Απόψεις

Ο Θεός να μας φυλάει...

Τουρίστες

Την παροιμία "ήθελές τα κι έπαθές τα" την γνωρίζουμε όλοι. Όπως και την φράση "δεν ήξερες, δεν ρώταγες;"

Αυτή η παροιμία κι αυτή η φράση ταιριάζουν γάντι, στην περίοδο, της μετά καραντίνας εποχής. Και μπορεί η καραντίνα να τελείωσε, όμως, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να υπάρχει και να  "θερίζει" ανθρώπινες ζωές σε όλο τον πλανήτη. 

Η χώρα μας, με τα έγκαιρα μέτρα που έλαβε στο ξεκίνημα της πανδημίας, αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία το παγκόσμιο πρόβλημα. Μάλιστα, ο έγκαιρος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του κορωνοϊού, περιόρισε αισθητά και τα κρούσματα και -κυρίως- τους θανάτους. Δικαιολογημένα λοιπόν, απέσπασε τα εύσημα πολλών, περισσότερο αναπτυγμένων κρατών, για την επιτυχία αυτή.

Όταν σε μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ρωσία, η Γαλλία η Γερμανία, η Ισπανία, η Βραζιλία  κ.ά. θρηνούν, εξ αιτίας του κορωνοϊού, δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τότε η επιτυχία της Ελλάδας, να έχει λιγότερους από 200 νεκρούς, είναι αξιοζήλευτη και απολαμβάνει της παγκόσμιας επιδοκιμασίας.

Ενώ λοιπόν, στην χώρα μας, όλα πήγαιναν "κατ ευχήν" με τον κορωνοϊό, με το που άνοιξαν τα σύνορα, άρχισε και η εισαγωγή νέων κρουσμάτων.

Για να μην παρεξηγηθούμε, είμαστε και με τον τουρισμό (αυτός είναι εξάλλου η βαριά βιομηχανία της χώρας) και με τους εργαζόμενους στον τουρισμό και με τους ξενοδόχους και γενικά με όλους όσους σχετίζονται και βγάζουν τα "προς το ζην" μέσω του τουρισμού. 

Ήταν όμως, η κατάλληλη περίοδος ν' ανοίξουν τα σύνορα και στην πρώτη βδομάδα να μετράμε δεκάδες εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού; 

Δηλαδή, σε μερικές βδομάδες τί θα γίνει;

Θα μετράμε Έλληνες νεκρούς, για να έρθουν και φέτος τουρίστες;

Επαναλαμβάνουμε: Τιμούμε τον τουρισμό και όσους βιοπορίζονται μέσω αυτού.

Πιστεύουμε όμως, ότι ειδικά φέτος, με την έξαρση της πανδημίας, τα σύνορα έπρεπε να μείνουν κλειστά. 

Η Ελλάδα έφθασε στο σημείο να περιορίσει τα κρούσματα στα δάχτυλα του ενός χεριού και τώρα με τον τουρισμό, μετράει καθημερινά αρκετές δεκάδες. Με άγνωστη συνέχεια. Μακάρι να διαψευστούμε και να μην συμβεί το παραμικρό, πέρα από κάποια κρούσματα. Μακάρι...

Δυστυχώς όμως, η υπάρχουσα κατάσταση δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Σημαντικό γεγονός είναι ότι δεν λειτουργούν τα πρωτόκολλα, όπως θεσπίστηκαν. Ενώ π.χ. απαγορεύονται οι πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική, αρκετοί Άγγλοι και Αμερικανοί έρχονται στην Ελλάδα "τράνζιτ" δηλαδή μέσω άλλης χώρας. Με όλα τα επακόλουθα...

Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων ανησυχεί τους Έλληνες και περισσότερο αυτούς που η δουλειά τους είναι στον τουρισμό και είναι υποχρεωμένοι να ζουν με αυτό (σκεφτείτε πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό έρχονται σε καθημερινή επαφή με τουρίστες και μετά έρχονται σε επαφή με τις οικογένειές τους, συγγενείς, φίλους κλπ).

Ίσως, το κράτος θα έπρεπε να δαπανήσει ένα σημαντικό ποσόν από το αποθεματικό για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τους ξενοδόχους και να παραμείνει η χώρα ασφαλής από εισαγόμενα κρούσματα. 

Ίσως θα ήταν καλύτερα ...

Τώρα, όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι "ο Θεός να μας φυλάει"... Και να προσέχουμε εφαρμόζοντας όλα τα προληπτικά μέτρα προστασίας.

ekriti.gr

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση - Σε ποιες περιοχές θα ισχύσουν

κορωνοϊός Ελλάδα

Συναγερμός επικρατεί στην κυβέρνηση και στις υγειονομικές υπηρεσίες μετά την χτεσινή έκρηξη κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο προβληματισμός είναι έντονος για την πορεία του ιού στη χώρα μας παρόλο που η αύξηση του ήταν κάτι λίγο πολύ αναμενόμενο. Πλέον μετά την έκτακτη βραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου, δεν αποκλείεται μέχρι το βράδυ να ανακοινωθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας.

Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) αναμένεται να περάσει από την Τετάρτη η Θεσσαλονίκη. Τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως Γιάννενα, Καστοριά, Πέλλα και Σέρρες, ενώ ήδη μίνι lockdown ισχύει στην Κοζάνη.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα και την Καστοριά ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι "επειδή. είναι υψηλοί οι επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές και υπάρχουν πολλά και διάσπαρτα clusters (εστίες επιδημικής έξαρσης), η αύξηση γίνεται επιθετική, συνεπώς επικίνδυνη".

Όπως επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, το πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου η αύξηση των κρουσμάτων παρουσίασε ξαφνική άνοδο. Συζητήθηκε ποια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, με κυριότερο εκείνο της καθολικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικους και εξωτερικούς χώρους. Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται ήδη στην περιοχή της Κοζάνης και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα εκτιμηθεί η εφαρμογή του σε γενικότερο επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το ταξίδι στην Κύπρο και εφόσον προλάβει την σύσκεψη των επιδημιολόγων είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει νέα μέτρα από σήμερα. Στην κορυφή των μέτρων βρίσκεται και η μάσκα παντού και στην Αττική. Ένα μέτρο που εδώ και καιρό συζητείται αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, φαίνεται περισσότερο από πιθανό ότι θα τεθεί σε ισχύ τα επόμενα 24ωρα.