Κόσμος

ΗΠΑ: Ξεσηκωμός των φοιτητών που απαιτούν μείωση των διδάκτρων

 πανεπιστήμια, ΗΠΑ

Τα διαδικτυακά μαθήματα και η περιορισμένη πρόσβαση σε επιστημονικό υλικό στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, έχει εξεγείρει ένα κίνημα φοιτητών, οι οποίοι ζητάνε μείωση στα έτσι κι αλλιώς υπέρογκα δίδακτρα που καταβάλουν. Ο Γιεσάγια Μουρ φοιτητής στο Columbia College του Σικάγου που ειδικεύεται σε σπουδές χορού κινηματογράφου και μουσικής και με δίδακτρα 14.000 δολαρίων το χρόνο, μαζί με κάποιους συμφοιτητές του, διαμαρτυρήθηκαν όταν το κολέγιο αποφάσισε να μεταφέρει κάποια μαθήματα στο διαδίκτυο αυτό το καλοκαίρι χωρίς να μειώσει τα δίδακτρα.

Ο Μουρ ηγείται μίας ομάδας φοιτητών που πραγματοποιούν διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη και συναντήθηκαν με τη διοίκηση του κολεγίου, με την ελπίδα ότι θα μειωθούν τα δίδακτρα και θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά του κολεγίου. «Θέλουμε τα δίδακτρα μας να αντικατοπτρίζουν τον τρόπο που βιώνουμε την εκπαίδευσή μας», δήλωσε ο 21χρονος από το Νιου Τζέρσεϋ. «Αυτή είναι η ώρα που χρειαζόμαστε πιο πρωτοφανείς λύσεις σε πρωτοφανή προβλήματα».

Ο Μουρ είναι ένας από τους πολλούς φοιτητές στις ΗΠΑ που πιέζουν τα πανεπιστήμια και τα κολέγια τους να μειώσουν τα δίδακτρα, λόγω του μειωμένου προσωπικού χρόνου στις τάξης και της περιορισμένης πρόσβασης σε πόρους των πανεπιστημίων.

Το υψηλό κόστος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στις ΗΠΑ. Εντάθηκε αυτή την άνοιξη, όταν τα κολέγια και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ως απάντηση στο ξέσπασμα του κορωνοϊού, ακύρωσαν μαθήματα και έκλεισαν τις πανεπιστημιουπόλεις. Δεκάδες μαθητές κατέθεσαν αγωγές ζητώντας από τα δικαστήρια να υποχρεώσουν τα σχολεία να προβούν σε επιστροφές χρημάτων.

Με τα δύο τρίτα των αμερικανικών κολεγίων να έχουν μεταφέρει τουλάχιστον μερικές από τις τάξεις τους στο διαδίκτυο, οι μαθητές έχουν ξεσηκωθεί, λέγοντας ότι δεν εισπράτουν την εκπαίδευση για την οποία πληρώνουν.

Κόσμος

Δερμιτζάκης: Ο εθελοντής που πέθανε έλαβε placebo και όχι το εμβόλιο

εμβόλιο

Δεν έχει σχέση με το εμβόλιο του κορωνοϊού ο θάνατος εθελοντή της AstraZeneca. Ο άνθρωπος που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης και πέθανε, όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ήταν στην ομάδα που στους εθελοντές χορηγούσαν το placebo.

Και ο κ. Μόσιαλος έκανε αντίστοιχη ανάρτηση αναφέροντας ότι δεν έλαβε το εμβόλιο ο εθελοντής. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ο εθελοντής που πέθανε ήταν Βραζιλιάνος.

Ανακοίνωση για το θάνατο του εθελοντή που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξέδωσε την Τετάρτη η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας.