Απόψεις

Δυστυχώς δεν αναδεικνύει τίποτα ο περίπατος στα Ενετικά τείχη. Του Μανόλη Ν. Σφακιανάκη

Προειδοποιητική πινακίδα πάνω στα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου και μέρος της θέας της πόλης.

Με αφορμή την μεγάλη προβολή του χώρου περιπάτου από τον προμαχώνα του Ιησού έως τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα επάνω στα Ενετικά τείχη της πόλης μας και του θέματος της ανάδειξής τους αποφάσισα να περπατήσω πάνω σε αυτά για να τον δω.

Όπως θα περιγράψω η διαδρομή έχει αρκετά αρνητικά τα οποία και περιορίζουν την επισκεψιμότητα στο χώρο και δεν επιτρέπουν την όποια από εκεί ανάδειξη των τειχών.

Η ανάδειξη των τειχών αναμφίβολα είναι ένα τεράστιο θέμα που όπως θα αναλύσω ελάχιστη σχέση έχει με περίπατο πάνω σε αυτά.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

α. Όπως είναι φανερό εξ αρχής η διαδρομή είναι δύσχρηστη καθώς λόγω της δεδομένης διαφοράς ύψους των τειχών από το επίπεδο της πόλης ο επισκέπτης πρέπει να ανέβει σ αυτή από σημεία πρόσβασης αλλά και λόγω των υψομετρικών διαφορών της.

β. Λόγω του γνωστού μεγάλου κινδύνου θανατηφόρου ατυχήματος στα τείχη από πτώση από το χείλος τους (υπάρχουν σχετικές πινακίδες) η διαδρομή είναι αναγκαστικά κλειστή στις άκρες και περιορισμένη και δεν επιτρέπει στον επισκέπτη τη θέα πλατειών, θεάτρων και τμημάτων μεταξύ των προμαχώνων και συνεπώς την ανάδειξή τους.

γ. Αναμφισβήτητα η θέα της πόλης του Ηρακλείου από τον χώρο περιπάτου είναι δυστυχώς πολύ άσχημη και λειτουργεί απωθητικά εκτός κι αν έχουμε εξοικειωθεί τόσο πολύ με το άσχημο που πλέον να μην μας κάνει εντύπωση! Δεξιά και αριστερά κυριαρχεί ένα πυκνό συνονθύλευμα κτηρίων της πόλης, άσχημες ταράτσες με μαύρα ντεπόζιτα κεραίες και ηλιακούς, άσχημα μπαλκόνια και τέντες. Το γεγονός ότι πάνω από την παραλιακή λεωφόρο και από τον προμαχώνα του Αγ. Ανδρέα βλέπει κάποιος θάλασσα καμία σχέση δεν έχει με τη διαδρομή.  

δ. Ο χώρος περιπάτου είναι ανοιχτός και εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι λοιπόν λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και του δυνατού ήλιου για λίγες μόνο ώρες πολύ νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα θα είναι δυνατή η χρήση του. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας ο περίπατος είναι ανυπόφορος και δεν θα τον κάνει κανένας!

Τον δε χειμώνα λόγω κρύου, βροχής και αέρα επίσης δεν θα τον κάνει κανένας!

ε. Σε όλο το μήκος της διαδρομής συμπολίτες μας βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους κάποια από τα οποία είναι επιθετικά. Ειδικά όμως στις περιοχές πάνω από την Καινούργια πόρτα, στο πρώην αναψυκτήριο στον Παντοκράτορα και κυρίως πάνω από τον προμαχώνα Βηθλεέμ κάποιοι εκπαιδεύουν ή παίζουν με τα επικίνδυνα μεγάλα σκυλιά τους έχοντάς τα  ελεύθερα ενώ υπάρχουν και σημεία με περιττώματα σκύλων.

Καλό θα ήταν η Δημοτική Αρχή να επανεξετάσει την χρήση του μνημείου από σκυλιά πριν αυτό γίνει πάρκο σκύλων ειδικά από την στιγμή που τέτοιο έχει γίνει στου Καράβολα. Επίσης πρέπει να επανεξεταστεί η συζητούμενη μελλοντική χρήση ενός τέτοιου μνημείου από ποδήλατα εκτιμώ ότι από σεβασμό στο  μνημείο αυτή δεν πρέπει να επιτραπεί ίσως είναι και επικίνδυνο!

