Κόσμος

Ισπανία: 44% ακριβότερος σε σχέση με πέρυσι ο λογαριασμός του ρεύματος

ρεύμα

O χειμώνας πλησιάζει και στην Ισπανία, με τις τιμές του ρεύματος να συνεχίζουν να αυξάνονται. Τελικά, παρά τις πιέσεις της Μαδρίτης, βραχυπρόθεσμα δεν θα υπάρξει κοινή λύση από τις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σάντσεθ θα πρέπει να διερευνήσει τους δικούς της τρόπους για να αντιμετωπίσει μια κρίση που διαβρώνει τους λογαριασμούς των εταιρειών και την οικονομία των νοικοκυριών και απειλεί να γίνει πηγή φθοράς μπροστά στους ψηφοφόρους.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών (ΙΝΕ) έθεσε τους αριθμούς, για άλλη μια φορά, σε αυτήν την ανάκαμψη που φαίνεται ότι δεν έχει τέλος: η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 10,9% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, 44% σε σύγκριση με πέρυσι.

Παγκόσμιες οι πληθωριστικές πιέσεις

Το κόστος ζωής αυξάνεται στην Ισπανία για επτά συνεχόμενους μήνες. Και ο πληθωρισμός, που αυξάνεται στο επίπεδο του 4%, βρίσκεται σε υψηλό 13 ετών. Η τάση είναι παγκόσμια: οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν έναν πληθωρισμό 5,4% και οι χώρες του ευρώ 3,4%. Η Ισπανία, στη συγκεκριμένη περιοχή στα μισά του δρόμου, δεν ασχολείται μόνο με την καταπόνηση των καταναλωτών από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η βενζίνη αυξήθηκε κατά 22,1% σε 12 μήνες και το ντίζελ, 23%. Σε αυτά προστίθενται οι εντάσεις στις αλυσίδες παραγωγής. Όπως εξήγησε αυτή τη βδομάδα η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: «Η αντίθεση μεταξύ της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης, χάρη στα εμβόλια και τις πολιτικές τόνωσης, και της πτώσης της προσφοράς, ασκεί πίεση στις τιμές».

Οι τιμές των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων αυξήθηκαν κατά 10,8%, και τα εθνικά τουριστικά πακέτα έγιναν πιο ακριβά κατά 4,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020, αν και μειώθηκαν απότομα σε σύγκριση με την υψηλή περίοδο Αυγούστου. Σε άλλα προϊόντα που σχετίζονται στενά με την εποχή του έτους, όπως τα ρούχα, η αλλαγή ήταν ιδιαίτερα αισθητή σε σύγκριση με τον Αύγουστο: τα ρούχα και τα υποδήματα αυξήθηκαν κατά 5,3%.

Τον Σεπτέμβριο, η τιμή είναι 19% υψηλότερη από ό,τι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αλλά κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο συμμόρφωσης. Πιστεύουν ότι το Βασιλικό Διάταγμα-Νόμος που εγκρίθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου για μείωση της τιμής θα αρχίσει να γίνεται αισθητό και ότι θα μειώσει τον λογαριασμό ενός μέσου καταναλωτή κατά 22% ανά μήνα έως το τέλος του έτους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Συναγερμός στην Κένυα: Δραπέτευσε επικίνδυνος serial killer παιδιών – Νάρκωνε και έπινε το αίμα τους

Μελβούρνη: Βγαίνει από το lockdown γιατί επιτάχυνε τον εμβολιασμό της

Εμπορική συμφωνία για Β. Ιρλανδία: Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για τα χειρότερα

Κόσμος

Ερευνα κατά Μπολσονάρου - Συνέδεσε το εμβόλιο κατά του Covid με το AIDS!

Ζαΐχ Μπολσονάρου

Δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας έδωσε χθες εντολή να ανοίξει άλλη μια έρευνα εναντίον του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου επειδή διέδωσε με βίντεο μια ψευδή πληροφορία που συνέδεε το εμβόλιο κατά της Covid-19 με την ασθένεια του AIDS.

Η απόφαση του δικαστή Αλεξάντρ ντε Μοράες, απαντά σε ένα αίτημα της επιτροπής της Γερουσίας που κατηγόρησε τον Οκτώβριο τον αρχηγό του κράτους ότι διέπραξε σοβαρά αδικήματα στη διάρκεια της πανδημίας, και η νέα έρευνα προστίθεται σε πέντε άλλες οι οποίες έχουν ανοίξει σε βάρος του Μπολσονάρου, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Αντικείμενο αυτής της νέας έρευνας είναι ένα βίντεο, στο οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος επικαλείται υποτίθεται επίσημες εκθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης που «υποδεικνύουν» ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού αναπτύσσουν την ασθένεια του AIDS «πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι προβλέπεται».

Η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και από τη βραζιλιάνικη εταιρεία λοιμωδών νόσων, μεταξύ άλλων ιατρικών οργανισμών.

Το βίντεο αποσύρθηκε από το Facebook, το Instagram και το YouTube. Μάλιστα τόσο το Facebook όσο και το Twitter ανέστειλαν για μία εβδομάδα τον λογαριασμό του Μπολσονάρου.

Τον Αύγουστο, το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να αρχίσει έρευνα εναντίον του Μπολσονάρου για τα αδικήματα της «συκοφαντίας» και της «υποκίνησης εγκλήματος» σε μια υπόθεση που συνδέεται με την αμφισβήτηση του συστήματος ηλεκτρονιής ψηφοφορίας της Βραζιλίας.

Σε βάρος του προέδρου διεξάγονται και άλλες έρευνες που έχουν στόχο να διαπιστωθεί αν παρενέβη σε υποθέσεις που αφορούσαν μέλη της οικογένειάς του, στην ομοσπονδιακή αστυνομία, ή ακόμη επειδή διένειμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια απόρρητη έκθεση της αστυνομίας σχετικά με μια επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε εναντίον του εκλογικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα γίνει η επιλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Ηράκλειο: Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Πλατεία Ελευθερίας (Φωτογραφίες)

ESPA BANNER