Κόσμος

Συνομιλίες για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης στο Βερολίνο

βερολινο,γερμανικη βουλη

Mετά τις διερευνητικές συνομιλίες τις οποίες διεξήγαγε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης (και δήμαρχος της πρωτεύουσας) Μίχαελ Μίλερ με την Αριστερά (Die Linke) και τους Πράσινους (Gruene), τα τρία κόμματα ξεκινούν πλέον συνομιλίες για το σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται ότι τα κομματικά όργανα θα έχουν αποφασίσει, δεδομένου ότι από τις διερευνητικές συνομιλίες προέκυψε η κοινή βούληση να προχωρήσουν, όπως δήλωσε ο Μίλερ μετά το πέρας των συνομιλιών.

Παραμένουν βέβαια ακόμα ορισμένα θέματα ανοικτά, κυρίως δημοσιονομικά, όπως έκαναν σαφές ο Μίλερ, ο επικεφαλής της Αριστεράς Κλάους Λέντερερ και των Πρασίνων Ντάνιελ Βέζενερ, στα οποία έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά και τα τρία κόμματα έχουν επίγνωση του εύρους των προβλημάτων του Βερολίνου τα οποία πρέπει να επιλύσουν.

Ο Λέντερερ μίλησε για "διαδρόμους", οι οποίοι δείχνουν το δρόμο της συμφωνίας. "Χρειαζόμαστε μια ιδέα, ένα σχέδιο για να βελτιώσουμε τους όρους ζωής των πολιτών", όπως δήλωσε μετά τις συνομιλίες. Ενα αποφασιστικό σημείο για την Αριστερά είναι επιπλέον οι διαδικασίες των αποφάσεων με περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο δουλειάς της κυβέρνησης και τη συμμετοχή των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ο πράσινος Βέζενερ αρκέστηκε να δηλώσει ότι επρόκειτο "για πολύ καλές συνομιλίες ". Ο σοσιαλδημοκράτης Μίλερ είχε εκφράσει ήδη προ των εκλογών την προτίμησή του να συνεργαστεί μετεκλογικά μαζί τους αντί των χριστιανοδημοκρατών. Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής επισφράγισε απλώς τη τέλος του συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών (CDU-SPD).

Μετά τη Θουριγγία, το Βερολίνο θα έχει τη δεύτερη τρικομματική κυβέρνηση με αυτή τη σύνθεση με τη διαφορά ότι στην πρώτη ο πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελοφ προέρχεται από την Αριστερά. Στο Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Μίλερ θα παραμείνει την θέση του, διότι το SPD, παρά τις απώλειες, παραμένει πρώτο κόμμα στην γερμανική πρωτεύουσα με 21,6%. Η Αριστερά κατέλαβε την τρίτη θέση με 15,6%, οι Πράσινοι ήλθαν τέταρτοι με 15,2%, ενώ οι ΄δεύτεροι χριστιανοδημοκράτες έλαβαν μόλις 17,6%, δηλαδή το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό τους. Αριθμητικά και μόνο δεν ήταν πλέον δυνατόν να επαναληφθεί ο δικομματικός συνασπισμός SPD-CDU.

Κόσμος

Τυνησία: Η ΕΕ ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της θεσμικής σταθερότητας

τυνησία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα «την αποκατάσταση της θεσμικής σταθερότητας το συντομότερο δυνατό» στην Τυνησία μετά την αναστολή του κοινοβουλίου και την αποπομπή του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο της χώρας Κάις Σάγεντ.

«Ζητάμε να επαναληφθεί η κοινοβουλευτική δραστηριότητα, να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα και να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή βίας (..) Η διατήρηση της δημοκρατίας και της σταθερότητας της χώρας αποτελούν προτεραιότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με τη μέγιστη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Τυνησία. Η πρόσδεση της χώρας στις δημοκρατικές αξίες, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, το Σύνταγμα και το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να διαφυλάσσονται, ενώ παράλληλα να εισακούγονται οι επιθυμίες και οι προσδοκίες του λαού της Τυνησίας», τόνισε ο Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ επανέλαβε «τη σημαντική στήριξη της Ένωσης και των κρατών μελών της προς την Τυνησία στο πλαίσιο της ευρείας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η Κούβα καταγγέλλει ότι η πρεσβεία της στο Παρίσι δέχτηκε επίθεση με μολότοφ

Λεβερκούζεν: Σοβαρά τραυματίες και αγνοούμενοι από την έκρηξη σε εργοστάσιο (βίντεο)

Αλβανία: Έκλεψαν οστά Ελλήνων ηρώων του 1940!