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΕΙΧΩΝ

Η ανάδειξη των τειχών αυτονόητα πρέπει να είναι Συνολική σε όλο το μήκος τους.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με έναν επισκέπτη στο σπίτι μας που πρώτα θα το θαυμάσει εξωτερικά και μετά θα θαυμάσει το εσωτερικό του έτσι και με τα τείχη η ανάδειξή τους πρώτα έχει να κάνει με το εξωτερικό τους και τις πύλες, τις στοές, τις πλατείες τους.

Εξωτερικά τα τείχη μας όπως φαίνονται από το επίπεδο της πόλης είναι εγκαταλειμμένα και ανύπαρκτα αφού κτίσματα, δέντρα, φυτά και λεωφορεία κρύβουν τη θέα τους!

Πέρα λοιπόν των εργασιών στήριξης και αποκατάστασης τους που θα γίνουν θα πρέπει να συνεργαστούν φορείς, να παρθούν τολμηρές αποφάσεις και

α. Να κατεδαφιστούν επί της Αρχ. Μακαρίου όποια κτίσματα κρύβουν εντελώς την πύλη της χαμηλής πλατείας του προμαχώνα του Παντοκράτορα. Ανάδειξη του Ενετικού τείχους όπως συζητείται με αφορμή την ανάπλαση Αρχ. Μακαρίου χωρίς την Αποκάλυψη της συγκεκριμένης Πύλης δεν νοείται!

Όμοια να κατεδαφιστούν κτίσματα επί της Βίγλας και μεταξύ Ιησού και Βιτούρι.

Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στο βάθος δεξιά υπάρχει η πύλη της πλατείας του Παντοκράτορα.
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στο βάθος δεξιά υπάρχει η πύλη της πλατείας του Παντοκράτορα.

β. Αναμφίβολα πρέπει να κοπούν δέντρα όπου αυτά κρύβουν τα τείχη, τις πόρτες, τις πύλες, τις κρήνες. Αυτό δεν είναι κακό αρκεί για κάθε δέντρο που κόβεται να φυτεύεται κάπου ένα καινούριο όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Λόγω έλλειψης πρασίνου στην πόλη μας φυτέψαμε δέντρα πρόχειρα και βιαστικά όπου βρήκαμε αδιαφορώντας πχ αν αυτό έγινε εις βάρος των τειχών. Υπάρχουν μέρη όπου τα δέντρα πραγματικά θάβουν το μνημείο σε κάποια δε σημεία τα δέντρα είναι ψηλότερα των τειχών! Ενδεικτικά τέτοια μέρη είναι π.χ. στην Καινούργια πόρτα από την τάφρο το τμήμα μεταξύ των προμαχώνων Ιησού και Βιτούρι κάτω από την Χαριλάου Τρικούπη όπου τα τείχη κυριολεκτικά ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ, κάτω από την οδό Γεωργιάδου, στη Λ. Ικάρου,  στην πύλη Ιησού από την μεριά της τάφρου κ.α. Ειδικά με αυτή την προσβλητική για το μνημείο εικόνα στην τάφρο μεταξύ Ιησού και Βιτούρι εκτιμώ είναι τεράστιο λάθος να θεωρούμε ότι το πρόβλημα εκεί είναι η στάθμευση αυτοκινήτων!

Άποψη των Ενετικών τειχών μεταξύ Ιησού και Βιτούρι από τον προμαχώνα Ιησού.
Άποψη των Ενετικών τειχών μεταξύ Ιησού και Βιτούρι από τον προμαχώνα Ιησού.

γ. Να καθαριστούν όλα από τα αυτοφυή και αναρριχώμενα φυτά. Σε όλο το μήκος τους η εικόνα είναι πολύ άσχημη στο δε κηποθέατρο Καζαντζάκη η εικόνα είναι απογοητευτική αφού δεξιά και αριστερά τα φυτά έχουν σκεπάσει εντελώς τα τείχη και δεν δίνεται πλέον στο επισκέπτη η εικόνα ότι βρίσκεται σε ένα τέτοιο μνημείο.

δ. Να ανοίξουν και να λειτουργούν σε μόνιμη βάση όλες οι Πύλες και Στοές που στο σύνολο τους με εξαίρεση την Ιησού είναι χρόνια κλειστές (κάποιες ανοίγουν για λίγο κατά εποχή και περίπτωση) και αυτό να προβληθεί. Η μόνη πύλη που κάποτε ενσωματώθηκε στην καθημερινότητα της πόλης αυτή του Αγ. Γεωργίου παραμένει χρόνια κλειστή ενώ η πύλη Σαμπιονάρα δεν άνοιξε ποτέ!

ε. Να απομακρυνθεί το παρκινγκ  των υπεραστικών λεωφορείων μπροστά από τα τείχη στη Χανιώπορτα.

στ. Να φωτιστούν περιμετρικά τα Τείχη.

ζ. Αναφορικά με την παραθαλάσσια πλευρά των τειχών με συνεργασία Δήμου, ΟΛΗ, Αρχαιολογίας, Υπουργείου πολιτισμού και οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας να αποκατασταθούν τα ανατολικά και δυτικά περιφραγμένα με πλέγμα Νεώρια και επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στο φάντασμα του Λιμενικού Περιπτέρου!

Κλείνοντας θα ήταν χρήσιμο για τη Δημοτική μας Αρχή να δει πως η πόλη των Χανίων έχει αναδείξει τα τείχη της.

* Ο Μανόλης Ν. Σφακιανάκης είναι Αξιωματικός ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας

Απόψεις

Ο Δρακουμέλ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Του Χάρη Μαμουλάκη*

χάρης μαμουλάκης

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι συγκεκριμένο. Η κεντρική ιδέα αποτυπώθηκε αρχικά στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη σύμφωνα με την οποία: «Η κυριαρχία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί κυρίαρχο και προβληματικό χαρακτηριστικό, καθώς η παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις αυτές είναι γενικά χαμηλή.»

Για την αντιμετώπιση του παραπάνω «προβλήματος» ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξήγγειλε κίνητρα για τη συγχώνευση επιχειρήσεων τα οποία συγκεκριμενοποιούνται με το σχέδιο νόμου «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων» του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων, συνεργασίας προσώπων, μετατροπής ατομικής επιχείρησης ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων παρέχεται στη νέα εταιρεία και, υπό προϋποθέσεις, το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) για τρία έτη. Σημειώνεται ότι, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αποτελούν ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ως γνωστόν, στην Ελλάδα, σύμφωνα και με το 2021 SME Fact Sheet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον κύριο πυλώνα της επιχειρηματικότητας με ποσοστό 99,9%, παράγουν το 56,7% της προστιθέμενης αξίας και το 83% της απασχόλησης. Συνάμα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις. Στις κύριες προκλήσεις που καλείται η χώρα μας, υπό τις παρούσες συνθήκες, να αντιμετωπίσει συγκαταλέγονται η ψηφιοποίηση και η διεθνοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι η επίδοση μας στους τομείς που αφορούν τη ψηφιακή ωριμότητα να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να αυξηθεί το ποσοστό των επιχειρήσεων που εξάγουν και εισάγουν αγαθά από την Ε.Ε. 

Στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη προϋποθέσεις για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελούν ο αποκλεισμός της πλειονότητας των ΜμΕ από τη δανειακή χρηματοδότηση, τα αναπτυξιακά  προγράμματα και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι, τιμωρεί τους πολύ μικρούς, τους στερεί τη χρηματοδότηση αλλά και τη φορολογική απαλλαγή. Τιμωρία και εκβιασμός που επέρχονται υπό τον κίνδυνο της  οικονομικής ασφυξίας. Εκβιασμός γιατί για να πάρουν το «καρότο» θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο της συγχώνευσης ή της εξαγοράς.

