Απόψεις

Ο Θεός να μας φυλάει...

Τουρίστες

Την παροιμία "ήθελές τα κι έπαθές τα" την γνωρίζουμε όλοι. Όπως και την φράση "δεν ήξερες, δεν ρώταγες;"

Αυτή η παροιμία κι αυτή η φράση ταιριάζουν γάντι, στην περίοδο, της μετά καραντίνας εποχής. Και μπορεί η καραντίνα να τελείωσε, όμως, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να υπάρχει και να  "θερίζει" ανθρώπινες ζωές σε όλο τον πλανήτη. 

Η χώρα μας, με τα έγκαιρα μέτρα που έλαβε στο ξεκίνημα της πανδημίας, αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία το παγκόσμιο πρόβλημα. Μάλιστα, ο έγκαιρος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του κορωνοϊού, περιόρισε αισθητά και τα κρούσματα και -κυρίως- τους θανάτους. Δικαιολογημένα λοιπόν, απέσπασε τα εύσημα πολλών, περισσότερο αναπτυγμένων κρατών, για την επιτυχία αυτή.

Όταν σε μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ρωσία, η Γαλλία η Γερμανία, η Ισπανία, η Βραζιλία  κ.ά. θρηνούν, εξ αιτίας του κορωνοϊού, δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τότε η επιτυχία της Ελλάδας, να έχει λιγότερους από 200 νεκρούς, είναι αξιοζήλευτη και απολαμβάνει της παγκόσμιας επιδοκιμασίας.

Ενώ λοιπόν, στην χώρα μας, όλα πήγαιναν "κατ ευχήν" με τον κορωνοϊό, με το που άνοιξαν τα σύνορα, άρχισε και η εισαγωγή νέων κρουσμάτων.

Για να μην παρεξηγηθούμε, είμαστε και με τον τουρισμό (αυτός είναι εξάλλου η βαριά βιομηχανία της χώρας) και με τους εργαζόμενους στον τουρισμό και με τους ξενοδόχους και γενικά με όλους όσους σχετίζονται και βγάζουν τα "προς το ζην" μέσω του τουρισμού. 

Ήταν όμως, η κατάλληλη περίοδος ν' ανοίξουν τα σύνορα και στην πρώτη βδομάδα να μετράμε δεκάδες εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού; 

Δηλαδή, σε μερικές βδομάδες τί θα γίνει;

Θα μετράμε Έλληνες νεκρούς, για να έρθουν και φέτος τουρίστες;

Επαναλαμβάνουμε: Τιμούμε τον τουρισμό και όσους βιοπορίζονται μέσω αυτού.

Πιστεύουμε όμως, ότι ειδικά φέτος, με την έξαρση της πανδημίας, τα σύνορα έπρεπε να μείνουν κλειστά. 

Η Ελλάδα έφθασε στο σημείο να περιορίσει τα κρούσματα στα δάχτυλα του ενός χεριού και τώρα με τον τουρισμό, μετράει καθημερινά αρκετές δεκάδες. Με άγνωστη συνέχεια. Μακάρι να διαψευστούμε και να μην συμβεί το παραμικρό, πέρα από κάποια κρούσματα. Μακάρι...

Δυστυχώς όμως, η υπάρχουσα κατάσταση δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Σημαντικό γεγονός είναι ότι δεν λειτουργούν τα πρωτόκολλα, όπως θεσπίστηκαν. Ενώ π.χ. απαγορεύονται οι πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική, αρκετοί Άγγλοι και Αμερικανοί έρχονται στην Ελλάδα "τράνζιτ" δηλαδή μέσω άλλης χώρας. Με όλα τα επακόλουθα...

Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων ανησυχεί τους Έλληνες και περισσότερο αυτούς που η δουλειά τους είναι στον τουρισμό και είναι υποχρεωμένοι να ζουν με αυτό (σκεφτείτε πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό έρχονται σε καθημερινή επαφή με τουρίστες και μετά έρχονται σε επαφή με τις οικογένειές τους, συγγενείς, φίλους κλπ).

Ίσως, το κράτος θα έπρεπε να δαπανήσει ένα σημαντικό ποσόν από το αποθεματικό για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τους ξενοδόχους και να παραμείνει η χώρα ασφαλής από εισαγόμενα κρούσματα. 

Ίσως θα ήταν καλύτερα ...

Τώρα, όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι "ο Θεός να μας φυλάει"... Και να προσέχουμε εφαρμόζοντας όλα τα προληπτικά μέτρα προστασίας.

ekriti.gr

 

Ελλάδα

Νέα μέτρα για την είσοδο στη χώρα από τα χερσαία σύνορα - Τι ανακοίνωσε ο Πέτσας

προμαχώνας ουρές τουρίστες

Νέα μέτρα στα χερσαία σύνορα της χώρας για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού έλαβε η κυβέρνηση. Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "καταστήσαμε σαφές ότι ανοίγουμε τις πύλες της χώρας μας, έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια των εργαζόμενων στο χώρο του τουρισμού, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας" και συμπλήρωσε ότι εξαιτίας της επιβάρυνσης στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των βαλκανικών χωρών, "πήραμε πρόσθετα μέτρα στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, ενώ ξεκινήσαμε εκτεταμένα στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας με την Αλβανία. Την επιβαρυμένη εικόνα επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στα σύνορά μας, με 8 θετικά κρούσματα σε σύνολο 866 στην Κακαβιά και με συνολικά 170 θετικά κρούσματα σε σύνολο 19.676 ελέγχων στον Προμαχώνα από την 1η έως και τις 18 Ιουλίου. Την τελευταία εβδομάδα (12/7-18/7), παρατηρήθηκε συνεχώς αυξανόμενη ροή διελεύσεων (είσοδος-έξοδος) από τις 12 χερσαίες πύλες της χώρας πλην του Προμαχώνα. Συγκεκριμένα, 20.331 διελεύσεις από Αλβανία, 8.049 από Βουλγαρία πλην του Προμαχώνα, 16.358 από Βόρεια Μακεδονία και 4.325 από Τουρκία".

Ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα εισηγήθηκε προς τον Πρωθυπουργό την λήψη πρόσθετων μέτρων σε ό,τι αφορά τις εισόδους και εξόδους από τα χερσαία σύνορα της χώρας. Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε τη σχετική εισήγηση, τόνισε.

Τα νέα μέτρα: 

Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, η είσοδος για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, των Ευζώνων, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας και των Κήπων.

Επίσης, οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής και οι κάτοχοι ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το plf στην ιστοσελίδα travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης στην ίδια διεύθυνση.

"Παρακαλούμε τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές όπως είναι σήμερα τα Βαλκάνια" είπε ο κ. Πέτσας.

Τρίτον, σημείωσε, οι εργάτες γης που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της ελληνικής επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεοτέρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας και αποτροπής του συγχρωτισμού. "Και αυτό ακριβώς γίνεται. Το διάστημα από τις 17 Ιουλίου μέχρι και σήμερα, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.884 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 144 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 161 πρόστιμα ύψους 38.250 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 30 ημερών συνολικά", τόνισε χαρακτηριστικά.