Μέρα με τη μέρα, πάντως, ο καταυλισμός στην Ειδομένη γιγαντώνεται με τις συνεχείς αφίξεις -υπολογίζονται σε 400 ημερησίως- καθώς όλοι, βλέποντας να «σφίγγει» η στρόφιγγα από την ΠΓΔΜ, θέλουν να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη, σε περίπτωση που αποφασισθεί πιο μαζική ροή.

Οι δύσκολες συνθήκες επιβίωσης στην Ειδομένη έγιναν ακόμη δυσκολότερες χθες με την καταρρακτώδη βροχή. Οι περίπου 13.000 πρόσφυγες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προστατευτούν. Όσοι δεν είχαν κάποιο αδιάβροχο, χρησιμοποιούσαν σακούλες σκουπιδιών ακόμα και χαρτόνια σε μια προσπάθεια να κρατηθούν στεγνοί. Οι σκηνές τους ήταν στημένες μέσα στη λάσπη και τα «αυλάκια» που έφτιαξαν γύρω τους στόχο είχαν να τις προστατεύσουν από τις πλημμύρες, ενώ με όποιο υλικό έβρισκαν άναβαν φωτιές για να ζεσταθούν, κάνοντας συχνά την ατμόσφαιρα αποπνικτική

Όσοι αρρωσταίνουν μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Όπως τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου στο Mega Βασίλης Τριανταφυλλίδης ο νομός Κιλκίς φιλοξενεί πλέον πάνω από 20.000 πρόσφυγες, οι οποίοι ωστόσο χρησιμοποιούν στο σύνολό τους τις δομές υγείας του νομού, δηλαδή το νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου και το νοσοκομείο Ηγουμενίτσας.

Πρόσθεσε ότι το 90% των περιστατικών αφορά παιδιά που έχουν προσβληθεί από λοιμώξεις του αναπνευστικού, από ιώσεις και από γαστρεντερίτιδες. Συνολικά όπως είπε το τελευταίο τρίμηνο προσήλθαν σε όλες τις ειδικότητες του νοσοκομείου γύρω στα 230 άτομα, 78 εκ των οποίων νοσηλεύθηκαν. Έκανε μάλιστα αναφορά στο πρόβλημα με την διαμονή και των συνοδών των παιδιών που αυτή τη στιγμή μένουν δίπλα στα παιδιά τους στο νοσοκομείο, κάτι όμως που το επιβαρύνει δυσανάλογα.

Το τελευταίο 24ωρο δεν έχει περάσει από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ κανένας πρόσφυγας, καθώς τα σύνορα από τα ξημερώματα της Δευτέρας παραμένουν κλειστά.
Η κατανομή των προσφύγων στην Ελλάδα
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να συσσωρεύονται στην χώρα μας χωρίς να υπάρχουν δομές για την αξιοπρεπή φιλοξενία τους. Ήδη εκτιμάται ότι οι αλλοδαποί σε νησιά και ενδοχώρα έχουν ξεπεράσει τις 40.000. Ένας στους τέσσερις βρίσκεται στην Ειδομένη, σε ένα χώρο που δεν έχει καμία ουσιαστική υποδομή για τέτοιον αριθμό.
Σε φάση ανάπτυξης βρίσκονται δεκατέσσερεις νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται πρώην στρατόπεδα στη Μαλακάσα, τις Αφίδνες, τη Δράμα και το Λιτόχωρο, η κατασκήνωση των Ενόπλων Δυνάμεων στον Άγιο Ανδρέα, ένα ακόμα ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες, τέσσερεις εγκαταστάσεις στην Ήπειρο και τέσσερεις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, που επιλέγονται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες περιφέρειες.
Επίσης, δρομολογείται και η επέκταση του κέντρου στον Ελαιώνα, προκειμένου να φιλοξενήσει άλλα 700 άτομα. Όλες οι παραπάνω δομές θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν επιπλέον 17.400 άτομα. Χθες το πρωί, οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν στους 36.419, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης. Στα νησιά βρίσκονται 7.418 άτομα, εκ των οποίων οι 2.293 είναι νέες αφίξεις. Συγκεκριμένα πρόσφυγες βρίσκονται στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Μεγίστη, την Κω, τη Λέρο και την Κάλυμνο.
Στην ηπειρωτική χώρα παραμένουν 29.001 πρόσφυγες, εκ των οποίων 1.700 άτομα στον Σχιστό, 690 στον Ελαιώνα, 1.120 στο γήπεδο μπέιζμπολ στο Ελληνικό, 1.530 στο γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού, 1.500 στην αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου, 2.063 στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, 3.567 στον Χέρσο Κιλκίς, 3.400 στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 3.228 στο λιμάνι του Πειραιά, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη, 393 στην Κοζάνη, 230 στη Φθιώτιδα και 121 στο Λαύριο. Επίσης, 8.550 είναι οι πρόσφυγες εντός του camp στην Ειδομένη, ενώ από τις 6 προχθές το πρωί μέχρι τις 6 χθες το πρωί επιτράπηκε η διέλευση από την ουδέτερη ζώνη με την ΠΓΔΜ σε μόλις 337 άτομα.
Ακόμη 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες στον Πειραιά
Τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έφτασαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά.
φωτογραφίες: newsbeast.gr