Ελλάδα

Οικονομία

Μάρδας: Με φορολογικά κίνητρα θα ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές

mardas_3.jpg

Με φορολογικά κίνητρα αλλά και με ένα σύστημα δικτύωσης που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε περιοχές όπου υπάρχει ενδιαφέρον για πραγματοποίηση εξαγωγών θα ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Δημήτρης Μάρδας.

"Εκείνο μου μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε στον κόσμο εδώ όλα τα εργαλεία τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας, και αυτά τα εργαλεία να μπορούν οι εξαγωγείς να τα χρησιμοποιήσουν υπέρ των ιδίων και των επιχειρήσεών τους. Ετοιμάζουμε κάποια φορολογικά κίνητρα για τους εξαγωγείς και έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα δικτύωσης με τις περιοχές όπου ενδιαφέρονται να εξάγουν έτσι ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση. Υπάρχει ένα σύνολο μέτρων τα οποία τα ανακοινώνουμε κατά καιρούς. Σε γενικές γραμμές επιδιώκουμε ο,τιδήποτε μπορεί να κάνει ευκολότερη την ζωή των εξαγωγέων" δήλωσε ο κ Μάρδας στο περιθώριο ευρείας σύσκεψης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ελλάδος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι ακριβώς θα είναι τα φορολογικά κίνητρα είπε: "Προσπαθούμε να βρούμε μέτρα φορολογικού χαρακτήρα τα οποία θα διευκολύνουν τους εξαγωγείς στη δουλειά τους με την έννοια όχι να πληρώνουν λιγότερο φόρο επί των κερδών αλλά να μπορούν με κάποιους τρόπους να θεωρούν ότι δεν θα αδικηθούν. Πχ όπως ξέρετε η Κοινοτική νομοθεσία επιτρέπει να επιδοτούμε έως 50% τους εξαγωγείς που συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το καλύψουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα. Σε αυτή την περίπτωση όμως αυτό το κόστος μπορεί να προστεθεί στις δαπάνες. Αυτή η αύξηση των δαπανών μειώνει τα κέρδη οπότε ο φορολογικός συντελεστής επί των κερδών που θα εφαρμοστεί επί της ουσίας θα είναι ελαφρύτερος"

Ο κ Μάρδας ανέφερε ακόμη ότι πέρα από τα φορολογικά κίνητρα ετοιμάζεται ένα σύνολο εμπορικών αποστολών στα Βαλκάνια ,στις χώρες του Ευξείνου Πόντου και στην Αφρική και επισήμανε ότι στην Αφρική θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον κατασκευαστικό τομέα. Πρόσθεσε ακόμη ότι ετοιμάζονται τρία fora που θα αναφέρονται στις περιοχές των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου και στις Αραβικές.

"Τα δύο από αυτά τα fora θα συνδέονται με επιχειρηματική δραστηριότητα και θα λάβουν χώρα στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τη ΔΕΘ και το τρίτο που έχει σχέση με τις αραβικές χώρες θα λάβει χώρα στην Αθήνα. Όλες οι προσπάθειες προσβλέπουν στο να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές. Θεωρητικά μπορούμε να εξάγουμε τα πάντα και εξάγουμε τα πάντα σε πολύ μικρές ποσότητες . Το γεγονός ότι έχουμε έστω και λίγες επιχειρήσεις που εξάγουν τα πάντα σε όλους τους χώρους δείχνει ότι όποιος θέλει να επενδύσει σε οποιαδήποτε χώρα και εφαρμόσει τη στρατηγική που πρέπει μπορεί να γίνει εξαγωγικός . Μπορούμε να εξάγουμε τεχνολογία στην Ιαπωνία , κεντήματα στην Κίνα , και software στο Πακιστάν και την Ινδία. Δεν υπάρχει προϊόν το οποίο μπορεί να βάλει κανείς στο μυαλό του που να μην είναι εξαγώγιμο. Απλά και μόνο θέλει την κατάλληλη στρατηγική και αυτή δεν μπορεί να βασίζεται στο φτηνό νόμισμα, αλλά να βασίζεται σε οτιδήποτε άλλο παρά στο φτηνό νόμισμα" πρόσθεσε ο κ. Μάρδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή

κορωνοϊος ΜΕΘ εντατική

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσιάζει εύθραυστη σταθεροποίηση, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

«Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%. Στην Αττική, η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης και στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης», είπε ο καθηγητής.

Νωρίτερα, η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ανέφερε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να σταθεροποιείται, με συνολικά 26.000 ενεργά κρούσματα σε όλη την χώρα, με σταθερότητα στα κρούσματα και μείωση του δείκτη θετικότητας, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τεστ που γίνονται».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα ανά περιοχή, ενώ ανακοίνωσε και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην ΠΕ Κοζάνης από τη Δευτέρα 19 Απριλίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 132 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Lockdown - Χαρδαλιάς: Με self test επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών

Κικίλιας: Αυξάνουμε τους ρυθμούς εμβολιασμών για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω