Skip to main content
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Δήμος Ηρακλείου: Συνέντευξη Γιάννη Κουράκη στο ekriti.gr

Image
κουρακης ηρακλειο 375.jpg
 clock 12:49 | 17/05/2019 writer icon newsroom ekriti.gr

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο ekriti.gr ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης με φόντο τις Δημοτικές Εκλογές της 26ης Μαΐου.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερώτηση: Δώσατε στην δημοτική κίνηση σας τα όνομα ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5 για να τονίσετε τη δέσμευση σας ότι θα εφαρμόσετε το πρόγραμμα σας. Πως αντιδρούν οι πολίτες σε αυτό;

Απάντηση: Το όνομα προκάλεσε ξεχωριστό ενδιαφέρον και πέρα από τα όρια της τοπικής κοινωνίας. Είναι ένα κωδικοποιημένο συμβόλαιο της κίνησης που μας δεσμεύει και εμένα προσωπικά με τον λαό του Ηρακλείου. Εμείς είπαμε, αφού αυτό είναι το πρόγραμμα μας, γιατί να μην το αποτυπώσουμε και στο όνομα, για να γνωρίζουν οι πολίτες και μετά τις εκλογές τις υποχρεώσεις μας απέναντι τους; Δεν είμαστε ονειροπόλοι. Το πρόγραμμα μας είναι ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο με απόλυτα ιεραρχημένες δράσεις, για να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα και να προσεγγίσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Είναι το σχέδιο 3.7.5, των τριών κύκλων ζωής, των επτά θεματικών στρατηγικών και των πέντε εμβληματικών παρεμβάσεων. Καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και τις προσδοκίες τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για ένα πιο φιλικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

Ερώτηση: Πέρα από το ευρηματικό όνομα της δημοτικής κίνησης τι νέο προτείνετε για το Ηράκλειο που θα κάνει τους πολίτες να σας επιλέξουν;

Απάντηση: Έχουμε υιοθετήσει μια νέα αντίληψη για την πολιτική και την τοπική ανάπτυξη. Ως προς το πρώτο, είχαμε ένα ευρύτατο διάλογο με την κοινωνία για τη διαμόρφωση του προγράμματος μας και συζητήσαμε επίσης με ειδικούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θέσαμε το πρόγραμμα μας σε ανοικτή διαβούλευση. Κάναμε πραγματικά μια ουσιαστική προετοιμασία. Ως προς το δεύτερο, προσεγγίζουμε πλέον τα θέματα αστικής ανάπτυξης με ολοκληρωμένο σχέδιο. Για το θέμα αυτό μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών και σε άλλα διεθνή συνέδρια επανειλημμένα.  Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία εφαρμογής και υλοποίησης, όχι μόνο για να σχεδιάσουμε ολοκληρωμένα, αλλά και να απορροφήσουμε έγκαιρα τους διαθέσιμους πόρους με  πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για το Δήμο. Κινούμαστε πλέον σε άλλο μήκος κύματος. Θα προκαλέσουμε ένα καταιγισμό θετικών δράσεων και αλλαγών, όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Έτσι αλλάζουν οι πόλεις κατηγορία. 

Ερώτηση: Βλέπουμε ότι δεν περιοριζόσαστε σε μια πρόταση αντιμετώπισης των προβλημάτων καθημερινότητας. Στο πρόγραμμα σας μιλάτε για οικονομική αναζωογόνηση. Όμως, τι δυνατότητες έχει η τοπική αυτοδιοίκηση να επηρεάσει την ανάπτυξη;

Απάντηση: Όταν υπάρχει θέληση και σχέδιο μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες. Και θα το κάνουμε. Επιδιώκουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειες όλων των φορέων, για να αποφύγουμε τις παράλληλες ενέργειες. Θα βρούμε όλοι μαζί τα σημεία επαφής και θα καταλήξουμε σε ένα κοινό βηματισμό. Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε ήδη με τη δημοσίευση των θέσεων μας και συνεχίζεται με τους φορείς. Στην πρόταση μας υιοθετούμε έναν Αναπτυξιακό Σχεδιασμό με πέντε κρίκους. Για κάθε κρίκο της αλυσίδας θέτουμε πλαίσιο ειδικών στόχων και διαμορφώνουμε δέσμη παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό στοχεύουμε στην:
Δημιουργία νέων τουριστικών δυνατοτήτων με την αξιοποίηση όλων των στοιχείων της πόλης μας. 
Δημιουργία μιας ευφυούς πόλης με τις δικές μας δυνάμεις και με παράλληλη επέκταση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Μετάβαση στην κυκλική οικονομία  με παράλληλο όφελος για την τοπική οικονομία.
Αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και σύνδεση με τη τουριστική αγορά.
Αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων. 
Όλα αυτά σημαίνουν ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές. Ας συνεργαστούμε για την Ενότητα και το καλό της πόλης.

Ερώτηση: Διαπιστώνουμε μια μεγάλη ανανέωση του ψηφοδελτίου σας. Από πού προέκυψε το ενδιαφέρον για συμμετοχή σε μια περίοδο που οι πολιτικοί οργανισμοί περνούν μια κρίση;

Απάντηση: Οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας διαθέτουν πολύτιμες εμπειρίες, γνώση αλλά και τον ενθουσιασμό της προσφοράς. Είναι πολίτες που διακρίθηκαν και εκπροσωπούν το χώρο της εργασίας, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, του συνδικαλισμού, της τέχνης, του εθελοντισμού, του αθλητισμού, της νεολαίας. 
Προέρχονται από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου και τους ενώνει η απόφαση να βγάλουμε το Ηράκλειο από τη στασιμότητα. 
Υιοθετήσαμε μια ανοικτή διαδικασία ολοκλήρωσης του προγράμματος και από εκεί προέκυψε ένα σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής. 
Οι νέοι πιστεύουν ότι στο δήμο μπορεί πλέον να γίνει μια σχεδιασμένη αλλαγή. Μπορούν να εισφέρουν σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. 
Έχει συγκροτηθεί μια νέα δυναμική ομάδα που την ωθούν ο άνεμος της δημιουργίας και το φιλόδοξο όραμα για το Δήμο μας. Μας ενώνει η αγάπη για το Ηράκλειο και η συναντίληψη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πόλης μας. 

Ερώτηση: Ποια όμως θα είναι η απόλυτη προτεραιότητα σας και πως θα εκφραστεί αυτό με την πρώτη απόφαση που θα πάρετε, εάν εκλεγείτε;

Απάντηση: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων της καθημερινότητας των πολιτών και επισκεπτών της πόλης αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Έχουμε διαμορφώσει ένα συγκροτημένο σχέδιο άμεσης ανταπόκρισης του Δήμου για την καθαριότητα, τη συντήρηση των Δημόσιων Χώρων, τη λειτουργία των Δημόσιων Υποδομών, την ασφαλή μετακίνηση όλων των πολιτών με όλα τα μέσα μεταφοράς, την προσβασιμότητα των ευάλωτων πολιτών, καθώς και σε παρεμβάσεις αποκατάστασης προβλημάτων για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Με άμεση βελτίωση της λειτουργικότητας και σωστή κατανομή των πόρων του Δήμου, θα πετύχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis