Κόσμος

Μπάιντεν: Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα οφέλη από μια λύση του Κυπριακο

τζο μπαιντεν

Η εκτίμηση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν είναι ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν για την ίδια μέσα από τη λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα στον πολιτικό και στον οικονομικό τομέα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος πληροφόρησε τον κ. Αναστασιάδη, μετά τις συνομιλίες του στην Αγκυρα με την Τουρκική κυβέρνηση, ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού πολλά οφέλη στον ενεργειακό τομέα δεν μπορούν καν να διερευνηθούν για την ίδια.
Το σχόλιο του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κ. Μπάιντεν, πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν ότι «τα ψέματα έχουν τελειώσει». «Του επισήμανε, ότι στο πλαίσιο των έξι συναντήσεων που ακολουθούν θα ξεκαθαρίσουν πολλές θέσεις και προθέσεις και κατά πόσον η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι ο Τζο Μπάιντεν μετέφερε την θέση της Λευκωσίας στο θέμα των εγγυήσεων, προσθέτοντας ότι αποτελεί και δική του εκτίμηση ότι είναι δυνατόν να βρεθεί εκείνος ο μηχανισμός εγγυήσεων που να προσφέρει ασφάλεια στο σύνολο του Κυπριακού λαού.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι αν πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντησης, δεν θα γίνει πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου και εν όσο συνεχίζονται οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Επισήμανε παράλληλα ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης, καθότι έχει ξεκάθαρες θέσεις. Αντίθετα, είπε, τέτοιες συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία να ξεκαθαριστούν τα πραγματικά δεδομένα.

Κόσμος

Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι ζητούν έναν πιο φιλόδοξο νόμο για το κλίμα

φωτο αρχειου

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στο Παρίσι ζητώντας έναν πιο φιλόδοξο νόμο για το κλίμα, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το δημοψήφισμα που ήθελε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να συμπεριλάβει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο Σύνταγμα της χώρας.

Οι διαδηλωτές, συγκεντρωμένοι πίσω από ένα πανό που έγραφε "Νόμος για το κλίμα = αποτυχία της πενταετούς θητείας", πραγματοποίησαν πορεία ανάμεσα στην πλατεία Δημοκρατίας και την πλατεία της Βαστίλης στην πρωτεύουσα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί ενώπιον των μελών της Σύμβασης των Πολιτών για το Κλίμα (CCC) να στείλει στους βουλευτές τις προτάσεις τους για την τροποποίηση του άρθρου 1 του Συντάγματος.

Αυτή η επιτροπή των 150 προσώπων, που επιλέχτηκε τυχαία, συγκροτήθηκε το 2019 για να δώσει λόγο στους πολίτες στο θέμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Το κείμενο εγκρίθηκε τον Μάρτιο από την Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο εγγράφει, στο άρθρο 1 του Συντάγματος, ότι η Γαλλία "εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής".

Ωστόσο, η πλειοψηφία της Γερουσίας απορρίπτει τον όρο "εγγυάται" γιατί θεωρεί ότι ο όρος αυτός μπορεί να δώσει στην προστασία του περιβάλλοντος μια μορφή προτεραιότητας έναντι των άλλων συνταγματικών αρχών.

Απέναντι στις επιφυλάξεις της Γερουσίας, όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση και η οποία αναμένεται να εξετάσει από αύριο, Δευτέρα, τη διατύπωση του νομοσχεδίου, η εφημερίδα Journal du Dimanche γράφει ότι ο πρόεδρος παραιτήθηκε από την ψηφοφορία. Το κείμενο όντως πρέπει να ψηφιστεί με τους ίδιους όρους και από τα δύο σώματα για να μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Η γαλλική προεδρία όσο κι αν διαβεβαίωσε ότι το μέτρο "δεν θάβεται με κανέναν τρόπο", οικολόγοι, κόμματα της αριστεράς και συνδικάτα, που διαδήλωσαν σήμερα για να καταγγείλουν "ένα χαμένο ραντεβού για το κλίμα", το είδαν ως μια επιπλέον απόδειξη των υποχωρήσεων της κυβέρνησης που καταγγέλλουν.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα

Καμπούλ: 58 οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση μπροστά από σχολείο θηλέων