Κόσμος

"Η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να εντείνουν τον μεταξύ τους διάλογο"

Τουρκία Ευρωπαϊκή Ενωση

«Η θεμελίωση της εμπιστοσύνης και η βελτίωση της επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David McAllister, μετά την επίσκεψη οκταμελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Άγκυρα και το Μαρντίν από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα: «Μπορεί να μην έχουμε πάντα τις ίδιες απόψεις, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε στην Τουρκία. Είναι, επίσης, ο λόγος για τον οποίο κάλεσα τον Υπουργό Εξωτερικών να απευθύνει χαιρετισμό στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.»

«Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και βασικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, παρά τις τρέχουσες δυσκολίες στις σχέσεις μας. Η ΕΕ και η Τουρκία εξακολουθούν να μοιράζονται πολλές κοινές προκλήσεις και συμφέροντα. Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία, για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική και τις περιφερειακές προκλήσεις όπως η Συρία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οικονομία και η μετανάστευση,» δήλωσε ο Πρόεδρος.

Ο David McAllister υπογράμμισε ότι απαιτείται πρόοδος στον τομέα του κράτους δικαίου για να τροχοδρομηθεί εκ νέου η διαδικασία ένταξης. «Η προσδοκία μας είναι σαφής: η Τουρκία πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση του κράτους δικαίου και για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, της ελευθερίας του Τύπου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει επίσης να εργαστεί για να αποκτήσει καλές σχέσεις γειτονίας με την Κύπρο. Τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας προσχώρησης. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις διατηρώντας μια αξιόπιστη προοπτική ένταξης. Η Τουρκία θα πρέπει να κρίνεται με βάση τα ίδια αντικειμενικά κριτήρια όπως κάθε άλλη υποψήφια χώρα.»

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης το κέντρο υγείας μεταναστών στο Μαρντίν, ένα από τα 178 στην Τουρκία που χρηματοδοτήθηκαν μέσω ευρωπαϊκού κονδυλίου ύψους 300 εκατ. ευρώ προς το τουρκικό υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία. Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν την αξιέπαινη φιλοξενία που παρέχει η Τουρκία στους 3.6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα. Ο David McAllister δήλωσε: «Χρωστούμε ευγνωμοσύνη στον τουρκικό λαό. Η Ευρώπη δε θα αφήσει την Τουρκία να επωμιστεί μόνη της αυτό το βάρος.»

Κόσμος

Η μικρή Μαρία αγανακτεί: "Δεν θέλω άλλο καραμπίνα, να φύγει ο κορωνοϊός"

Μαρία καραμπίνα κορωνοϊός

Ένα κοριτσάκι στην Κύπρο έστειλε το δικό της μήνυμα «αγανάκτησης» για τον κορωνοϊό στον Νίκο Αναστασιάδη.  

Η μικρή Μαρία φαίνεται αγανακτισμένη με την καραντίνα- ή «καραμπίνα» όπως λέει η ίδια- καθώς θέλει να παίξει ξανά με τις ξαδέρφες της και για αυτό ζητά από τον πρόεδρο της Κύπρου «να φύγει ο κορωνοϊός.  

«Δεν θέλω άλλο την καραμπίνα. Θέλω να έρθουν οι ξαδέρφες μου στο σπίτι μου. θέλω να φύγει ο κορωνοϊός και να πάει αλλού», λέει η μικρή στο βίντεο.

Ο πρόεδρος της Κύπρου της απάντησε ότι βλέποντας το μήνυμά της πείσμωσε ακόμη περισσότερο. «Για σένα κοριτσάκι μου, για την οικογένειά σου, τις ξαδερφούλες σου που θέλεις τόσο πολύ να τις δεις. Για όλα τα παιδιά του κόσμου, για τα δικά μου εγγονάκια που πεθύμησα τόσο να αγκαλιάσω, θα συνεχίσω να δουλεύω για να μπορέσουμε όλοι μαζί σύντομα να βρισκόμαστε χωρίς φόβο, όπως κάναμε πάντα», αναφέρει ακόμη. «Μία μέρα, σύντομα ελπίζω, θα ήθελα να σε δω εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με τις ξαδερφούλες σου και να κάνουμε μία άλλη ανάρτηση που θα φωνάξουμε μαζί: "Κορωνοϊέ σε νικήσαμε. Με την "καραμπίνα" και με την υπομονή, με την επιστήμη και το κουράγιο όλων μας σε διώξαμε σαν κακό όνειρο"», γράφει ο κ. Αναστασιάδης που υπογράφει στην ανάρτησή του ως «ένας παππούς που τυγχάνει να είναι και Πρόεδρος». 

 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Γλυκιά μου Μαρία καλημέρα… εδώ από την «καραντίνα» που είμαι κι εγώ, είδα το όμορφο μήνυμά σου και πείσμωσα ακόμη περισσότερο. Για σένα κοριτσάκι μου, για την οικογένειά σου, τις ξαδερφούλες σου που θέλεις τόσο πολύ να τις δεις. Για όλα τα παιδιά του κόσμου, για τα δικά μου εγγονάκια που πεθύμησα τόσο να αγκαλιάσω, θα συνεχίσω να δουλεύω για να μπορέσουμε όλοι μαζί σύντομα να βρισκόμαστε χωρίς φόβο, όπως κάναμε πάντα. Για να μιλάμε για τον κορωνοϊό και να είναι σαν ένα από τα τόσα παραμύθια που σου διαβάζουν η μαμά και ο μπαμπάς. Μία μέρα, σύντομα ελπίζω, θα ήθελα να σε δω εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με τις ξαδερφούλες σου και να κάνουμε μία άλλη ανάρτηση που θα φωνάξουμε μαζί: «Κορωνοϊέ σε νικήσαμε. Με την «καραμπίνα» και με την υπομονή, με την επιστήμη και το κουράγιο όλων μας σε διώξαμε σαν κακό όνειρο.» Σε φιλώ γλυκά. Ένας παππούς που τυγχάνει να είναι και Πρόεδρος.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nicos Anastasiades (@nicosanastasiades) στις