Κόσμος

Κορωνοϊός: Η Κίνα απέκρυψε στοιχεία από τον ΠΟΥ δείχνουν ηχογραφήσεις

κίνα

Εκτεθειμένη είναι η Κίνα για τους χειρισμούς της στον κορωνοϊό την πρώτη κρίσιμη περίοδο της πανδημίας μετά τις ηχογραφήσεις που διαθέτει το Associated Press. Παρά τον δημόσιο έπαινο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον τρόπο που το Πεκίνο διαχειρίστηκε την κατάσταση, οι ηχογραφήσεις αποκαλύπτουν μια σειρά παραπόνων από αξιωματούχους για έλλειψη πληροφοριών για τα όσα συνέβαιναν.

Τις πρώτες κρίσιμες ημέρες της πανδημίας, ο ΠΟΥ ήθελε να αντλήσει πληροφορίες από την Κίνα, σύμφωνα με ηχογραφήσεις εσωτερικών συναντήσεων. Οι αξιωματούχοι διαμαρτύρονταν σε συναντήσεις την εβδομάδα της 6ης Ιανουαρίου ότι το Πεκίνο δεν μοιράζεται τα δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ιού στον υπόλοιπο κόσμο.Η Κίνα επιβεβαιώνει ότι ο ιός είναι μεταδοτικός μόλις στις 20 Ιανουαρίου και στις 30 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Παίρνουμε ελάχιστες πληροφορίες» δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ και τεχνική επικεφαλής για τον Covid-19, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Προφανώς δεν αρκεί για να γίνει επαρκής σχεδιασμός», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής αξιωματούχος του ΠΟΥ στην Κίνα Γκάουντεν Γκαλέα είπε σε μία από αυτές τις ηχογραφήσεις: «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο που μας δίνουν (πληροφορίες) 15 λεπτά πριν εμφανιστούν στην κρατική τηλεόραση».

Οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων και πιέσεων για έλεγχο για τους χειρισμούς της Κίνας στο ξέσπασμα της επιδημίας, που έχει σκοτώσει πάνω από 375.000 ανθρώπους στον κόσμο, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια.

Όταν παραδέχθηκαν ότι υπάρχει κορωνοϊός έλεγαν ότι δεν είναι μεταδοτικός

Από την άλλη πλευρά και ο ΠΟΥ έχει επικριθεί για τους επαίνους προς την Κίνα, ακόμη κι όταν προέκυψαν ερωτήματα για τις πληροφορίες που ελάμβανε. Αντίθετα, ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγεζούς είχε επαινέσει την Κίνα για την καθιέρωση νέων προτύπων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με γρήγορα και επιθετικά μέτρα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Κίνα, σε δήλωση που επικαλείται το Associated Press αναφέρει ότι το προσωπικό και η ηγεσία εργάστηκαν νυχθημερόν με βάση τους κανόνες του οργανισμού και τους κανονισμούς, για να στηρίξουν και να μοιράσουν τις πληροφορίες με όλα τα κράτη-μέλη εξίσου.

Οι προειδοποιήσεις και οι αναφορές για έναν ιό τύπου Sars ξεκίνησαν από την Ουχάν τον Δεκέμβριο. Ωστόσο οι αρχές τις σταμάτησαν. Στις 9 Ιανουαρίου, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η ασθένεια ήταν αποτέλεσμα ενός νέου κορωνοϊού, που όπως όμως ανέφεραν, δεν ήταν μεταδοτικός.

Δύο εβδομάδες αργότερα, οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί, ενώ νοσοκομεία στην πόλη γέμιζαν ήδη με ασθενείς και περιπτώσεις από όλη την περιοχή. Οι αρχές επέβαλαν lockdown στην Ουχάν στις 23 Ιανουαρίου, αλλά τουλάχιστον 5 εκατομμύρια κάτοικοι είχαν φύγει, ταξιδεύοντας στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, όπως και την περίοδο της πρωτοχρονιάς. 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Πανηγύρι χωρίς πάγκους και πλανόδιους εμπόρους φέτος στη Βόνη

αγία μαρίνα βόνη

Πανηγύρι χωρίς πάγκους και πλανόδιους εμπόρους θα γίνει φέτος στις 17 Ιουλίου στην Βόνη, εορτή της Αγίας Μαρίνας, λόγω των περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.

Την απόφαση έλαβε στην χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδος και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία. Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανόλης Φραγκάκης είπε ότι το θρησκευτικό και λατρευτικό μέρος της Ιεράς Πανηγύρεως θα γίνει κανονικά, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στην Ελλάδα που δέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 100.000 πιστούς.

Φέτος όμως λόγω των ειδικών συνθηκών, ο δήμος δεν θα δώσει άδεια σε πλανόδιους πωλητές για να στήσουν πάγκους στους δρόμους και πέριξ του ναού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο θα διασφαλιστεί η ύπαρξη διαφορετικών σημείων εισόδου και εξόδου των προσκυνητών.

Θα τηρηθούν 2 σειρές μεταξύ του κόσμου, ενώ στον περίβολο του ναού θα βρίσκονται άνδρες της ΕΛ.ΑΣ για την τήρηση της τάξης και των αποστάσεων. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπαίνουν στην εκκλησία, θα προσκυνούν και ακολούθως θα εξέρχονται.

Επειδή όπως προαναφέρθηκε στην Βόνη συρρέουν κάθε χρόνο χιλιάδες πιστών απ’ όλη την χώρα, έξω από τον οικισμό υπάρχουν χώροι στάθμευσης όπου αν θέλουν μπορούν ακόμα και να διανυκτερεύσουν.

Σε καμία περίπτωση πάντως, αυτό δεν πρόκειται να γίνει φέτος εντός του αύλειου χώρου του μοναστηριού.

Μείζον θέμα είναι η χάρη της Αγίας Μαρίνας και όχι η εμποροπανήγυρη” τόνισε μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάνου κ. Ανδρέας ο οποίος αναφερόμενος στην πανδημία είπε ότι είναι είναι πνευματικό μήνυμα από τον ουρανό.