Ελλάδα

Στο ΣτΕ ο σύνδεσμος εταιρειών ηλεκτρονικού τσιγάρου

Ηλεκτρονικό Τσιγαρό

Καμπάνια υπέρ της χρήσης των ηλεκτρονικών (ατμιζόντων) τσιγάρων ξεκινά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ). Παράλληλα, προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας η οποία ουσιαστικά απαγορεύει τη χρήση μη νικοτινούχων σκευασμάτων. Επίσης, βασική στόχευση της προσφυγής στο ΣτΕ θα είναι ο νόμος 4419/2016, ο οποίος, σύμφωνα με το προεδρείο του ΣΕΕΗΤ, δεν μεταχειρίζεται ισότιμα τον κλάδο ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η νέα καμπάνια που ξεκινάει ο ΣΕΕΗΤ έχει ως βασικό σύνθημά του «ο ατμός δεν είναι καπνός». Στόχος της καμπάνιας είναι να δείξει στο ευρύ κοινό ότι το «άτμισμα» συνιστά ασφαλή μέθοδο απαλλαγής από το κάπνισμα. Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος που σύντομα θα αλλάξει την ονομασία του με στόχο την εξάλειψη του όρου «τσιγάρο», θεωρεί ότι κακώς η ελληνική πολιτεία εξομοιώνει τα συμπτώματα του καπνού και του ατμού. Τα μέλη του ΣΕΕΗΤ χαρακτήρισαν επιβλαβή και τα δύο προϊόντα, αλλά σημείωσαν ότι οι συνέπειες του καπνού είναι τουλάχιστον 20 φορές περισσότερο επιβλαβείς. «Ο ατμός είναι πολύ λιγότερο επιβλαβής από τον καπνό και μπορεί να συγκριθεί με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των πόλεων», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ Πάνος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι το «άτμισμα» πρέπει να συγκρίνεται με το κάπνισμα και όχι με... τον καθαρό αέρα του Ολύμπου.

Αναφορικά με την προσφυγή στο ΣτΕ, αυτή έχει πολλαπλούς στόχους. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΕΕΗΤ, η νομοθεσία που εξομοιώνει τα καπνικά με τα ατμίζοντα προϊόντα όχι μόνον δεν οδηγεί στην απεξάρτηση από το κάπνισμα, αλλά αντιθέτως προβάλλει εμπόδια. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι ο χώρος καπνιζόντων και «ατμιζόντων» στον ΔΑΑ είναι ενιαίος και κάποιος που επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα εισέρχεται σε χώρο... καπνιζόντων.

Τέλος, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ατελέσφορης πολιτικής αναφέρθηκε η κατάργηση μέσω εγκυκλίου των μη νικοτινούχων σκευασμάτων. Αυτοί που τα χρησιμοποιούν, σύμφωνα με τον ΣΕΕΗΤ, είναι αυτοί που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο απεξάρτησης από το κάπνισμα και τη νικοτίνη, και η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να επαναφέρει πίσω. «Το πιο αποτελεσματικό για την υγεία του καταναλωτή είναι να καταφέρει να κόψει το κάπνισμα άπαξ διά παντός. Δυστυχώς, όμως, δεν τα καταφέρνει πάντα και προς την κατεύθυνση αυτή τα “ατμίζοντα” προϊόντα είναι η καλύτερη λύση», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΗΤ, σήμερα υπάρχουν 4 εκατ. καπνιστές και 400.000 «ατμιστές». Ο σύνδεσμος απασχολεί 2.000 μικρές επιχειρήσεις με 10.000 απασχολούμενους. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, πρόκειται να μετονομαστεί σε Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ).

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πώς θα σταματήσει η ΕΛ.ΑΣ τις εξορμήσεις εκτός Νομού το Πάσχα

διόδια ελεγχοι

Με εντατικούς ελέγχους, drones και μπλόκα σε κεντρικού οδικούς άξονες, η ΕΛ.ΑΣ θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις εξορμήσεις των πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα εν όψει του Πάσχα.

Το επόμενο δεκαήμερο οι έλεγχοι από την αστυνομία αναμένεται να είναι πολύ αυστηροί, με τα μέτρα που θα λάβει να θυμίζουν σε σημαντικό βαθμό το περσινό Πάσχα.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτρέψει τις μετακινήσεις για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, τόσο λόγω της επιδημιολογικής εικόνας, όσο και για να μην επεκταθεί η διασπορά του ιού σε νησιά και χωριά αλλά και να προστατευθούν τα ανοίγματα που ακολουθούν δηλαδή της εστίασης, των σχολείων αλλά και του τουρισμού.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα για το Πάσχα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της μόδας στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας», είπε άλλωστε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha.

Αυστηροί έλεγχοι στα διόδια -Ανακοινώσεις σήμερα από Χαρδαλιά
 

Αυτό που θεωρείται σίγουρο για τα φετινά μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα, είναι πως οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα διόδια. Δεν θα επιτραπεί να βγουν εκτός Νομού οδηγοί χωρίς ξεκάθαρους λόγους (υγείας, αγροτικές εργασίες κτλ), ενώ  σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι δώσουν ψευδείς δηλώσεις μετακίνησης προκειμένου να ξεφύγουν και να κάνουν Πάσχα στο χωριό, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Σχετικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν για το Πάσχα, αναμένεται να κάνει σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι οδήγησε στο Πάσχα στην πόλη

Οπως εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης «ήταν απαραίτητο να λάβουμε αυτή την απόφαση» για τον περιορισμό μετακινήσεων το Πάσχα, «για τον πολύ απλό λόγο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις -ειδικά στην Αττική- είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να δυσαρέστησε κάποιους, πλην όμως ήταν το απαραίτητο μέτρο το οποίο έπρεπε να πάρουμε σε αυτήν τη συγκυρία για να προστατεύσουμε περιοχές οι οποίες έχουν πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση».

Υπενθύμισε δε ότι το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στην Αθήνα -στα μεγάλα αστικά κέντρα- το Πάσχα θα είναι μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, «ξεκινώντας με το άνοιγμα της εστίασης, το οποίο μπορεί να λάβει χώρα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόοπτο. Αμέσως μετά το Πάσχα, στις 3 Μαΐου, θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο μέχρι τις 11 το βράδυ και πιστεύω ότι και αυτό θα δώσει μία δυνατότητα ψυχολογικής εκτόνωσης σε μια κοινωνία η οποία αναγνωρισμένα είναι κουρασμένη» είπε, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι «είμαστε απολύτως βέβαιοι πια ότι είμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε γιατί το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. «Το 2021 δεν είναι 2020. Μπορεί να μην μπορούμε να μετακινηθούμε στα χωριά μας ή στα νησιά μας, πλην όμως οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν, έστω και με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες».

Το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα
 

Υπενθυμίζεται τέλος πως αλλάζει και το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας. Από τις 9 που ίσχυε ως τώρα, αυξάνεται κατά μία ώρα την Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως το Μεγάλο Σάββατο η κυκλοφορία θα είναι ελεύθερη ως 22:00, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται ως τις 21:00. Από τη Δευτέρα του Πάσχα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι στις 23:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Όχι στην παράταση της επιστράτευσης

Κορωνοϊός: Εκπαιδευτικός, πατέρας 10 παιδιών αρνείται να κάνει self test – Τι λέει ο ίδιος

Με διπλή μάσκα και περιορισμό στον αριθμό των ατόμων οι εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα