Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Διευκρινήσεις της ΔΕΗ για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στους κακοπληρωτές

ΔΕΗ ΧΡΕΗ
 clock 22:14 | 17/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Από το σύνολο των 2,1 εκατ. καταναλωτών με οφειλές προς τη ΔΕΗ, οι 200.000 οφείλουν το 45% του συνολικού χρέους προς τη ΔΕΗ, δηλαδή ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Σε αυτήν την κατηγορία καταναλωτών, δηλαδή εκείνους που κατά τεκμήριο έχουν οικονομική ευχέρεια (ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, επιχειρήσεις, πολυτελείς κατοικίες, κλπ.) δίνεται προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τις διακοπές ρεύματος και όχι στα φτωχά νοικοκυριά.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από νέες διευκρινίσεις που έδωσε σήμερα η ΔΕΗ σε σχέση με το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαψεύδοντας παράλληλα πληροφορίες περί αυξήσεων στα τιμολόγια. Αντίθετα η επιχείρηση υπενθυμίζει ότι τον Σεπτέμβριο έγινε μείωση τιμολογίων σε πολλές κατηγορίες πελατών, κόστους 80 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ δηλώνει ότι σε συνάρτηση με την οικονομική της ανάκαμψη θα επιδιώξει την περαιτέρω μείωση των τιμολογίων.

Σε σχέση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη η ΔΕΗ επαναλαμβάνει πως οι αναφορές περί εκατοντάδων χιλιάδων αποκοπών λόγω χρέους αποτελούν μυθεύματα και παραθέτει απολογιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το 2012 έγιναν 315.000 διακοπές, το 2013 έφθασαν σε 290.000 και το 2014 σε 222.000, ενώ από την ημέρα που ανέλαβε η σημερινή διοίκηση μέχρι σήμερα έχουν γίνει 17.254.
Τονίζει ακόμη ότι:    
Η ΔΕΗ πριν προσφύγει στο μέσο της αποκοπής λόγω χρέους έχει προηγουμένως εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επίτευξης διακανονισμού με τους οφειλέτες της. Από τον περασμένο Ιούνιο έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα διακανονισμών με το οποίο παρέχονται εξαιρετικά ευνοϊκές διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των οφειλών. Συγκεκριμένα, η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 36 δόσεις, με προκαταβολή ίση με το 10% της οφειλής. Η κάθε δόση μπορεί να φθάνει κατ' ελάχιστο στο 30% του τρέχοντος λογαριασμού.    

Δεν γίνονται αποκοπές σε άτομα που είναι ενταγμένα στο μητρώο των ευάλωτων πελατών, σε όσους χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, καθώς επίσης σε περιοχές που έχουν πληγεί και τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε κάθε περίπτωση διακοπής και εφόσον γίνει διακανονισμός, ο ΔΕΔΔΗΕ φροντίζει να αποκαθιστά την ηλεκτροδότηση αυθημερόν. Σε ελάχιστες περιπτώσεις κατά τις οποίες, εξαιτίας λάθους ή αστοχίας του συστήματος υπάρξει καθυστέρηση, οι υπηρεσίες της ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι φροντίζουν άμεσα για την αποκατάσταση.    

Οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά (παρεμβάσεις στους μετρητές, ρευματοκλοπή, κλπ) δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε μια ευνομούμενη Πολιτεία. Στις περιπτώσεις αυτές η προκαταβολή κατά τον διακανονισμό ανέρχεται στο 30% - 50%. Η ΔΕΗ εκφράζει, τέλος, τις ελπίδες η νομοθετική και δικαστική εξουσία να συμβάλουν στην εξάλειψη αυτών των παραβατικών φαινομένων, καθώς και η επιχείρηση να μην ξαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, όπως πολλές φορές συνέβη στο παρελθόν με αποκορύφωμα το ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι»).

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis