Κόσμος

Στην εντατική μετά από κατανάλωση «τοξικού» τσαγιού από βότανα

Τσάι από κουρκουμά

Στα πρόθυρα του θανάτου βρέθηκαν δύο Αμερικανοί, οι οποίοι αγόρασαν και κατανάλωσαν σκεύασμα τσαγιού βοτάνων από την ίδια εταιρεία στην κινεζική συνοικία του Σαν Φρανσίσκο. Οι δύο πελάτες του καταστήματος που βρίσκεται στην καρδιά της Τσάιναταουν, παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους μετά την κατανάλωση του ροφήματος, το οποίο περιείχε ακόνιτο, ένα από τα πιο δηλητηριώδη φυτά στη φύση.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τόσο ο 50χρονος άνδρας όσο και η 30χρονη γυναίκα αισθάνθηκαν έντονη αδιαθεσία περίπου μία ώρα αφότου ήπιαν το τσάι, την οποία ακολούθησαν καρδιακές αρρυθμίες και συμπτώματα δηλητηρίασης. Και στα δύο περιστατικά, που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι ασθενείς μεταφέρθηκαν έγκαιρα στο νοσοκομείο και, μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, πήραν εξιτήριο.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Σαν Φρανσίσκο εξέδωσε προειδοποίηση, ζητώντας από όσους έχουν προμηθευτεί τσάι από την εν λόγω εταιρεία να μην το καταναλώσουν. Το ακόνιτο, αν και ισχυρότατο δηλητήριο, συγκαταλέγεται στα κορυφαία θεραπευτικά φυτά, με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί η απαιτούμενη επεξεργασία που το καθιστά ασφαλές προς κατανάλωση. 

Σε μη επεξεργασμένη μορφή, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αφού το δηλητήριό του μπορεί να εισχωρήσει στο δέρμα διαμέσου των γυμνών χεριών. Και μια απλή επαφή με το άνθος του ακόνιτου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δηλητηριάσεις και δερματίτιδες.

Κόσμος

Κορωνοϊός: "Φρένο" στην μαζική παραγωγή του εμβολίου της Novavax

novavax

Μια ακόμη καθυστέρηση πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα η παγκόσμια κοινότητα, στο ζήτημα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Αυτή τη φορά, το πρόβλημα αφορά την ταχεία και σε μεγάλες ποσότητες παραγωγή εμβολίων από την αμερικανική Novavax, παρότι το εμβόλιο αυτό δεν έχει εγκριθεί ακόμη.

Η εταιρεία που έχει την έδρα της στο Μέριλαντ, βρίσκει εμπόδια στην αύξηση της παραγωγής της, επειδή υπάρχει έλλειψη σε μεγάλους αποστειρωμένους πλαστικούς ασκούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των κυττάρων του εμβολίου στους βιολογικούς αντιδραστήρες. Και αυτό παρά την επέκταση της παραγωγής των παρασκευαστριών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται οι φαρμακευτικές για την προμήθεια των σχετικών υλικών που είναι απαραίτητα στην παρασκευή των εμβολίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Stan Erck δήλωσε στον Observer ότι η έλλειψη σε πλαστικούς ασκούς 2.000 λίτρων, απειλεί την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων. Οι παρασκευάστριες εταιρίες των εμβολίων έχουν βρεθεί σε αναμονή για την προμήθεια αυτών των ασκών, μέχρι και 12 μήνες.

Στα τέλη Μαρτίου, αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωναν στο Reuters ότι η Novavax καθυστερούσε την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια πανδημικών εμβολίων στην Ευρώπη, γιατί πάσχιζε να διασφαλίσει κάποιες πρώτες ύλες.

Η εταιρεία έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει την Ευρώπη με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, ως το τέλος του 2021, με πρόσθετη δυνατότητα προμήθειας άλλων 100 εκατομμυρίων δόσεων το 2022. Στο μεταξύ όμως, το πρόβλημα των ελλείψεων, οδήγησε την εταιρεία να μεταθέσει τον στόχο της για διάθεση στην αγορά 150 εκατομμυρίων δόσεων το μήνα από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Εμβολίων της Ινδίας, όπου παράγεται το εμβόλιο της Novavax, δηλωσε ότι οι ασκοί και τα φίλτρα βρίσκονται σε έλλειψη και ότι η επάρκειά τους είναι ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το εμβόλιο της Novavax δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, όμως η εταιρεία έχει διασφαλίσει την παραγωγή των εμβολίων της σε 20 μονάδες, σε εννέα χώρες και σε τέσσερις ηπείρους. Στην Ευρώπη, οι παραγωγικές μονάδες βρίσκονται στην Ισπανία, Τσεχία, Ολλανδία και Γερμανία. Όμως η αξιοποίηση των μονάδων αυτών προϋποθέτει τη διασφάλιση των πρώτων υλών.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Novavax Stan Erck, «οι ασκοί των 2.000 λίτρων είναι το μέσο όπου τα κύτταρα καλλιεργούνται. Και στη συνέχεια φιλτράρονται σε φίλτρα που βρίσκονται κι αυτά σε έλλειψη. Είναι η λεπτομέρεια που μετράει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κύπρος αναστέλλει την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Ποιοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται self test από Δευτέρα για να προσέλθουν στην εργασία τους

Κρήτη - κορωνοϊός: 100 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