Ελλάδα

Άγονος ο Διαγωνισμός της ΚΕΔΕ για 410.000 μάσκες σε σχολεία

μάσκες,πανδημία

Φρένο στην υπογραφή σύμβασης με τρεις από τους “κηρυχθέντες οριστικούς Αναδόχους” έβαλε στην ΚΕΔΕ το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας της προμήθειας μασκών για τα σχολεία.

Συγκεκριμένα, με την 332/2020 Πράξη του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίθηκε πως για αυτές τις τρεις Εταιρείες “κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης λόγω προσκόμισης ελλιπών δικαιολογητικών”.

Επιπλέον, μία Εταιρεία παραιτήθηκε.

Δεδομένων των ανωτέρω δεν συμπληρώθηκε η ποσότητα του διαγωνισμού, για την α’ ομάδα μασκών (διαστάσεων 10 Χ 18) 90.000 μάσκες, καθώς και για την β’ ομάδα μασκών (διαστάσεων 12 Χ 22) 320.000 μάσκες.  Συνεπώς, η ΚΕΔΕ βρέθηκε στη θέση να πρέπει να κηρύξει μερικώς άγονο το διαγωνισμό για τις ως άνω ποσότητες και να προχωρήσει σε εκ νέου διαπραγμάτευση.

Αυτά προκύπτουν από την 491η Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που ελήφθη δια περιφοράς την 9η Σεπτεμβρίου και δημοσιεύθηκε την 10η Σεπτεμβρίου.

Το Δ.Σ. λοιπόν, με την ομόφωνη Απόφασή του, κήρυξε μερικώς άγονο τον διαγωνισμό για τις ανωτέρω ομάδες - ποσότητες μασκών και κάλεσε σε εκ νέου διαπραγμάτευση για τις υπολειπόμενες ποσότητες με την εξής σειρά: α) Τις εταιρείες / συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς που έχουν υποβάλει προσφορά και πλήρη δικαιολογητικά για εκάστη ομάδα, και των οποίων δεν έχει ελεγχθεί δείγμα μάσκας από την Επιτροπή Διαγωνισμού και δεν έχουν κηρυχθεί ανάδοχοι και σε περίπτωση μη πλήρωσης της ζητούμενης ποσότητας από αυτούς (σε δεύτερη φάση). β) Τις εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη κηρυχθεί οριστικοί ανάδοχοι προκειμένου να καταθέσουν οικονομική προσφορά ίση ή χαμηλότερη από την αρχικώς κατατεθείσα Προσφορά τους.

Υπογραμμίζουμε ότι απείχε της ψηφοφορίας η Παράταξη «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» (που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ).

Σημειώνεται πως, και αυτή τη φορά - παρά το ότι πρόκειται για συνεδρίαση δια περιφοράς που δεν απαιτεί αυτοπρόσωπη μετάβαση των Αιρετών στην πρωτεύουσα - καταγράφονται σημαντικές απουσίες, για παράδειγμα πάλι ήταν απών ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ.Κυρίζογλου. 

Συγκεκριμένα, στην Απόφαση αναφέρονται απόντες “οι Δήμαρχοι: Αναστασιάδης Φίλιππος Παγγαίου, Ιωακειμίδης Γεώργιος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κυρίζογλου Λάζαρος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λυμπέρης Ιωάννης Ήλιδας, Μαλούτας Λάζαρος Κοζάνης, Παπαναστασίου Γιώργος Αγρινίου, Υδραίου Μερώπη-Σπυριδούλα Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Μαυραγάνης Αλέξιος Βριλλησίων, Τεντόμας Χρήστος Αθηναίων”.

Ελλάδα

Oruc Reis: Έσπασε τα 12 ναυτικά μίλια - Σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο

oruc reis τουρκια ορουτς ρεις

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την Τουρκία, αφού οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το Oruc Reis να έχει «σπάσει» το όριο των 12 ναυτικών μιλίων και να βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο

Από ελληνικής πλευράς, το πλοίο και τα συνοδευτικά του παρακολουθούνται στενά τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ώστε να παρέμβουν αν τους ζητηθεί, όσο και από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας που βρίσκεται σε 24ωρο διαρκή συναγερμό τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, συνοδευόμενο πάντα από πολεμικά πλοία της Τουρκίας και παρακολουθούμενο στενά από τις ελληνικές δυνάμεις και τον θάλαμο των επιχειρήσεων, αναμένεται έως τις 12 το μεσημέρι να έχει φτάσει στα 8 μίλια, πριν φτάσει στο άκρο της παράγωνης Navtex και στρίψει με πορεία νοτιοδυτικά για να ξανακάνει την ίδια πορεία που λογικά κάποια στιγμή θα τον φέρει ως την λήξη της ισχύος της Navtex στο όριο των 6,5 μιλίων που έχει προκαθορίσει.