Κόσμος

Ιράκ: Οι φιλοϊρανικές οργανώσεις σταματούν τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων

Φωτό αρχείου

Ιρακινές παραστρατιωτικές οργανώσεις που στηρίζονται από το Ιράν συμφώνησαν να σταματήσουν τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, υπό την προϋπόθεση ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα.

Οι οργανώσεις αυτές πρότειναν «μια υπό όρους κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μόχι, ο εκπρόσωπος της φιλοϊρανικής Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»).

Η πρόταση αυτή «περιλαμβάνει όλες τις οργανώσεις της αντίστασης (σ.σ. κατά των ΗΠΑ), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που στοχοθετούσαν τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Μόχι είπε ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει την απόφαση που έλαβε τον Ιανουάριο το κοινοβούλιο, η οποία ζητούσε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ. Το κοινοβούλιο ενέκρινε αυτό το ψήφισμα μετά το αεροπορικό πλήγμα που εξαπέλυσε ένα αμερικανικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί και τον ηγέτη των παραστρατιωτικών σιιτών του Ιράκ Άμπου Μάχντι αλ Μουχάντις, εντείνοντας τους φόβους για μια σύγκρουση του Ιράν με τις ΗΠΑ στο έδαφος του Ιράκ.

Κόσμος

NASA: Το Hubble φωτογράφισε ολόκληρο γαλαξία

Γαλαξίας

Μια εκπληκτική φωτογραφία του γαλαξία με το όνομα NGC 3254 κατάφερε να τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA.

Οι Γαλαξίες Σίφερτ αποτελούν το 10% όλων των γαλαξιών και πήραν την ονομασία τους από τον Αμερικανό Αστρονόμο Καρλ Σίφερτ, που για πρώτη φορά τους μελέτησε τη δεκαετία του 1950. Οι Γαλαξίες Σίφερτ αποτελούν έναν τύπο γαλαξιών, που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, που μερικές φορές ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα Γαλαξία. Σύμφωνα με τη NASA, οι συγκεκριμένοι τύποι Γαλαξία έχουν «εξαιρετικά ενεργούς πυρήνες» και ανήκουν στους «ενεργούς γαλαξίες».

Η φωτογραφία του NGC 3254 αποτελεί μια σύνθεση υπέρυθρων και ορατών εικόνων. Από τη μία πλευρά παραπέμπει σε τυπικό σπειροειδή γαλαξία. Ωστόσο στην πραγματικότητα είναι Γαλαξίας του Σίφερτ, που μπορεί να τον δει κανείς καλύτερα σε φως εκτός ορατού φάσματος, σύμφωνα με τη NASA.
 

Οι γαλαξίες
Οι Γαλαξίες έχουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο τους, που συγκεντρώνει υλικό, το οποίο σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία διαστήματος απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας. Ως υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες ορίζονται όσες έχουν μάζα που ξεπερνά κατά 1 ή 2 δισεκατομμύρια φορές την τυπική μαύρη τρύπα.

Τα συγκεκριμένα ουράνια αντικείμενα εκλύουν αέρια, σκόνη, αστέρια και πλανήτες, τα οποία τραβούν και τελικά τα καταστρέφουν.

Ο NGC 3254 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1785 από τον αστρονόμο William Herschel, βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα Μικρά, περίπου 118 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.
Το 1941, ένα σούπερ νόβα, γνωστό ως SN 1941B εντοπίστηκε μέσα στον γαλαξία. Το μικροσκόπιο Hubble εντόπισε αρκετούς Γαλαξίες Σίφερτ τα τελευταία χρόνια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Άγιος Νικόλαος: Ικανοποίηση για τη λειτουργία τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ

Δημοσκόπηση Alco: Με 12,9 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία