Ελλάδα

Βίτσας: Προτεραιότητα η εκκένωση Πειραιά και Ειδομένης

Πρόσφυγες Πειραιάς

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι, να εκκενωθούν το λιμάνι του Πειραιά και η Ειδομένη, να αναδιαμορφωθούν τα κέντρα φιλοξενίας και να βελτιωθεί ο συντονισμός όλων των υπουργείων στην παροχή υπηρεσιών, τόνισε από τα Ιωάννινα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας πραγματοποίησε επίσκεψη «εργασίας», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, στο Κέντρο φιλοξενίας στο Κατσικά, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πρόσφυγες και να ακούσει τα προβλήματα τους. Κατά την άφιξη στο κέντρο, μικρά προσφυγόπουλα τον υποδέχτηκαν με λουλούδια, αλλά και ένα τραγούδι για την ειρήνη, την αγάπη και τη παιδική τους αθωότητα.

Ο αναπληρωτή υπουργός Άμυνας αφού περπάτησε ανάμεσα στις σκηνές και ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης είπε, πως το γεγονός ότι, εδώ και 46 ημέρες η Ελλάδα βρέθηκε σε μια νέα κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό, με αποτέλεσμα στη χώρα μας να παραμένουν αυτή τη στιγμή πάνω από 50 χιλιάδες κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες, δημιούργησε την ανάγκη, να συγκροτηθούν με ταχύ ρυθμό κέντρα φιλοξενίας διαφόρων επιπέδων, με προβλήματα και περισσότερες δυσκολίες κάποια, όπως είναι στο Κουτσόχερο, στον Κατσικά και πρόσθεσε:

«Ο στόχος μας είναι με γρήγορο ρυθμό τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας να αναδιαμορφωθούν, να φτάσουν τουλάχιστον σε ένα μέσο επίπεδο. Αλλά, δεν θα σταματήσουμε εκεί. Ξέρετε πηγαίνουμε από μεγάλες δομές φιλοξενίας προς μικρότερες, οι οποίες κάποια στιγμή θα φέρουν σταθερότητα».
 
Μάλιστα, έκανε αναφορά στα κέντρα που λειτουργούν σε στεγασμένους χώρους στην Κόνιτσα, στα Δολιανά και από χθες στο Τσεπέλοβο, για να επισημάνει πως μόλις γίνει η σχετική αναμόρφωση στην παλιά Παιδόπολη «Αγία Ελένη», θα μεταφερθεί ικανός αριθμός προσφύγων εκεί από τον Κατσικά, δομή, η οποία όπως διαβεβαίωσε, θα σταματήσει να λειτουργεί τους επόμενους λίγους μήνες. «Δεν θα συνυπάρχουν Κατσικάς και Αγία Ελένη, αυτό είναι κατανοητό», είπε ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου από πλευράς κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Παράλληλα, τόνισε ότι «προέχει να λειτουργήσει η συμφωνία, για να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία. Αυτό σταθεροποιεί τον πληθυσμό των προσφύγων και μεταναστών. Από την στιγμή που θα σταθεροποιηθεί, χθες ήρθαν 30, τότε θα γίνει αναπροσαρμογή και σχετικά με την μετεγκατάσταση στην Ευρώπη και την εγκατάσταση στην Ελλάδα. Κέντρα φιλοξενίας σαν τον Κατσικά, δεν έχουν πολύ χρόνο ζωής. 'Αρα, αναγκαστικό και σχεδιασμένο είναι ότι, αυτά θα πρέπει να αλλάξουν. Όταν θα μεταφερθούν πρόσφυγες στην «Αγία Ελένη», όσοι δεν θα μπορέσουν να εγκατασταθούν εκεί λόγο χωρητικότητας, θα πάνε κάπου αλλού. Και αυτή, θα είναι η λογική. Θα μεταφερθούν σε κάποια άλλη Περιφέρεια της χώρας. Άλλωστε στη δεύτερη και την τρίτη φάση, σε Περιφέρεις της χώρας, όπου δεν έχουν μεταφερθεί ακόμη πρόσφυγες, με ένα λελογισμένο τρόπο θα μεταφερθούν».

Ο κ. Βίτσας, ευχαρίστησε τους φορείς της περιοχής για την υποστήριξη των προσφύγων αλλά τους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και του λιμενικού οι οποίοι, όπως ανέφερε, έχουν πάρει μεγάλο βάρος στους ώμους τους και τα καταφέρνουν δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, αναχώρησε για το Κέντρο Φιλοξενίας στη Φιλιππιάδα.

Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο - Με πλοία έβγαλαν τον κόσμο από την παραλία (Βίντεο)

φωτια ευβοια

Πολύ δύσκολες ώρες ζουν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι στις Ροβιές, καθώς οι αρχές καλούν τους κατοίκους και τους τουρίστες να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία. Ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς έρχεται από τη βόρεια πλευρά με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία. Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και το δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

 

 

Μέσα στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες

Οι πυροσβέστες κυνηγούν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες έχουν παραταχθεί κατά μήκος του κεντρικού δρόμου στις Ροβιές περιμένοντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που έχουν πλησιάσει. Περισσότερα από 20 πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί στον κεντρικό δρόμο στις Ροβιές δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας για τα σπίτια οργανώνοντας με αυτό τον τρόπο την άμυνα των πυροσβεστών απέναντι στις φλόγες.

Εκτός από τις Ροβιές η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στο χωριό Κουρκουλοί και κατευθύνεται πλέον προς Σκεπαστή, ενώ το άλλο μέτωπο σταμάτησε λίγο πριν το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ. 'Αλλο μέτωπο είναι στη Δαμιά, ενώ υπάρχει ένα ακόμη μέτωπο στο Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυΐδ.

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει δε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

Τις τελευταίες ώρες Παλαιοχώρι και Δάμια δοκιμάζονται ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες περνούν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τους τραυματισμούς των 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν καταφύγει στο κέντρο υγείας Μαντουδίου.

 

 

 

 

Η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα

Κάτοικοι και παραθεριστές στις Ροβιές καθώς, πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν την γραμμή άμυνας την οποία δημιουργούσαν οι πυροσβέστες για να μπορέσουν να αποτρέψουν την καταστροφή στα σπίτια τους, είδαν τις φλόγες να ξεπερνούν το δρόμο, να μπαίνουν μέσα στον οικισμό και να «τρέχουν» με τέτοια ταχύτητα σπέρνοντας πανικό μέχρι να φτάσουν και να σταματήσουν στη θάλασσα. Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για δεκάδες καμένα σπίτια και φλόγες να βγαίνουν από παντού και τους πυροσβέστες να τρέχουν ανάμεσα στις φλόγες να σώσουν κυρίως τους ανθρώπους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρδαλιάς: Κάηκαν 12.500 στρέμματα και 94 σπίτια στην Βαρυμπόμπη

Κρήτη: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οργή για την ανάρτηση Μαμουλάκη - Την "έσβησε" και ...απολογήθηκε