Ελλάδα

Σχολεία: Σύγχυση με την ώρα προσέλευσης των μαθητών τη Δευτέρα

σχολείο μάσκα

Σύγχυση επικρατεί μεταξύ μαθητών και γονέων σχετικά με την ώρα προσέλευσης στα σχολεία τη Δευτέρα, ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, με τον αγιασμό.

Το υπ. Παιδείας επιμένει ότι η ώρα προσέλευσης πρέπει να είναι στις 08:15 προκειμένου να τηρηθεί και να ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί: Να γίνει ενημέρωση των παιδιών για τα μέτρα υγιεινής κατά του κορωνοϊού, τις μάσκες κλπ.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει:
-Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
-Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.
-Διανομή μάσκας ανά μαθητή.
-Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
-Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
-Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).

Ωστόσο, κάθε σχολείο έχει ενημερώσει για διαφορετική ώρα προσέλευσης των μαθητών.

Παρά ταύτα σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν στις 8:15 και να παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέρχονται με προστατευτικές μάσκες, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Επίσης πρέπει να έχουν μαζί τους και τις σχολικές τσάντες τους για να τους διανεμηθούν τα βιβλία.

Τέλος οι γονείς δεν θα μπουν στα σχολεία, αλλά θα αφήνουν στην είσοδο τα παιδιά τους, τα οποία θα παραλάβουν σε καθορισμένη ώρα, για την οποία έχουν ενημερωθεί μέσω ανακοινώσεων από τους διευθυντές των σχολείων.

Απόψεις

Το μεγάλο στοίχημα της φετινής σεζόν. Του Ευθύμιου Μουντράκη

Ευθύμιος Μουντράκης

Εισαγωγικά, σε πολλά δημοσιεύματα, διαβάζουμε «στόχος της φετινής σεζόν είναι να φθάσουμε το 50% των αφίξεων του 2019 η ένα +20% επιπλέον του 2020». Στόχοι, που έχουν να κάνουν με αριθμό αφίξεων η ύψος εσόδων. Προσωπικά, ως «στόχους» θα έθετα αυτά που προηγούνται, αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, εξού και το παρόν δημοσίευμα.

Προϋπόθεση «εκκίνησης» της φετινής σεζόν, άσχετα με την επίσημη ημερομηνία έναρξης, είναι να καταφέρουμε να γίνουμε αλλά και να παραμείνουμε ως το τέλος του καλοκαιριού, μία «πράσινη» υγειονομικά χώρα, διατηρώντας στο ελάχιστο τον αριθμό των κρουσμάτων. Πολύ βασικό εδώ, να αντιληφθούμε ότι το πορτοκαλί και το κόκκινο δεν αποτελούν ευχάριστες χρωματικές επιλογές καθώς θα συνοδεύονται με υποχρεωτική καραντίνα και επιπλέον δαπανηρά τεστ των ταξιδιωτών κατά την επιστροφή στην χώρα τους, κάτι που δεν το επιθυμεί κανείς!

«Πράσινοι» πρέπει να γίνουν όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, στην συνείδηση και των τουρ-οπερέιτορ αλλά και των επισκεπτών μας. Να καταφέρουμε να εμπεδώσουμε στον τουριστικό πράκτορα και στον ταξιδιώτη το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας για τον τόπο μας! Στόχος λοιπόν για το ’21, να είμαστε κατ' όνομα, αλλά και κατ' ουσία ένας «καταπράσινος προορισμός»! Προφανώς η εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, των εμβολιασμών, των self test και η ατομική ευθύνη αποτελούν μονόδρομο προς αυτή την κατεύθυνση.

Εφόσον κερδίσουμε τον χαρακτηρισμό του ασφαλή προορισμού, ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα, με δύο σκέλη ανταγωνιστικά μεταξύ τους, εξού και το στοίχημα. Το πρώτο ακούει στο όνομα, Λειτουργία με Υγειονομική Ασφάλεια για εργαζόμενους και επισκέπτες! Το παλέψαμε και το καταφέραμε με επιτυχία το ’20 και με αυτή την πολύτιμη εμπειρία καλούμαστε να το ξαναπετύχουμε και το ’21! Το καθοριστικό εδώ είναι ο ορισμός και η εφαρμογή των «σωστών» Υγειονομικών Πρωτοκόλλων Λειτουργίας για όλες τις συναφείς επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπηρεσίες, κλπ του τουριστικού κλάδου και όχι μόνο.

