Κόσμος

Κωνσταντινούπολη: Διαδήλωσαν κατά της βίας στις γυναίκες

imagehandler_1.jpg

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, λίγα 24ωρα αφότου η κυβέρνηση απέσυρε ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου, το οποίο προέβλεπε την ακύρωση ποινών φυλάκισης δραστών σεξουαλικών επιθέσεων κατά ανηλίκων, αν τις παντρευτούν.

Το ν/σ προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα και χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις απαιτώντας να αποσυρθεί.

Την Τετάρτη, μια κοινοβουλευτική επιτροπή τάχθηκε υπέρ της απόσυρσής του, στέλνοντάς το ουσιαστικά στο καλάθι των αχρήστων.

Σύμφωνα με τουρκικές οργανώσεις που αγωνίζονται εναντίον της βίας κατά των γυναικών, 1.160 γυναίκες έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία από το 2012 ως το 2016, οι 223 μόνο φέτος.  

Η Ιμράν Εζντεμίρ, η οποία πήρε μέρος στη χθεσινή διαδήλωση, υπογράμμισε ότι οι γυναίκες πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες εναντίον του επίμαχου νομοθετήματος κι ανάγκασαν την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Κόσμος

Ρωσία: Έφτασε στη Μόσχα ο Ναβάλνι - Συνελήφθη στο αεροδρόμιο

Ο Ναβάλνι με τη σύζυγό του

Υπό κράτηση τέθηκε, όπως αναμενόταν, λίγη ώρα αφότου προσγειώθηκε, με το αεροσκάφος, στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο στη Μόσχα ο Αλεξέι Ναβάλνι.
Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν να αγκαλιάζει την σύζυγό του Γιούλια προτού συλληφθεί από αστυνομικούς αμέσως μετά την επιστροφή του.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροσκάφος που απογειώθηκε από το Βερολίνο, ο πιλότος ανέφερε αρχικά καθυστέρηση προσγείωσης τριάντα λεπτών εξαιτίας «τεχνικού προβλήματος».

Στην συνέχεια, ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, και όχι στο αεροδρόμιο Βνούκοβο, όπου τον Αλεξέι Ναβάλνι περίμεναν οι υποστηρικτές του και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε συμμάχους του επικριτή του Κρεμλίνου στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, την ώρα που τον περίμεναν να φθάσει εκεί, αργότερα σήμερα, καθώς ταξιδεύει με αεροπλάνο από τη Γερμανία, έγινε γνωστό από το παρατηρητήριο διαδηλώσεων OVD-Info.

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία - covid-19: Η χώρα ελπίζει να χαλαρώσει το lockdown από τον Μάρτιο

Πλαστικό χρήμα: Εκτοξεύτηκε η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών