Ένας απέραντος καταυλισμός έχει στηθεί στα ελληνικά σύνορα και η περιοχή μοιάζει με καζάνι που βράζει. Τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες έχουν μπλοκαριστεί στα ελληνικά σύνορα με την πΓΔΜ στην Ειδομένη, όπου χθες ξέσπασαν επεισόδια όταν απελπισμένοι πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων.
Στο λιμάνι του Πειραιά, παραμένουν πάνω από 3.000 άτομα ενώ αναμένονται και νέες αφίξεις σήμερα από τα νησιά.
Ακόμη σχεδόν 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες διαμένουν στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού το οποίο έχει μετατραπεί επίσης σε απέραντο καταυλισμό και ακόμη 1.200 στο Σχιστό.
Η τροφοδοσία καλύπτεται από τον στρατό, ωστόσο πολίτες από όλες τις περιοχές επισκέπτονται το Ελληνικό και προσφέρουν ό,τι μπορούν. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται σε γάλατα αλλά και είδη καθαρισμού.

Στα παγκάκια, στον δρόμο, κρατώντας πλαστικές σακούλες από σούπερ μάρκετ με ό,τι τους έχει απομείνει περνούν το 24ωρο τους οι πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί, Ιρανοί και Σύροι, που βρήκαν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Περίπου 600 άτομα ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης ξαπλωμένοι σε λερωμένα στρώματα ή σε κουβέρτες που απλώνουν πάνω στον δρόμο.
Την ίδια στιγμή και ο στρατός μετέχει στα σχέδια για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Ήδη στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο έχει έκταση 70 στρέμματα, στο Ίλιον διαμορφώνεται χώρος από συνεργεία του στρατού και αναμένεται να τοποθετηθούν σκηνές για την φιλοξενία προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί την προσεχή Παρασκευή και θα μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα για διάστημα περίπου ενός μηνός.
Στο Κιλκίς ο στρατός συνεχίζει τις εργασίες για την δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης. Στον παλαιό διάδρομο προσγείωσης στο Πολύκαστρο Κιλκίς τοποθετήθηκαν 315 σκηνές ενώ στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο 400 σκηνές. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ο παλαιός διάδρομος θα μπορεί να φιλοξενήσει από 1.800 έως 2.000 άτομα, ενώ σήμερα φιλοξενεί περίπου 1.250 πρόσφυγες. Ανάλογη θα είναι η επέκταση και στο στρατόπεδο Μαζαράκη, το οποίο σήμερα στεγάζει περίπου 1.600 άτομα αλλά θα είναι σε θέση μετά τις εργασίες να φιλοξενήσει έως και 4.000 πρόσφυγες.
Όσον αφορά στο κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 80% και λειτουργεί στο 80%. Σήμερα φιλοξενούνται 1.950 πρόσφυγες ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000.
Το κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Στεφανάκη, στο Σχιστό λ φιλοξενούνται 1.218 άτομα ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000 άτομα.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα εκπονεί η Κομισιόν
Σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέεβα.
Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Η Μίνα Αντρέεβα ανέφερε ότι η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.
Συνεχίζοντας, η κ. Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλική υποστήριξη.
Σε σχετικό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Standaard αναφέρεται ότι η Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει κονδύλια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία πρόκειται στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα, ενεργοποιώντας το «plan B».
«Έχει υποβληθεί από την Ελλάδα στην ΕΕ σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου η Ελλάδα ζητάει 450 εκατ. ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας» ανέφερε.