Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν και πάλι τις επιθέσεις

Ταλιμπάν

Δύο ημέρες μετά την «ιστορική» συμφωνία που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι τερματίζουν τη μερική κατάπαυση του πυρός που εφάρμοζαν από τις 22 Φεβρουαρίου και συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η περίοδος περιορισμού των βιαιοτήτων, που κράτησε εννέα ημέρες «τελείωσε και οι επιχειρήσεις μας θα επιστρέψουν στο κανονικό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. «Οι μουτζαχεντίν μας δεν θα εξαπολύουν επιθέσεις στις ξένες δυνάμεις αλλά θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μας εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης της Καμπούλ», διευκρίνισε.

Νωρίτερα σήμερα οι Ταλιμπάν είχαν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στον ενδοαφγανικό διάλογο μέχρι να αποφυλακιστούν τα περίπου 5.000 μέλη τους. Η συμφωνία που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ προβλέπει την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και των αιχμαλώτων, στο πλαίσιο της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης. Έτσι, θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι περίπου 5.000 Ταλιμπάν, σε αντάλλαγμα για τους περίπου 1.000 αιχμαλώτους πολέμου που κρατούν εκείνοι.

 

Κόσμος

Κορωνοϊός: Ο Εμίρης του Κατάρ δίνει επιπλέον 20 εκατ. δολάρια για το εμβόλιο

εμίρης κατάρ

Στη μάχη για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού βρίσκονται όλες οι χώρες μεταξύ των οποίων και το Κατάρ. Χθες, με πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζονσον πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση κορυφής με κύριο σκοπό της συνάντησης κορυφής η αξιοποίηση όλων των πόρων που είναι αναγκαίοι για τη στήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Global Alliance for Vaccines and Immunisation - GAVI Alliance), ώστε να εξασφαλισθεί σε όλους η πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Παρών στο Global Vaccine Summit 2020 έδωσε και ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ο οποίος κατά την ομιλία του δήλωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση και απειλή για όλη την ανθρωπότητα σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα όπως ανέφερε ο Εμίρης η έλλειψη εμβολίου ή θεραπείας οδήγησε τις χώρες σε δυο επιλογές είτε σε ολοκληρωτικό lockdown το οποίο παρέλυσε την οικονομία είτε να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων προκειμένου να μην θυσιαστεί η οικονομία.

Ενώ τόνισε ότι: “Ορισμένες χώρες έχουν επιλέξει συμβιβαστικές λύσεις συνδυάζοντας τη συνέχιση της συνύπαρξης με την πανδημία και την παράλληλη καταπολέμηση της”. Και συνέχισε λέγοντας: “Αυτή η κρίση έδειξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πλην της διεθνούς συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών που απαιτούνται για την εξάλειψη του covid-19 με κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο και θεραπείες τα οποία θα μας προετοιμάσουν για την αντιμετώπιση και νέων επιδημιών στο μέλλον. Το Κατάρ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων αυτής της κρίσης ενώ έχει λάβει και όλα τα μέτρα για την προστασία των πολιτών του Κατάρ”.

Ο Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι αποκάλυψε ότι το Κατάρ έχει παράσχει ιατρικό εξοπλισμό σε περισσότερες από 20 χώρες ενώ προσέφερε και 140 εκατομμύρια δολάρια σε ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με τη δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Τελειώνοντας την ομιλία του ο Εμίρης του Κατάρ ανέφερε ότι στηρίζει την προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ανακοίνωσε ότι θα δώσει 20 εκατομμύρια δολάρια στην Παγκόσμια Συμμαχία για τα εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Global Alliance for Vaccines and Immunisation - GAVI Alliance).