Το δεύτερο σκέλος είναι η εφαρμογή του πρώτου με αποτελεσματικό μεν τρόπο, αλλά με την αναμενόμενη ελευθερία δε, από τον επισκέπτη. Είναι υψίστης σημασίας να αντιληφθούμε ότι θα μας έρθει κουρασμένος! Πολύ κουρασμένος! Οι περισσότεροι επισκέπτες μας, προερχόμενοι, παραδοσιακά, από βόρειες χώρες, όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν να παλέψουν την συννεφιά, το κρύο, την ρουτίνα και τον γενικότερα περιοριστικό τρόπο ζωής τους. Λες και όλα αυτά δεν τους ήταν αρκετά, ήρθαν να προστεθούν η κοινωνική απομόνωση, η έλλειψη διασκέδασης, η διαφυγή μέσω των σπορ, του shopping therapy, των κέντρων ευεξίας και χαλάρωσης, κα, με το σημαντικότερο όλων να είναι η διαφυγή τους μέσω των διακοπών.

Είτε μικρής είτε μεγάλης διάρκειας, προς κοντινούς η μακρινούς προορισμούς, αυτό το απαραίτητο διάλειμμα στη ζωή τους το σχεδίαζαν και το περίμεναν με ανυπομονησία για έναν ολόκληρο σχεδόν χρόνο, ειδικά παλαιότερα με τις διακοπές να είναι μόνο 1-2 φορές μέσα στο έτος. Η προσμονή των καλοκαιρινών διακοπών «έβαζε» τον ήλιο στην γκρίζα καθημερινότητά τους και τους έδινε την υπομονή να αντέξουν μέχρι τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Φέτος λοιπόν, εκτός από την παραδοσιακή μας φιλοξενία, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στον επισκέπτη μας συναισθήματα ξεγνοιασιάς, χαλάρωσης και διασκέδασης, τα οποία ενώ ήταν αυτονόητα προ COVID, πλέον θα αποτελούν στόχο! Δραπετεύει από τον «κατ΄ οίκον» περιορισμό και τα απαγορευτικά μέτρα της πατρίδας του θέλοντας να ξανανιώσει «ελεύθερος»! Δεν θα είναι διατεθειμένος ούτε θα έχει τα ψυχικά αποθέματα να υποστεί παρόμοιους περιορισμούς και στις διακοπές του. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό!

Συμπερασματικά για το καλοκαίρι του 2021!

  • Πράσινος προορισμός όλη η Ελλάδα
  • Σωστά Υγειονομικά Πρωτόκολλα Λειτουργίας, απαλλαγμένα από μη απαραίτητες υπερβολές
  • Ελευθερία και χαλάρωση για τον επισκέπτη, μέσα στα όρια της προσωπικής του αλλά και της δικής μας ασφάλειας

Το στοίχημα «ισορροπίας» που αναφέραμε στον τίτλο μας λοιπόν θα είναι «Υγειονομική Ασφάλεια vs Ελευθερία» που πρακτικά μεταφράζεται σε «Πρωτόκολλα Λειτουργίας vs Ξέγνοιαστες Διακοπές».

Αν δεν καταφέρουμε η χώρα μας να χαρακτηριστεί και να παραμείνει ως ασφαλής, καθόλη την διάρκεια της σεζόν η αν δεν βρούμε τις απαραίτητες ισορροπίες μεταξύ υγειονομικών πρωτοκόλλων και χαλάρωσης, οι συνέπειες θα είναι πολύ αρνητικές για όλους μας, όχι μόνο για το 2021, αλλά και για τις επόμενες χρονιές!

Ευθύμιος Μουντράκης

MSc Hotel Admin

ξενοδόχος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Κρήτη ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ενόψει ανοίγματος του τουρισμού

Περιφέρεια: Ανέλαβε το έργο αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης - φώτο & βίντεο

Ενισχύσεις της ΕΕ για κορωνοϊό και φυσικές καταστροφές: 484,2 εκ. ευρώ για 20 χώρες