Πολιτική

Αγία Σοφία: Αδιαλλαξία από τον Ερντογάν - Κινήσεις από την Αθήνα

Αγία Σοφία - Τούρκοι

Τις διπλωματικές κινήσεις της με στόχο να υπάρξει μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση απέναντι στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί σχεδιάζει η Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της αντίδρασης της χώρας μας.

Το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του. Καταδικάζοντας έντονα τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο την Παρασκευή για απόφαση που προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, και για επιλογή που «προσβάλλει όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού». Υπογράμμισε παράλληλα πως το ζήτημα «επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Πολιτική

Προς ειδική Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ για τις σχέσεις με Τουρκία και Κίνα

σύνοδος κορυφής

Σκέψεις για ειδική Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου κάνει η ΕΕ σύμφωνα με πηγές της ΕΕ αναφέρει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων (Belga).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα βασικά θέματα στην ατζέντα αναμένεται να είναι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και την Κίνα, αλλά και θέματα που αφορούν στην εσωτερική αγορά.

Η επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να λάβει χώρα στις 15 και 16 Οκτωβρίου.