Ελλάδα

Στο "κόκκινο" η ένταση στο Αιγαίο: Το Oruc Reis, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η διπλωματία

πολεμικο ναυτικο

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η ένταση στο Αιγαίο "χτυπά" κόκκινο!

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. To Oruc Reis συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Μπαίνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα άπλωσε καλώδια, έχει κάνει, δηλαδή, παρέαση καλωδίων ωστόσο δεν διεξάγει έρευνες.

Στην ευρύτερη περιοχή έχει αναπτυχθεί σε θέσεις μάχης ο στόλος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Πλοία επιφανείας και υποβρύχια καλύπτουν νευραλγικά σημεία του Αρχιπελάγους. Παράλληλα, σε υψίστη ετοιμότητα βρίσκεται στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Στρατός Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία έχουν κινητοποιήσει μεγάλες δυνάμεις. Η ΑΣΔΕΝ, που έχει την ευθύνη για την άμυνα των νήσων, έχει κινητοποιήσεις Μονάδες, προσωπικό και μέσα. Το Δ΄ Σώμα Στρατού βρίσκεται σε ετοιμότητα στον Έβρο, ενώ τα αεροσκάφη ετοιμότητας της Πολεμικής Αεροπορίας είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να απογειωθούν. 

Νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί οι κρίσιμες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου και του ΣΑΓΕ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Διπλωματικές κινήσεις - Διάβημα διαμαρτυρίας

Παράλληλα με την μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση από τον Έβρο μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά "όπλα" που έχει στη διάθεσή της. Πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Χ. Μαας.

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, διά της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Επιπλέον, σημειώνουν πως ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες, όπως γνωστοποιούν, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Γνωστοποιούν επίσης πως οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: 28 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κυψέλη σε τυχαίους ελέγχους

Φωτό αρχείου

Περιοχή με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο είναι η Κυψέλη, γι αυτό άλλωστε και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ «στρατοπέδευσαν» επί τρεις ημέρες, προκειμένου να διενεργήσουν τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε κατοίκους της περιοχής.

Τα κινητά συνεργεία (ΚΟΜΥ) του Οργανισμού στη διάρκεια των τριών ημερών (25, 26, 27 Σεπτεμβρίου) διενήργησαν συνολικά 1.600 τεστ, από τα οποία τα 28 βρέθηκαν θετικά (17 αφορούν Έλληνες και 11 αλλοδαπούς).

Μόνο την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου έγιναν 550 τεστ, από τα οποία προέκυψαν 11 θετικοί (6 Έλληνες, 5 αλλοδαποί - 8 άνδρες και 3 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 37 έτη. 

Οι ειδικοί  του ΕΟΔΥ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συνεχίσουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας, δεδομένου ότι αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές διασποράς του κορονοϊού.

Άλλωστε στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει σημάνει συναγερμός εδώ και αρκετές εβδομάδες, αφού τα περισσότερα κρούσματα που εντοπίζονται στην Αττική είναι στην καρδιά της πόλης.