Ελλάδα

Τηλεοπτικές άδειες: Τώρα, θα πληρώσουν ακριβά όλα τα κανάλια, ίσως και τα ραδιόφωνα

τηλεοπτικες αδειες

Αν τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν πήραν άδεια, πανηγυρίζουν για την ακύρωση του διαγωνισμού ως αντισυνταγματικού, με την απόφαση του ΣτΕ, καλό θα είναι να κρατούν μικρό καλάθι, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέχρι να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία από το ΕΣΡ για την προκήρυξη των αδειών, θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα , που όλοι οι λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας (ίσως και οι περιφερειακοί αλλά και οι ραδιοφωνικοί) θα πάρουν προσωρινή άδεια λειτουργίας με ένα τσουχτερό αντίτιμο όμως.
Οι προσωρινές άδειες όλων ανεξαιρέτως των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης της χώρας ανανεώνονται κάθε χρόνο, μέχρι την προκήρυξή τους από το ΕΣΡ (αυτό το καθεστώς επικρατεί από το 1990).

Τώρα όμως, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση, για την ανανέωση των προσωρινών αδειών θα ορίσει χρηματικό τίμημα, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό. Φυσικά, το τίμημα αυτό θα ισχύει, τόσο για τους ήδη λειτουργούντες 7 τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και για τους νέους που θα δημιουργηθούν και θα πάρουν προσωρινή άδεια.

Μάλιστα, τα έσοδα που υπολογίζονται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την χορήγηση των προσωρινών τηλεοπτικών αδειών στα κανάλια εθνικής εμβέλειας, θα υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (ήδη, σήμερα, λειτουργούν 7 κανάλια εθνικής εμβέλειας συν 2-3 νέα που θα ανοίξουν, με 5 εκατομμύρια ετήσιο ενοίκιο, που συζητείται, προκύπτουν τα 50 εκατομμύρια.
Δηλαδή, σε βάθος 10ετίας, το ποσόν θα ανέλθει στα 500 εκατομμύρια, ήτοι, διπλάσιο των 255 εκατομμυρίων που θα απέφερε ο διαγωνισμός των 4 αδειών που ακυρώθηκε).

Αν τώρα, το αντίτιμο της προσωρινής άδειας επεκταθεί και στους περιφερειακούς - τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και στα ραδιόφωνα, τότε, τα ετήσια έσοδα του κράτους από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης της χώρας θα πλησιάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 70 εκατομμύρια ετησίως.
Το «παιχνίδι» των ραδιοτηλεοπτικών αδειών , στην ουσία, τώρα αρχίζει. Η απόφαση στου ΣτΕ , που έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία του πρόσφατου διαγωνισμού, γιατί το ρόλο αυτό τον έχει βάσει του Συντάγματος το ΕΣΡ, αποτελεί αφετηρία των νέων εξελίξεων, οι οποίες αναμένεται να δρομολογηθούν άμεσα.

Φωτεινή Σκουταρά
 

Ελλάδα

Προειδοποίηση Μόσιαλου για την ινδική μετάλλαξη

Ηλίας Μόσιαλος - καθηγητής Πολιτικής Υγείας

«Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επικρατήσει η ινδική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, γιατί εάν αυτό συμβεί, η διασπορά στους μη εμβολιασμένους θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή της βρετανικής παραλλαγής», προειδοποίησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτηση του στο Facebook.

Όπως αναφέρει, σε μια τέτοια περίπτωση, «δυστυχώς το επόμενο που θα συμβεί, είναι να έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κυρίως από μη εμβολιασμένους».

Ο κ. Μόσιαλος παραθέτει σε πίνακα μια σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών ρυθμών αναπαραγωγής (R0), όπου αναφέρονται κάποιες από τις κυριότερες παραλλαγές του κορωνοϊού, ενώ θυμίζει ότι όσο πιο εύκολα μεταδίδεται μια νόσος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το R0 της επιδημίας που προκαλεί.

 

 

Όπως φαίνεται από τα συγκριτικά στοιχεία, σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού στην Κίνα (με R0 2,4-2,6) και εκείνο που προκάλεσε το πρώτο πανδημικό κύμα στην Ευρώπη (το R0 είχε υπολογιστεί στο 3), η βρετανική παραλλαγή 'Αλφα έχει R0 από 4 έως 5, ενώ η ινδική παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να αντιστοιχεί σε R0 μεταξύ 5 και 8, δηλαδή κάθε άνθρωπος που μολύνεται, μπορεί δυνητικά να μεταδώσει τον ιό σε πέντε έως οκτώ άτομα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Χορήγηση μόνο στους άνω των 60 ετών – Τι θα γίνει με τη 2η δόση

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Στα 472 τα νέα κρούσματα - 353 οι διασωληνωμένοι, 18 θάνατοι