Αφιερωματα

Νέα Υόρκη: Το σκάνδαλο με το γάλα που σκότωσε 8.000 παιδιά

γάλα παιδί

Όταν μια μυστηριώδης, ανεξέλεγκτη ασθένεια άρχισε να παίρνει τη ζωή των βρεφών στη Νέα Υόρκη το 1850, υπήρχαν πολλές θεωρίες για το τι πραγματικά συνέβαινε.

Ασθένειες όπως η χολέρα και ο τυφος ήταν μέρος της καθημερινής ζωής, όμως τα βρέφη δεν είχαν κανένα τέτοιο σύμπτωμα. Ήταν κάτι άλλο αυτό που τους συνέβαινε.

Όπως αποδείχθηκε, η αιτία ήταν... το γάλα που έπιναν. Η εφημερίδα του Frank Leslie αποκάλυψε τη φρίκη της παραγωγής γάλακτος και πώς σκότωνε τα βρέφη.

Η εφημερίδα του Frank Leslie αποκάλυψεο το σκάνδαλο Swill Milk
Η εφημερίδα του Frank Leslie αποκάλυψεο το σκάνδαλο Swill Milk

Το σκάνδαλο Swill Milk του 1858 ανακαλύφθηκε από έναν δημοσιογράφο που διερεύνησε τους θανάτους που είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό - όλα αυτά τα μωρά έπιναν μια συγκεκριμένη μάρκα γάλακτος - το οποίο αποδείχτηκε μολυσμένο. 

Η παροχή τροφής για τους κατοίκους των πόλεων που κατέφθαναν από όλη την χώρα, ήταν όλο και μεγαλύτερη πρόκληση. Η μεταφορά γάλακτος από την επαρχία ήταν δύσκολη επειδή δεν υπήρχε τρόπος να κρατηθεί κρύο και να το αποτρέψει από το να χαλάσει οπότε, η επόμενη λύση ήταν το γάλα να φτιάχνεται στην πόλη - έτσι έφεραν αγελάδες και δημιούργησαν τα πρώτα γαλακτοκομεία.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1800, μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα στις ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη, γνώρισαν τεράστια βιομηχανική ανάπτυξη, μεγάλη αύξηση πληθυσμών και αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και υπηρεσίες.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1800, μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα στις ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη, γνώρισαν τεράστια βιομηχανική ανάπτυξη, μεγάλη αύξηση πληθυσμών και αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και υπηρεσίες.

Μέχρι το 1840, 500 γαλακτοκομεία της Νέας Υόρκης στέγαζαν τις μισές αγελάδες στην πόλη ενώ οι άλλες αγελάδες κρατήθηκαν σε παραγκουπόλεις κοντά στα εργοστάσια όπου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γάλακτος. Η ανάγκη για παραγωγή γάλακτος ήταν μεγάλη.

Η σίτιση αγελάδων δεν ήταν φθηνή, αλλά τα αποστακτήρια βρήκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιούν τα απορρίμματα σιτηρών τους.

Τα αποστακτήρια χρησιμοποίησαν τεράστιες ποσότητες σιταριού για να παράξουν ουίσκι και μπίρες. Για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, τα αποστακτήρια άρχισαν να χρησιμοποιούν το παραμένον υποπροϊόν - swill - για να ταΐσουν αγελάδες που στεγάζονταν. Αυτό ήταν και το μεγάλο τους λάθος.

Οι αγελάδες ζούσαν σε φρικτές συνθήκες και τελικά παρήγαγαν γάλα γεμάτο βακτήρια.
Οι αγελάδες ζούσαν σε φρικτές συνθήκες και τελικά παρήγαγαν γάλα γεμάτο βακτήρια.

Το γάλα αυτό παράγονταν από αγελάδες που τρέφονταν με ένα πηχτό πολτό τροφής που φτιαχνόταν πρόχειρα, σε βρώμικες και άθλιες δεξαμενές από κοντινά αποστακτήρια ουίσκι.

Οι αγελάδες ζούσαν σε φρικτές συνθήκες και τελικά παρήγαγαν γάλα γεμάτο βακτήρια.

Για να νοστιμέψουν τη γεύση του γάλακτος, στο εργοστάσιο παρασκευής του, πρόσθεταν διάφορα υλικά έτσι ώστε να γίνει πιο γλυκό. Πουλιόταν φθηνά και διατίθονταν στο εμπόριο ως «αγνό»!

Οι πωλητές γάλακτος Swill ονόμασαν το προϊόν τους
Οι πωλητές γάλακτος Swill ονόμασαν το προϊόν τους "Pure Country Milk" για να εξασφαλίσουν στους αγοραστές την ποιότητά του.

Οι New York Times μάλιστα εκτίμησαν ότι σε ένα χρόνο 8.000 βρέφη πέθαναν από αυτό το γάλα, το οποίο δεν απαγορεύτηκε παρά μόνο σχεδόν μια δεκαετία μετά τα θανατηφόρα γεγονότα του 1850. Ωστόσο, το τραγικό σκάνδαλο δημιούργησε μια κινητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ranker.com , edaily

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντώνιος Πρωτοψάλτης: Ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη δήμαρχος στις ΗΠΑ

Λονδίνο: Οταν τραγουδούσαν στον Φίλιππο "Να το πάρεις το κορίτσι" για την Ελισάβτετ

Αφιερωματα

21 Ιουνίου: Εορτάζει ο Άγιος Νεομάρτυρας Νικήτας ο Νισύριος

Άγιος Νεομάρτυρας Νικήτας ο Νισύριος

Γεννήθηκε το 1716 στο Μανδράκι της Νισύρου. Ο πατέρας του ήταν δημογέροντας του νησιού, έπεσε όμως στην δυσμένεια των Τούρκων και για να αποφύγει τις τιμωρίες, εξισλαμίστηκε με όλη του την οικογένεια και μετακόμισε στη Ρόδο.

Σε ηλικία 14 ετών, ο μικρότερος γιος, ο Μεχμέτ, πληροφορήθηκε ότι κάποτε ήταν χριστιανός και τον έλεγαν Νικήτα!

Αμέσως πήγε στη Νέα Μονή της Χίου εξομολογήθηκε και κατηχούμενος τον κατέλαβε ο πόθος του μαρτυρίου.

Στη συνέχεια, με την ευλογία των Πατέρων, πήγε στη Χίο, παρουσιάστηκε στον Αγά και με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν με υποσχέσεις και κολακείες να συγκρατήσουν τον Μάρτυρα στην θρησκεία τους, αλλά ο Νικήτας δε κάμφθηκε. Τότε, σε ηλικία 16 ετών, τον αποκεφάλισαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγιος Υάκινθος: Ο Άγιος του έρωτα που τιμούν οι Κρητικοί

Ανακαλύφθηκε η αίθουσα στην οποία καταδικάστηκε ο Ιωάννης Ο Βαπτιστής από τον Ηρώδη Αντύπα;