Ελλάδα

Προς απαγόρευση εισαγωγών χοιρινού από τη Βουλγαρία

barbakeios-agora-xoirino.jpg

Στην απαγόρευση εισαγωγών χοιρινού κρέατος από τη Βουλγαρία ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ελλάδα, μετά τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη γειτονική χώρα. Ταυτόχρονα, εντείνονται τα μέτρα προφύλαξης και επιτήρησης σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και συνοριακά σημεία διέλευσης εντός της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Μέχρι και χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε προχωρήσει σε καμία επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί το θέμα, ενώ σε κάθε περίπτωση τόσο στα ελληνοβουλγαρικά όσο και στα ελληνοτουρκικά σύνορα εντείνονται τα μέτρα προφύλαξης και επιτήρησης σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις. Το επικείμενο «εμπάργκο» στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Βουλγαρία αποτελεί μια αναμενόμενη κίνηση προφύλαξης, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφεραν τοπικά δημοσιεύματα, η υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, Ντεσισλάβα Τάνεβα, έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι οι έλεγχοι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα ενταθούν και οι αποσκευές όλων των επισκεπτών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα θα ελέγχονται στα σύνορα για τυχόν απαγορευμένα προϊόντα κρέατος. 

Ελλάδα

Τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού σε σκήτη του Αγίου Όρους

Αγιον Ορος

Άλλα τρία νέα κρούσματα- τα οποία προστίθενται στα δέκα υπάρχοντα των προηγούμενων ημερών- εντοπίστηκαν σήμερα στο Άγιον Όρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία νέα κρούσματα εντοπίζονται σε σκήτη της ευρύτερης περιοχής των Καρυών.

Το απόγευμα επέστρεψαν από την χερσόνησο του Άθω, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου οι οποίοι είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους με της Αγιορείτικης Κοινότητας και της πολιτικής διοίκησης με σκοπό την λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Ωστόσο, παρέμεινε στις Καρυές το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο.