκία προσπαθεί να αποδομήσει την ΚΔ 

Η σύγκληση της πενταμερούς διάσκεψης θα γίνει κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.  Η τουρκική πλευρά έχει ήδη καταθέσει τη θέση της για δύο κράτη. Ταυτόχρονα έχει ήδη προβεί σε κινήσεις για την έναρξη του εποικισμού της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Επιπρόσθετα, οι πολιτογραφήσεις Τούρκων υπηκόων συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς. Ήδη έχει δημοσιευθεί ότι το επόμενο διάστημα θα λάβουν την υπηκοότητα της "ΤΔΒΚ" γύρω στις 25.000 Τούρκοι. 

Ακόμα και πριν από τις εξελίξεις αυτές δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την οικοδόμηση ενός ομοσπονδιακού πολιτεύματος στην Κύπρο.  Μεταξύ άλλων, δεν διαφαίνεται η ύπαρξη κοινών στόχων μεταξύ των δύο πλευρών. Πέραν τούτου, ενώ οι Τουρκοκύπριοι είναι μέρος του κυπριακού λαού δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο για τους έποικους οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των διαμενόντων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Είναι καθοριστικής σημασίας να αξιολογήσουμε τους στόχους της Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και εργάζεται συστηματικά για την αποδόμησή της. Η Τουρκία προκρίνει μια συνομοσπονδιακή διευθέτηση η οποία θα θέτει την Κύπρο κάτω από τον στρατηγικό της έλεγχο. Επιπρόσθετα, ο εποικισμός και ο υβριδικός πόλεμος που διεξάγει η Άγκυρα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Ένα ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσον ο ΟΗΕ και η Βρετανία θα συνεχίσουν να τοποθετούνται στη βάση των ίσων αποστάσεων παρά τις τουρκικές ενέργειες και νέες προσεγγίσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης νομιμοποιείται να απαιτήσει από τη Βρετανία και την Ελλάδα ως εγγυήτριες δυνάμεις να εργασθούν από κοινού για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια μίας ομοσπονδιακής διευθέτησης.  Μπορεί επίσης να υποδείξει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι κανένα σοβαρό κράτος δεν αυτοκαταργείται και ότι οποιαδήποτε αναφορά που τείνει να εξισώνει τις ελεύθερες περιοχές με την κατοχική οντότητα είναι το ολιγότερο ατυχής.  Πέραν τούτου είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η Τουρκία διά της κατοχής, του εποικισμού, του υβριδικού πολέμου και των έκνομων ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθεί να αποδομήσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Kαθίσταται απαραίτητη η κατάθεση ενός αφηγήματος

Κάτω από τα δύσκολα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί καθίσταται απαραίτητη η κατάθεση ενός αφηγήματος. Είναι σημαντικό να προταχθεί η θέση ότι η κυριότερη διάσταση του Κυπριακού είναι η κατοχή και όχι η διακοινοτική πτυχή.  Θα πρέπει επίσης να λεχθεί ότι όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο ισχυρίσθηκε ότι στόχος της ήταν η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και η προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Τουρκία δεν έχει σεβασθεί την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιπρόσθετα έχει καταστήσει τους Τουρκοκύπριους μειονότητα στην κατεχόμενη Κύπρο. Ένας μακροπρόθεσμος στόχος του τουρκικού εποικισμού είναι η αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα ολόκληρης της Κύπρου. Ο στόχος αυτός υπηρετείται επίσης με τον υβριδικό πόλεμο με τη μορφή της διοχέτευσης παράνομων μεταναστών από τρίτες χώρες στην ελεύθερη Κύπρο μέσω των κατεχομένων και της Τουρκίας.

Στην Κύπρο υφίστανται ένα νόμιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, και μια κατοχική οντότητα, η "ΤΔΒΚ".  Μια ομοσπονδιακή διευθέτηση είναι δυνατό να προκύψει από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω μιας συνταγματικής αναθεώρησης.  Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παρθενογένεση – δηλαδή η δημιουργία ενός νέου κράτους και ο παραμερισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε είναι δυνατό να εξισωθεί η "ΤΔΒΚ", που οικοδομήθηκε πάνω σε κλεμμένες ελληνικές περιουσίες και στην εθνοκάθαρση, με το νόμιμο κράτος. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας, η οποία στηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, εναντίον του Προέδρου Μακαρίου για να εισβάλει στην Κύπρο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσιάρας: Θα επαναφέρουμε τη μη παραγραφή στα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης

Μετακινήσεις: Αλλάζουν τα όρια επιβατών από τη Δευτέρα

 

Κόσμος

Δημόκριτος Ζερβάκης: Επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δημόκριτος Ζερβάκης

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) μεταξύ 20 και 23 Φεβρουαρίου 2021, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) Χουβαρτά Μάριο.

Η επίσκεψη έλαβε χώρα με την ευκαιρία της διεξαγωγής των διεθνών εκθέσεων αμυντικού εξοπλισμού IDEX και ΝAVDEX 2021, καθώς επίσης και του Διεθνούς Συνεδρίου Άμυνας IDC 2021, που διεξάγονται στον Διεθνή Εκθεσιακό χώρο του Άμπου Ντάπι, υπό την αιγίδα της Α.Υ. του Προέδρου των Η.Α.Ε., Σεΐχη Khalifa bin Zayed Al Nahyan, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, Αντιστράτηγου Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi.

Ο Αρχηγός της ΕΦ, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021, παρακολούθησε ως επίτιμος προσκεκλημένος, τις εργασίες του  Διεθνούς Συνέδρίου Άμυνας IDC 2021. Στο συνέδριο, του οποίου την έναρξη κήρυξε ο Υπουργός Επικρατείας της χώρας αρμόδιος για Αμυντικές Υποθέσεις, κ. Mohammed Bin Ahmad Al Bawardi και στο οποίο συμμετείχαν ο Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Suhail Bin Mohammed Faraj Faris Al Mazrouei και ο Υπουργός Τεχνητής Νοημοσύνης των ΗΑΕ, κ. Omar Sultan Al Olama καθως και διακεκριμμένοι ομιλητές από πολλές χώρες, αναδείχθηκε η  σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναφύονται στα θέματα άμυνας και ασφάλειας με την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και γενικότερα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός είχε την ευκαιρία να γνωρισθεί και ανταλλάξει απόψεις με τους συμμετέχοντες σε αυτήν Υψηλούς προσκεκλημένους.

Την ίδια ημέρα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κύριο Ιωάννη Μιχαηλίδη.

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Εκθέσεων IDEX & NAVDEX 2021.
Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Εκθέσεων IDEX & NAVDEX 2021.

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Εκθέσεων IDEX & NAVDEX 2021, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Διάδοχος Πρίγκηπας του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχης Mohammed bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος υποδέχθηκε προσωπικά όλους τους καλεσμένους.

Στη συνέχεια είχε επίσημη συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων ΗΑΕ, Αντιστράτηγο Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi, όπου σε εξαιρετικά ειλικρινές και εγκάρδιο κλίμα καταγράφηκε η κοινή βούληση για την υπογραφή και υλοποίηση ενός αναβαθμισμένου Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας  στο πλαίσιο του Μνημονίου Αμυντικής Συνεργασίας που υπέγραψαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκαν οι κοινές προκλήσεις καθώς και η σημασία της συνεργασίας αυτής, ως αφετηρία για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης, διαρκούς, ισχυρής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών,  για ανάπτυξη και εμπέδωση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αρχηγός Εθνικής Φρουράς  είχε, την ίδια ημέρα, μια κατ’ αρχήν συνάντηση με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας, Στρατηγό  Yousef Huneit, όπου μετά από ιδιαίτερα ανοικτή συζήτηση καταγράφηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή και η θέληση για την υλοποίηση του υφιστάμενου διμερούς και πολυμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Εθνικής Φρουράς είχε συνάντηση με την αντίστοιχη του Α/ΓΕΕΘΑ Ιταλίας, Στρατηγού Enzo Vecciarelli, επιβεβαιώνοντας για μια επιπλέον φορά τη δυναμική της τετραμερούς αλλά και της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Παράλληλα, η αντιπροσωπεία περιήγηθηκε στον εκθεσιακό χώρο και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις της αμυντικής βιομηχανίας.

Η επίσκεψη έλαβε χώρα με την ευκαιρία της διεξαγωγής των διεθνών εκθέσεων αμυντικού εξοπλισμού IDEX και ΝAVDEX 2021, καθώς επίσης και του Διεθνούς Συνεδρίου Άμυνας IDC 2021.
Η επίσκεψη έλαβε χώρα με την ευκαιρία της διεξαγωγής των διεθνών εκθέσεων αμυντικού εξοπλισμού IDEX και ΝAVDEX 2021, καθώς επίσης και του Διεθνούς Συνεδρίου Άμυνας IDC 2021.

Την 22 και 23 Φεβρουαρίου 2021, Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς συνόδευσε τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.  Χαράλαμπο Πετρίδη στις συναντήσεις που είχε με τον Διάδοχο Πρίγκηπα του Άμπου Ντάμπι και αναπληρωτή Ανώτατο Διοικητή των Ε.Δ., Σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan καθώς επίσης και τον Υπουργό Επικρατείας της χώρας αρμόδιος για Αμυντικές Υποθέσεις, κ. Mohammed Bin Ahmad Al Bawardi και τους Υπουργούς Άμυνας της Ιορδανίας, κ. Bisher Khasawneh, της Αιγύπτου, κ. Mohamed Ahmed Zaki και της Σερβίας, κ. Nebojša Stefanović.

Παράλληλα, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, την 23 Φεβρουαρίου, είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Αρχηγό του Ναυτικού των ΗΑΕ, Υποναύαρχο Sheikh Saeed bin Hamdan bin Mohammed Al Nahyan και τον Αρχηγό της Αεροπορίας, Υποπτέραχο Ibrahim Nassar Mohammed Al Alawi, όπου σε εξαιρετικά θετικό περιβάλλον έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν στο πρόγραμμα συνεργασίας των δύο χωρών που άπτονται του Κλάδου τους. Στο πλαίσιο της έκθεσης NAVDEX 2021, μετέβηκε επίσης στο λιμένα του Άμπου Ντάπι, και επισκεύτηκε την ελληνική Φ/Γ «ΥΔΡΑ».

Στο πλαίσιο της Εκθέσεως ο κ. Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Ελληνικό Περίπτερο με τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδος κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Φλώρο Κωνσταντίνο.

Τέλος, ο κ. Αρχηγός έδωσε συνέντευξη στο επίσημο περιοδικό αμυντικών θεμάτων της Έκθεσης «Nation Shield», στην οποία, μεταξύ άλλων, αφού εξήρε τη διοργάνωση του συνεδρίου και της έκθεσης, εν μέσω πανδημίας, ανέφερε ότι οι γεωπολιτικές πραγματικότητες στην ευρύτερη περιοχή καλούν για κοινές και ειλικρινείς συνεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου και των ΗΑΕ  αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και μοιράζονται κοινό όραμα και η παρουσία της αντιπροσωπείας στην έκθεση έχει σκοπό να συμβάλει στην εμπέδωση της συνεργασίας αυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημόκριτος Ζερβάκης - Εθνική Φρουρά: Ανάδειξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς

Εθνική Φρουρά: Οι εντυπωσιακές βολές από τα νέα πυροβόλα "Αλέξανδρος" (Βίντεο)

Εθνική Φρουρά: Βολές τεθωρακισμένων και προσωπικού υπό το βλέμμα Ζερβάκη