Κόσμος

Κορυφαίος λοιμωξιολόγος ζητά κατ' οίκον περιορισμό σε όλες τις ΗΠΑ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ

Ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες για τις μολυσματικές ασθένειες, ζητά μια ομοσπονδιακή εντολή ώστε πολίτες, σε όλη τη χώρα, να μείνουν στα σπίτια τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.  

Μιλώντας στο CNN την Πέμπτη, ο Δρ  Άντονι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι πίστευε ότι η εντολή θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ, κάτι που ο Πρόεδρος Τραμπ διστάζει να κάνει.  

«Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό δεν συμβαίνει. Δεν θέλω να εμπλακώ στη διαφωνία που υπάρχει για  ομοσπονδιακές εντολές και το δικαίωμα κάθε πολιτείας να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά αν κοιτάξετε τι συμβαίνει, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κάνουμε κάτι τέτοιο. Πρέπει πραγματικά να γίνει», είπε μιλώντας για την εντολή κατ' οίκον περιορισμού.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν σχεδιάζει να εκδώσει μια τέτοια εντολή, επειδή διαφορετικά κράτη έχουν διαφορετικά επίπεδα κρουσμάτων κορωνοϊού.  

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει κάποια ευελιξία μεταξύ των πολιτειών ανάλογα με το πόσο κακές ήταν οι καταστάσεις και έκανε λόγο για ευελιξία.  

Πάντως τα αμερικανικά μμε θεωρούν πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Τραμπ άμεσα θα αλλάξει στάση καθώς ο τελευταίος απολογισμός με σχεδόν 1.200 θανάτους μέσα σε μια μέρα στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει σοκ.  

Από την Τετάρτη ως την Πέμπτη το βράδυ στις ΗΠΑ καταγράφηκαν επίσης 30.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας το σύνολο των ασθενών στη χώρα σε πάνω από 243.000,  σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.  

Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα του κόσμου με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο — πλέον έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο — καταγράφοντας το ένα τέταρτό τους.   Επίκεντρο της κρίσης παραμένει η Νέα Υόρκη.

Η μεγαλούπολη θρηνεί πάνω από 1.500 νεκρούς και πλησιάζει τα 50.000 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές της. 

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πως θα ταξιδεύουν οι επιβάτες από 12 έως 17 ετών προς τα νησιά

self test covid

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την τροποποίηση της αεροπορικής οδηγίας για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς.

Ειδικότερα για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών (γεννημένοι πριν την 1/7/2009) η υποχρέωση για επιβίβαση καλύπτεται και με βεβαίωση αρνητικού self test 24 ωρών. Τα παιδιά έως 12 ετών απαλλάσσονται όλων των υποχρεώσεων και μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς κανένα τεστ. 

Σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική οδηγία πτήσεων εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, που έχει διάρκεια και ισχύει έως την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, προστίθενται στις προϋποθέσεις για ταξίδια στην ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών και η δυνατότητα επιβίβασης με self test.

Όλες οι υπόλοιπες οδηγίες πτήσεων προς τα νησιά παραμένουν ως έχουν, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΥΠΑ που εκδόθηκε στις 24/7/2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέα "έκρηξη" με 356 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: δεύτερος κύκλος εμβολιασμού από τις κινητές μονάδες

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Pfizer και Moderna ξεκινούν τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 5-11 ετών