Τα φορολογικά κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι θεμιτά, ωστόσο,  η ΝΔ τα χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την ιδεοληπτική εξόντωση των μικρών επιχειρήσεων. Αυτό φαίνεται και από το τρόπο υλοποίησης των φορολογικών κινήτρων στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου αλλά επιπροσθέτως και από τον αποκλεισμό τους από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο σχέδιο νόμου γίνεται αναφορά σε συμπράξεις ατομικών επιχειρήσεων και τίθενται και προϋποθέσεις για να τύχουν της φορολογικής απαλλαγής του 30%. Έτσι, η νέα εταιρεία θα πρέπει να τηρεί  λογιστικά αρχεία με διπλογραφικό σύστημα και ο κύκλος εργασιών της να είναι ίσος ή μεγαλύτερος κατά ποσοστό 150% από το κύκλο εργασιών της ατομικής επιχείρησης με το μεγαλύτερο μέσο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας. Αντίστοιχες προϋποθέσεις, ως προς το ύψος του κύκλου εργασιών, τίθενται και για τις περιπτώσεις μετασχηματισμού επιχειρήσεων και συνεργασίας προσώπων. Πάντως, κατά κοινή ομολογία οι συγχωνεύσεις στο πεδίο των μικρών επιχειρήσεων είναι δύσκολες, οι εταιρικοί μετασχηματισμοί είναι χρονοβόροι, «επίπονοι», δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας καθώς επίκειται το άγνωστο και απαιτούν χρόνο για να αρχίσουν να παράγουν αποτελέσματα και οικονομίες κλίμακας. Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα που χρίζουν απάντησης είναι πολλά. Για παράδειγμα, μπορούν να μετασχηματιστούν όλες οι επιχειρήσεις; Μπορούν να συνενωθούν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις; Μπορούν να αναπτυχθούν οικονομίες κλίμακας μόνο ως απόρροια της συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων; Θα έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση το νέο νομικό πρόσωπο, το οποίο κατά πως φαίνεται θα εξακολουθήσει να έχει πολύ μικρό ή μικρό μέγεθος; Θα αρχίσει να εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες; Θα μπορούν να συμπράξουν ατομικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και έχουν οφειλές; Ποιος θα χρηματοδοτήσει τη διαδικασία μετασχηματισμού, συνένωσης, σύμπραξης καθώς και το αυξημένο αρχικό κόστος λειτουργίας των νέων εταιρικών μορφών;

Το όραμα της ΝΔ είναι να χάσει η ελληνική οικονομία τα χαρακτηριστικά που της προσδίδουν το στοιχείο της μοναδικότητας και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Σε αντίθετη κατεύθυνση, το κυβερνητικό επιτελείο της απελθούσας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε σχεδιάσει με το άρθρο 56 του ν.4605/2019 Δομή Πανελλαδικής Στήριξης για τις ΜμΕ. Δομή  για την οποία είχε μάλιστα εξασφαλιστεί και χρηματοδότησή ύψους 15 εκατ.€ ετησίως από το ΠΔΕ για τρία έτη. Μέσω αυτής, οι ΜμΕ θα είχαν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες συμβουλευτικής και δικτύωσης, για ζητήματα όπως:  η διάγνωση αναγκών, η τεχνολογική-ψηφιακή αναβάθμιση, η υποβοήθηση της εξαγωγικής διείσδυσης. Μέσω του μηχανισμού υποβοήθησης οι ΜμΕ θα κατανοούσαν τα οφέλη από την απόκτηση κρίσιμου μεγέθους μέσω συνεργασιών και παράλληλα, η Πολιτεία θα τους παρείχε την απαραίτητη υποστήριξη προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και να καταστούν ανταγωνιστικές.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση της ΝΔ άφησε τη Δομή αυτή στο συρτάρι, γιατί κατά πως φαίνεται τα οικονομικά υποκείμενα που την ενδιαφέρουν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους είναι διαφορετικά.

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου - Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι η στρατηγική πίσω από τις «Στρατηγικές Επενδύσεις» της ΝΔ; Του Χάρη Μαμουλάκη*

Αναπάντητα ερωτήματα γύρω από το σεισμό στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Του Μάνου Χαλκιαδάκη

ESPA BANNER