Κόσμος

Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος ψάχνει 8 άτομα να ταξιδέψουν μαζί του στο φεγγάρι

Ο δισεκατομμυριούχος Yusaku Maezawa

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Yusaku Maezawa προσκάλεσε οκτώ ανθρώπους από όλο το κόσμο να τον συνοδεύσουν σε ένα ταξίδι γύρω από το φεγγάρι στην πτήση SpaceX του Elon Musk.

"Θέλω να συμμετέχουν άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα", είπε σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Twitter, δημοσιεύοντας επίσης έναν σύνδεσμο με λεπτομέρειες της εφαρμογής.

Δήλωσε ότι θα πληρώσει για ολόκληρο το ταξίδι, έτσι όσοι θα βρίσκονται στο αεροσκάφος θα πετάξουν δωρεάν.

Η αποστολή, που ονομάζεται DearMoon, έχει προγραμματιστεί να πετάξει το 2023.

Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν δύο κριτήρια: πρέπει να προάγουν "οποιαδήποτε ικανότητα" έχουν "για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους και γενικότερα την κοινωνία με οποιοδήποτε τρόπο" και "να είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν άλλα μέλη του πληρώματος που έχουν παρόμοιες φιλοδοξίες".

"Έχω αγοράσει όλες τις θέσεις, οπότε θα είναι μια ιδιωτική βόλτα", πρόσθεσε.

 

 

Ο κ. Maezawa, επιχειρηματίας και συλλέκτης τέχνης, είπε ότι σχεδίαζε να προσκαλέσει "καλλιτέχνες" για το ταξίδι με το διαστημόπλοιο Starship, αλλά το συγκεκριμένο προτζεκτ "θα δώσει σε άτομα από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτό το ταξίδι".

"Αν βλέπεις τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη, τότε είσαι καλλιτέχνης", είπε.

Πέρυσι, ξεκίνησε και μια αναζήτηση μέσω ντοκιμαντέρ για μια νέα σύντροφο που θα τον ακολουθήσει στο ταξίδι, την οποία ακύρωσε λόγω «μικτών συναισθημάτων».

Το 2018, ο κ. Maezawa ορίστηκε ως ο πρώτος ιδιωτικός επιβάτης που θα πετάξει γύρω από το φεγγάρι με την SpaceX, την εταιρεία του Elon Musk. Το τίμημα που ο κ. Maezawa συμφώνησε να πληρώσει για το εισιτήριό του στο διάστημα δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά σύμφωνα με τον κ. Musk ήταν "πολλά χρήματα".

Η αποστολή που έχει προγραμματιστεί για το 2023, θα είναι το πρώτο σεληνιακό ταξίδι για ανθρώπους από το 1972. 

Πηγή BBC

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μυστήριο με μπάλα τιτανίου από το Διάστημα σε παραλία στις Μπαχάμες

Επιστήμονες κατάφεραν να «χακάρουν» τα όνειρα (βίντεο)

Δεν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο - Επιστήμονας επιμένει ότι η μετά θάνατον ζωή είναι αδύνατη

Κόσμος

IEA: Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος

Ρυποι

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από τον ενεργειακό τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη από την COVID-19 «μόνο βιώσιμη δεν είναι» για το κλίμα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η Επισκόπηση Παγκόσμιας Ενέργειας του IEA για το 2021 προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα ανέλθουν σε περίπου 33 δισεκατομμύρια τόνους φέτος, γεγονός που δείχνει ότι θα αυξηθούν κατά 1,5 δισεκατομμύρια τόνους από τα επίπεδα του 2020. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ενιαία αύξηση σε περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αυτή είναι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19 μόνον βιώσιμη δεν είναι σήμερα για το κλίμα μας» υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Η φετινή αύξηση είναι πιθανό ότι θα προκληθεί από μια ανάκαμψη της χρήσης άνθρακα στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσε ο Μπιρόλ, σημειώνοντας ότι από την έκθεση του IEA προβλέπεται ότι η αύξηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην Ασία.

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην άσκηση πιέσεων στις κυβερνήσεις να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον IEA.

Σύνοδος Κορυφής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών από όλον τον κόσμο αυτή την εβδομάδα για να συζητηθεί το ζήτημα αυτό ενόψει των παγκόσμιων συνομιλιών που θα γίνουν στην Σκωτία αργότερα φέτος. Πέρυσι, όταν η χρήση ενέργειας μειώθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, οι εκπομπές CO2 που συνδέονταν με την ενέργεια μειώθηκαν κατά 5,8% σε 31,5 δισεκατομμύρια τόνους, έπειτα από μια κορύφωσή τους το 2019 σε 33,4 δισεκατομμύρια τόνους.

Στην επισκόπηση του IEA για φέτος αναλύθηκαν τα πιο πρόσφατα εθνικά στοιχεία που υπάρχουν από όλον τον κόσμο, οι τάσεις οικονομικής ανάπτυξης και τα νέα ενεργειακά σχέδια τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν.

Η παγκόσμια ζήτηση σε ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2021, με πρώτες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ωθώντας την πάνω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ζήτηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα πρόκειται να αυξηθεί το 2021, καθώς και η ζήτηση άνθρακα και αυτή αερίου αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Η αναμενόμενη αύξηση στην χρήση άνθρακα επισκιάζει αυτή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά σχεδόν 60%, παρά την αυξανόμενη ζήτηση ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% της προβλεπόμενης αύξησης στην ζήτηση άνθρακα το 2021 αναμένεται να προέλθει από την Ασία, με πρώτη την Κίνα.

Η χρήση άνθρακα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί, αλλά θα παραμείνει αρκετά κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης, σύμφωνα με τον IEA.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ - CDC: Είναι περιττή η συχνή απολύμανση των επιφανειών για τον κορωνοϊό

Μάθετε πώς επηρεάζει το σώμα η θερινή ώρα

Γιατί δεν πρέπει να πίνεις καφέ πριν τις 9:30 το πρωί