Gossip - LifeStyle

Ηράκλειο

Ο Σάκης στη σέντρα του Παγκρήτιου: "Kρήτη, ευχαριστούμε"

sakis.png

Όπψς σας ενημερώσαμε, ο Σάκης Ρουβάς ήταν εκείνος που ήταν στη σέντρα του Παγκρήτιου γηπέδου και σήμανε την έναρξη του μεγάλου φιλικού αγώνα με τους Legends της Εθνικής Ελλάδας 2004 και την Interforever

Ο καλλιτέχνης πόσταρε ένα βίντεο στο Instagram από την έναρξη του αγώνα "Κρήτη, ευχαριστούμε
ο αγώνας με τους Legends της Εθνικής Ελλάδας 2004 και την interforever, για το @oramaelpidas, ξεκίνησε στο κατάμεστο Παγκρήτιο Στάδιο"
, έγραψε χαρακτηριστικά και πόσταρε το παρακάτω βίντεο:

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Μία ονειρεμένη βόλτα στο φαράγγι της Σπηλιώτισσας

Το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας

Το φαράγγι της Σπηλιώτισσας βρίσκεται περίπου 24χλμ νότια του Ηρακλείου. Είναι ουσιαστικά μια καταπράσινη ρεματιά που ξεκινάει από το χωριό Χουδέτσι, περνάει από τον Άγιο Βασίλειο και καταλήγει στον κάμπο των Πεζών, όπου χύνει τα νερά στο Κουναβιανό Φαράγγι. Το ωραιότερο τμήμα του, με μέγιστο φυσικό , ιστορικό και θρησκευτικό κάλλος είναι αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στο Χουδέτσι και στον Άγιο Βασίλειο, μήκους 1.5χλμ. Ξεκινώντας από το Χουδέτσι, όπου μπορείτε να σταθμεύσετε στο χωριό, κατηφορίζετε στο καλά διατηρημένο μονοπάτι ως τον Άγιο Βασίλειο. 

 

Χαρακτηριστικό της περιοχής η πλούσια φυσική βλάστηση, δέντρων, θάμνων, χαμηλών φυτών και μποστανιών, που ποτίζονται από το ρυάκι του φαραγγιού. Το καλοκαίρι, η σκιά από τα πελώρια πλατάνια είναι η καλύτερη πηγή δροσιάς που μπορείτε να έχετε.

Στα πρώτα κιόλας μέτρα της πορείας μας συναντάμε τους Βυζαντινούς ναούς του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και του Αγίου Νικολάου, αλλά και δύο νερόμυλους που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για άλεσμα.

Μετά από 500μ, συναντάμε το ιστορικό Σιναΐτικο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, από όπου παίρνει το όνομα του το φαράγγι. Το μοναστήρι ήταν αρχικά ανδρικό, σήμερα όμως λειτουργεί ως γυναικεία μονή και είναι από τα μικρότερα ενεργά μοναστήρια της Κρήτης.

Ο ναός τη μονής είναι χτισμένος σε βράχο όπου, κατά μια παράδοση, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Τα ίχνη των τοιχογραφιών επάνω στο βράχο του σπηλαίου της Παναγίας χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Γύρω στα 1600 φαίνεται πως η μονή ήκμαζε. Πέρασε στη δικαιοδοσία της Μονής Σινά κατά την περίοδο 1649-1669. 

Έξω από την εκκλησία υπάρχει μια αρχαία ελληνική επιγραφή σε μάρμαρο. Επίσης, περίπου το 1910, Άγγλοι αρχαιολόγοι εντόπισαν στο σημείο άγαλμα αρχαίας θέας, το οποίο εκτίθεται σήμερα στο μουσείο της Βοστώνης.

Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στο μικρό μοναστήρι με τον σπηλαιώδη ναό, συνεχίζουμε την πορεία μας μέσα στην καρδιά του καταπράσινου φαραγγιού, ως τον Άγιο Βασίλειο. Έξω από το μοναστήρι υπάρχει όμορφη κρήνη, ενώ λίγα μέτρα παρακάτω στέκεται ο πολύ σημαντικός Βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη.

Η ίδρυσή του ανάγεται στα χρόνια της βασιλείας του Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου (1282-1328) καθώς στην είσοδο αναγράφεται: "Ανακενήστη κε ανηστορήνθει ο πάνσεπτος και θήος ναός... Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου δια... και εξώδου κυρού Νικολάου Τζηακοντόπουπλου....μοναχής...έτουςω... του Ανδρηονίκου του Παλαιολόγου" με σημειωμένη την χρονολογία 1291.

Ο ναός φέρει τοιχογραφίες από το λαϊκό αγιογράφο Φωκά, τον οποίο συναντάμε και σε άλλες εκκλησίες της επαρχίας Πεδιάδος, και χρονολογούνται στον 13ο προς 14ο αιώνα.

Όλα τα παραπάνω, καθιστούν το φαράγγι ως μία μοναδική εμπειρία, συνθέτοντας ένα όμορφο φυσικό τοπίο χρωμάτων και ήχων, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Ηρακλείου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Ανακαλύψτε τα πανέμορφα χωριά Αυγενική και Βενεράτο

Αρχάνες: Το πολύχρωμο χωριό στην Κρήτη που έχει μπει σε λίστα με τα ωραιότερα της Ελλάδας

Το ελληνικό χωριό που οι άνθρωποι μιλάνε... με σφυρίγματα (βίντεο)