Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Πως θα γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους - Τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα έως τις 20 Ιουλίου

xreos05062015.jpg
 clock 21:16 | 12/07/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Λύση και στο θέμα του χρέους μαζί με το πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, φαίνεται ότι περιλαμβάνει το σχέδιο των εταίρων, οι οποίοι προτείνουν πλάνο αναδιάρθρωσης σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη, η διευθέτηση χρέους θα αφορά δάνεια 27 δις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 19 δις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία λήγουν από φέτος μέχρι και το 2018 και έχουν υψηλό επιτόκιο. Αυτά θα αντικατασταθούν με νέα ομόλογα ύψους 46 δις ευρώ από τον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τα οποία θα έχουν ευνοϊκό επιτόκιο 0,65% και θα λήγουν μετά από 30 χρόνια ή και περισσότερα. Με την αναδιάρθρωση αυτή και την μετακύληση σημαντικών υποχρεώσεων του Δημοσίου σε βάθος χρόνου, ελαφραίνει σημαντικά το «βάρος» του Προϋπολογισμού για τοκοχρεολύσια, κάτι που κάνει ευκολότερη την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και αφήνει περισσότερο χώρο για κοινωνική πολιτική.

Ο βασικός κορμός της συμφωνίας συνίσταται σε ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο από τον ESM, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η αντικατάσταση βραχυχρόνιων δανείων την περίοδο 2015-2018 με δανεισμό 30ετίας συνιστά μια μίνι-αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει σε άρθρο του στην «Αυγή» ο υπουργός Οικονομία,Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο των εταίρων προβλέπει να δοθεί στην Ελλάδα από τον ESM, μια σημαντικού ύψους προκαταβολή του πακέτου βοήθειας, ώστε να καλυφθούν τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων που έχουν αξιοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, να πληρωθούν τα «φέσια» του Δημοσίου σε ιδιώτες κι επιχειρήσεις και να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις του επόμενου διμήνου για συντάξεις, μισθούς, ασφάλιση και λειτουργικές δαπάνες του Κράτους

Στην συνέχεια, η εκταμίευση δόσεων προς την Αθήνα θα γίνεται τμηματικά και αφού οι εταίροι βεβαιώνονται κάθε φορά για την πρόοδο των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα αποτελέσει κλειδί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για ακόμη μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με περαιτέρω μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση της λήξης ομολόγων, αφού όμως οι δανειστές βεβαιωθούν ότι έχει υλοποιηθεί σειρά βασικών μεταρρυθμίσεων.

Τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα και που

Μέχρι τις 20 Ιουλίου η Ελλάδα καλείται να καλύψει χρηματοδοτικές υποχρεώσεις συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα, με την αποστράγγιση των κρατικών ταμείων της, το Eurogroup υπολογίζει ότι θα χρειαστούν άμεσα άλλα 1,5 δισ. ευρώ για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας, δηλαδή συνολικά 7 δισ. ευρώ.

Αύριο, Δευτέρα η χώρα μας πρέπει να αποπληρώσει νέα δόση, ύψους 455.000.000 ευρώ, προς το ΔΝΤ. Ο λογαριασμός ανεβαίνει κατακόρυφα, όμως, επειδή την επόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου λήγει το πρώτο μεγάλο πακέτο "ακούρευτων" ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (2,1 δισ. ευρώ), των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επειδή το ΔΝΤ έχει καθεστώς προνομιακού πιστωτή, δηλαδή πρέπει να αποπληρώνεται κατά προτεραιότητα έναντι των υπόλοιπων δανειστών μας, προτού αποπληρωθούν τα ομόλογα αυτά, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει και τη ληξιπρόθεσμη δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ύψους 1,56 δισ. ευρώ.

Άλλο καυτό ζήτημα, που επίσης εξαρτάται από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής αφορά την ρευστότητα, καθώς αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει το όριο του ELA, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι με ένα νεύμα των ηγετών μπορεί ίσως και από αύριο, να αυξηθεί η ροή χρήματος στις ελληνικές τράπεζες, που εισέρχονται στην τρίτη εβδομάδα των capital controls.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis