Κόσμος

Ολάντ: Στο τέλος τους έτους η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ολαντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δέχτηκε σήμερα ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να επισημοποιήσει την έξοδό της απο την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά μόνο "στο τέλος του έτους", όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Χανγκτζόου της Κίνας.

"Το υπενθύμισα, ακόμη και στη συνάντησή μου με την Τερέζα Μέι (την πρωθυπουργό της Βρετανίας), ότι θεωρούμε πως αν είναι αναγκαίο να δώσουμε χρόνο στους Βρετανούς για να προετοιμαστούν για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, τότε μια λογική διορία είναι μέχρι το τέλος του έτους", είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

"Κάθε καθυστέρηση θα ήταν επιζήμια, κυρίως για τη βρετανική οικονομία" αλλά επίσης "για όλες τις οικονομίες και όχι μόνο τις ευρωπαϊκές", προειδοποίησε.

Για τον Φρανσουά Ολάντ, "θα πρέπει να περιορίσουμε τις αβεβαιότητες αν θέλουμε να υπάρχει εμπιστοσύνη και ανάπτυξη".

Ως "αβεβαιότητες" ο Ολάντ χαρακτήρισε "τις συρράξεις, τους πολέμους, τις αποσταθεροποιήσεις που μπορούν να προκληθούν από το κλίμα, αλλά και από ορισμένες αποφάσεις". Το Brexit είναι μια τέτοια απόφαση, αν και πρόκειται για "κυρίαρχη απόφαση της Βρετανίας", συνέχισε.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι δεν θα προσφύγει στο άρθρο 50 (που αφορά την έξοδο μιας χώρας από την ΕΕ) πριν από το τέλος του έτους. 

Η Βρετανία θα έχει τότε στη διάθεσή της δύο χρόνια προκειμένου να διαπραγματευτεί τους όρους της αποχώρησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

Ινδία -κορωνοϊός: Σχεδόν 1.000 γιατροί και νοσηλευτές στη χώρα έχουν πεθάνει από τη νόσο

Ινδία - κορωνοϊός

Σχεδόν χίλιοι γιατροί και νοσηλευτές στην Ινδία έχουν χάσει τη ζωή τους από COVID-19 στη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, μετέδωσαν σήμερα τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, το οποίο επικαλείται τον Εθνικό Ιατρικό Σύλλογο της Ινδίας, 736 γιατροί και νοσηλευτές πέθαναν στη διάρκεια του πρώτου κύματος και 244 άλλοι στο δεύτερο, το οποίο ξεκίνησε την άνοιξη. Από αυτούς οι 50 θάνατοι καταγράφηκαν μόνο την Κυριακή.

Σύμφωνα μάλιστα, με το τηλεοπτικό δίκτυο, μόνο το 3% των γιατρών που πέθαναν ήταν πλήρως εμβολιασμένο. «Είναι θλιβερό που χάσαμε 50 γιατρούς την Κυριακή σε όλη την Ινδία και 244 στο δεύτερο κύμα από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου», δήλωσε στο δίκτυο ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Τζαγές Λέλε.

«Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, οι γιατροί εργάζονται υπερβολικά»

«Επίσης, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και οι γιατροί εργάζονταιυπερβολικά πολλές ώρες. Κάποιες φορές εργάζονται επί 48 ώρες χωρίς διάλειμμα. Αυτό προστίθεται στο ιικό φορτίο και τελικά πεθαίνουν από την μόλυνση. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να ενισχύσει το εργατικό δυναμικό του τομέα υγείας», προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών γιατρών πιθανόν να είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με το δίκτυο, καθώς ο Σύλλογος κρατάει αρχεία για τα σχεδόν 350.000 μέλη του, ενώ η Ινδία έχει περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο γιατρούς.

Η Ινδία αντιμετωπίζει αύξηση του ημερήσιου ρυθμού μόλυνσης από τα μέσα Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ασθενών σε πάνω από 25,2 εκατομμύρια. Η χώρα έρχεται δεύτερη, μετά τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

ειδησεις σημερα

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ξεπέρασαν τους 800 τα θύματα της καταστολής

Μεσανατολικό: Η Αίγυπτος διαθέτει 500 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Κορωνοϊός: Νέο φάρμακο “εξαφάνισε” τον ιό στα ποντίκια