Ελλάδα

13 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε πτήσεις επαναπατρισμού από την Βρετανία

κορωνοϊός αεροδρόμιο

Τις τελευταίες επτά ημέρες το κέντρο ιχνηλάτησης πτήσεων στο Χαλάνδρι έχει ερευνήσει περίπου 110 αεροπορικές πτήσεις και ιχνηλατήσει περισσότερους από 18.000 επιβάτες. Από αυτές προέκυψαν συνολικά 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με νοσούντες και συνεπιβάτες να μπαίνουν όλοι σε 14ήμερη καραντίνα.

Στο μεταξύ τα κέντρα ιχνηλάτησης και ελέγχου προέβησαν σε τηλεφωνικές επιβεβαιώσεις τήρησης της 14ήμερης υποχρεωτικής απομόνωσης, σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους 217 ατόμων που βρίσκονταν σε καραντίνα, 13 φαίνεται να είχαν παραβιάσει την υποχρεωτική απομόνωση και τους επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα.

Από σήμερα το μεσημέρι αυτοί οι έλεγχοι θα έχουν μεγαλύτερο εύρος μέσω της πλατφόρμας ιχνηλάτησης που θα χειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Ελληνική Αστυνομία.

Από αύριο αυτές οι λίστες πολιτών θα περάσουν στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία θα προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και όπου διαπιστώνουν παραβιάσεις της υποχρεωτικής απομόνωσης θα βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ, σύμφωνα με μία από τις τελευταίες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Την ίδια ώρα οι επιβάτες πτήσεων που φθάνουν στη χώρα μας πριν μπουν στο αεροπλάνο παραλαμβάνουν το έντυπο-φόρμα στο οποίο πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία ταυτότητας, πτήσης, λόγους ταξιδιού (Έλληνες-τουρίστες-επαγγελματικοί λόγοι) και κυρίως τόπο διαμονής και τηλέφωνα επικοινωνίας. Όταν φθάνουν στην Ελλάδα παραδίδουν το συμπληρωμένο έντυπο και λαμβάνουν άλλο με συμβουλές και οδηγίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν κατά τη διάρκεια των 14 ημερών της υποχρεωτικής απομόνωσής τους.

Αναφορικά με την ιχνηλάτηση επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που γίνεται στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ, το κέντρο λαμβάνει λίστες του ΕΟΔΥ με επιβεβαιωμένα κρούσματα για την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Πυροσβέστες και αστυνομικοί, σε συνεργασία με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ΕΟΔΥ, έχουν ερευνήσει περισσότερα από 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουν ιχνηλατήσεις περίπου 1.000 επαφές τους, οι οποίες τέθηκαν σε 14ήμερη προληπτική καραντίνα έως ότου λάβουν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν.

Ελλάδα

Ηλεία : Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες που διακινούσαν ναρκωτικά

αστυνομία περιπολικό

Δύο σπείρες που διακινούσαν ναρκωτικά στην Ηλεία εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Πύργου, συλλαμβάνοντας σε περιοχές της Ηλείας και της Αθήνας οκτώ άτομα, καθώς και ένα συνεργό τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η πρώτη σπείρα αποτελούνταν από έξι άνδρες και μία γυναίκα, που είχαν διακινήσει τους τελευταίους εννέα μήνες τουλάχιστον ενάμισι κιλό κοκαΐνης.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης της σπείρας, ένας άνδρας είχε κεντρικό ρόλο στη διακίνηση της κοκαΐνης στην Ηλεία, ενώ προμηθεύονταν τα ναρκωτικά από έναν αλλοδαπό άνδρα, μέλος της σπείρας, που βρισκόταν στην Αθήνα.

Όμως, σε περίπτωση που δεν μπορούσε να μεταβεί στην Αθήνα για να παραλάβει και να μεταφέρει τις ναρκωτικές ουσίες, χρέη «μεταφορέα» εκτελούσαν δύο άλλα μέλη της σπείρας.

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, η περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών στην Ηλεία γινόταν από τα υπόλοιπα τρία μέλη της σπείρας, ενώ, όπως προέκυψε από τις έρευνες, η διακίνηση των ναρκωτικών γινόταν ακόμη και μέσα από συνεργείο αυτοκινήτων και κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σχετικά με τη δεύτερη σπείρα, αποτελούνταν από δύο άνδρες -ένας εκ των οποίων συμμετείχε και στην πρώτη σπείρα-, οι οποίοι τους τελευταίους εννέα μήνες είχαν προχωρήσει σε τουλάχιστον 240 αγοραπωλησίες κοκαΐνης.

Μάλιστα, το κοινό μέλος των δύο σπειρών λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο, σύμφωνα με την Αστυνομία, χρησιμοποιούσε ως «κέντρο» για τις παραγγελίες των ναρκωτικών ουσιών.

Σε ό,τι αφορά το συνεργό των δραστών, που είναι συγγενικό πρόσωπο δύο εκ των μελών της σπείρας, συνελήφθη τη στιγμή που μετέφερε με εκσκαφέα μια μεταλλική ντουλάπα σε σημείο εναπόθεσης απορριμμάτων.

Σε έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί βρήκαν στο εσωτερικό της ποσότητες κάνναβης και ηρωίνης, ζυγαριές, καθώς και ένα τελάρο με φυτά κάνναβης.

Ειδικότερα, σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, στα αυτοκίνητά τους και στην ντουλάπα, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 472 γραμμάρια κάνναβης σε εννέα συσκευασίες, 41,5 γραμμάρια ηρωίνης, 7,2 γραμμάρια κοκαΐνης σε εννέα συσκευασίες, 22 φυτά κάνναβης, ένα αεροβόλο πιστόλι με μεταλλικά σφαιρίδια, ένα στιλέτο τύπου πεταλούδας, ζυγαριές, το χρηματικό ποσό των 4.080 ευρώ κ.ά.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας, ενώ οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών συνεχίζουν τις έρευνες για την υπόθεση.

πηγή:: ΑΠΕ – ΜΠΕ)