Αφιερωματα

Λονδίνο: Οταν τραγουδούσαν στον Φίλιππο "Να το πάρεις το κορίτσι" για την Ελισάβτετ

Φίλιππος - Ελισάβετ

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ανήκει στην ελληνική βασιλική οικογένεια.

Είναι γιος του πρίγκιπα Ανδρέα, αδερφού του Βασιλιά, τότε, της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Α’ και της Αλίκης Μαουντμπάτεν, γεννήθηκε στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας στις 10 Ιουνίου του 1921. Ωστόσο, η πολεμική ήττα της Ελλάδας στη Μικρά Ασία και οι πολιτικές αναταραχές που αυτή προκάλεσε, οδήγησαν τον θείο του να εγκαταλείψει τον θρόνο και την οικογένειά του στο Παρίσι.

Νηπιακή φωτογραφία του πρίγκιπα.
Νηπιακή φωτογραφία του πρίγκιπα.

Λέγεται ότι ο μικρός πρίγκιπας Φίλιππος, 18 μηνών τότε, μεταφέρθηκε σε ένα καφάσι από το Μον Ρεπό στο πολεμικό πλοίο που είχε σταλεί από τη Βρετανία για να φυγαδεύσει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Έκτοτε ξεκίνησε μια ατελείωτη περιπλάνηση για τον πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος ουσιαστικά μεγάλωσε μόνος του, με τις αδελφές του και κάποιους θείους του. Η μητέρα του, Αλίκη μπήκε στο ψυχιατρείο και ο πρίγκιπας Ανδρέας έκανε τον μπον βιβέρ στο Μονακό, χωρίς να ενδιαφέρεται για την οικογένειά του.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος μωρό, στα χέρια του πατέρα του, πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος. Στην εξορία, 1922.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος μωρό, στα χέρια του πατέρα του, πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος. Στην εξορία, 1922.

 

Ντυμένος αρχαίος έλληνας, σε σχολική παράσταση.
Ντυμένος αρχαίος έλληνας, σε σχολική παράσταση.

Μεγαλώνοντας, ο πρίγκιπας Φίλιππος κατέληξε στην Μεγάλη Βρετανία. Το 1939 κατατάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και υπηρέτησε στις τάξεις των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Η γνωριμία του αγαπημένου βασιλικού ζευγαριού ταξιδεύει πολύ πίσω στο χρόνο. Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην τελετή ενθρόνισης του Γεωργίου ΣΤ, δηλαδή του πατέρα της Ελισάβετ, ο οποίος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς, επειδή ο Γεώργιος Ε’ έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή και ο διάδοχος, Εδουάρδος Η’ παραιτήθηκε από το θρόνο μετά από μόλις 10 μήνες. Έτσι, ο Γεώργιος, που ήταν αδερφός του Εδουάρδου, έγινε Βασιλιάς και η πρωτότοκη κόρη του, Ελισάβετ, ήταν η πρώτη στη σειρά διαδοχής για το θρόνο.

Ο έρωτας ήρθε δυο χρόνια αργότερα, το 1939, όταν η Ελισάβετ και η Μαργαρίτα, οι δυο Πριγκίπισσες επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο. Ο Βασιλιάς ζήτησε από το Φίλιππο να τις συνοδεύσει και η 13χρονη Ελισάβετ τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ σε έξοδό της συνοδευόμενη από τον πρίγκιπα Φίλιππο
Η βασίλισσα Ελισάβετ σε έξοδό της συνοδευόμενη από τον πρίγκιπα Φίλιππο

Παρότι από τη μέρα που φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα σε ηλικία δεκαοκτώ μηνών η σχέση του -πλέον εκλιπόντα- δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου, με τη χώρα μας έμοιαζε μ' εκείνη του φάντη με το ρετσινόλαδο, και μόνο ο τίτλος του «πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας» ήταν αρκετός για τους φιλοβασιλικούς Έλληνες των μέσων της δεκαετίας του '40 να καμαρώνουν για το δεσμό του με τη διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Ελισάβετ, και να τον θεωρούν συμπατριώτη τους φτάνοντας σε σημείο να του τραγουδούν στα ελληνικά «να το πάρει το κορίτσι» -τη μεγάλη επιτυχία της εποχής, που πρωτοτραγούδησε ο Νίκος Γούναρης σε στίχους Κώστα Νικολαΐδη και μουσική του Ζακ Ιακωβίδη.

Αυτό τουλάχιστον ισχυριζόταν ο δημοσιογράφος Γεώργιος Φτέρης στην εφημερίδα Τα Νέα τον Ιούνιο του 1947, επικαλούμενος την επιστολή Ελληνίδας που ζούσε στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την επιστολή, το χαριτωμένο περιστατικό είχε συμβεί κατά την υποδοχή που είχε επιφυλάξει ο Φίλιππος στην τότε βασιλική οικογένεια της Βρετανίας κατά την επιστροφή της από την Αφρική στο Λονδίνο. Όπως συνηθιζόταν, πλήθος κόσμου είχε κατέβει στους δρόμους για να προϋπαντήσει το βασιλικό ζεύγος και τις πριγκίπισσες, μάλιστα επευφημώντας ιδιαίτερα το νεαρό μνηστήρα της διαδόχου, ενώ κάποιοι Έλληνες, όταν είδαν τον Φίλιππο, άρχισαν να τραγουδούν το γνωστό τραγούδι. 

Δείτε την αναπαραγωγή από το πρωτότυπο δημοσίευμα των Νέων,  από την ελληνική εφημερίδα της Αλεξάνδρειας, Ταχυδρόμος:

Δημοσίευμα από την ελληνική εφημερίδα της Αλεξάνδρειας, Ταχυδρόμος
Δημοσίευμα από την ελληνική εφημερίδα της Αλεξάνδρειας, Ταχυδρόμος

... και για όσους δεν γνωρίζουν το τραγούδι ή δεν έτυχε να ακούσουν την πρώτη εκτέλεση από το Γούναρη...

 

 

Η πριγκίπισσα, τότε, Ελισάβετ και ο ελληνικής καταγωγής αξιωματικός του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, Φίλιππος ένωσαν τις ζωές τους για πάντα στις 20 Νοεμβρίου 1947. 

H βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος στον γάμο τους
H βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος στον γάμο τους

Το ζευγάρι του παλατιού απέκτησε μαζί τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του Φίλιππου, πολλά είναι εκείνα που έχουν ακουστεί για την προσωπικότητά του. Ποικίλες ήταν οι φήμες που ήθελαν τον δούκα του Εδιμβούργου να είναι κάπως ατίθασος και παρορμητικός, ενώ είχε ακουστεί αρκετές φορές ότι ο πρίγκιπας «ξενοκοιτούσε».

H βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος
H βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος

Ο γάμος τους, ωστόσο, δεν κινδύνευσε ποτέ, κάτι που είχε γίνει ξεκάθαρο και από τις δύο πλευρές. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ξεκαθαρίσει στον Φίλιππο ότι ο γάμος τους δεν πρόκειται να τελειώσει, καθώς δεν το επιτρέπει το δόγμα της, ενώ ο πρώτος γραμματέας του Φιλίππου είχε αποκαλύψει ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου του είχε πει: «Ο Φίλιππος μου είπε ότι η πρώτη, δεύτερη και μοναδική δουλειά που έχει να κάνει είναι να μην την παρατήσει ποτέ».

Ο Δούκας του Εδιμβούργου πέθανε στο Κάστρο του Ουίνδσορ δύο μήνες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια. 

πρίγκηπας Φίλιππος
πρίγκηπας Φίλιππος

Άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021,έχοντας στο πλευρό του την βασίλισσα Ελισάβετ.

 

Αφιερωματα

Άγιος Βάρβαρος: Η μεταστροφή του Σαρακηνού πειρατή σε ερημίτη

Άγιος Βάρβαρος

Ο Άγιος Βάρβαρος γεννήθηκε το 800 στην Πεντάπολη της Αιγύπτου, από όπου πήρε το προσωνύμιο Πενταπολίτης και έζησε στα χρόνια της βασιλείας του Μιχαήλ Τραυλού Β' (820 - 829).

Ο Βάρβαρος σύμφωνα με τον εγκωμιαστή του Κωνσταντίνο Ακροπολίτη και το Συναξάρι ήτανε μέλος αραβικής πειρατικής συμμορίας με την οποία έφτασε στην Ακαρνανία σφάζοντας, λεηλατώντας και ερημώνοντας σχεδόν όλη την περιοχή του Ξηρόμερου.

Η μάχη με τους πειρατές ήταν σκληρή και έγινε στο χωριό Δραγαμέστο - το σημερινό Καραϊσκάκη - Αστακού, στην οποία οι Ακαρνάνες νίκησαν τους πειρατές, από τους οποίους σώθηκε μόνο ο Βάρβαρος που κρύφτηκε μέσα σε θάμνους ή κατά την παράδοση μέσα σε ένα αμπέλι.

Το φαράγγι του Αγίου Βαρβάρου
Το φαράγγι του Αγίου Βαρβάρου

Για χρόνια ζούσε σε μέρη δύσβατα, μακριά από ανθρώπους, έτρωγε καρπούς, ρίζες δέντρων και νερό έπινε από τις ιαματικές πηγές των Ακαρνανικών βουνών, κοντά στο χωριό Τρύφου Ξηρομέρου.

Ο πειρατής Βάρβαρος έγινε ο φόβος και ο τρόμος στα γύρω χωριών, οι κάτοικοι προσπάθησαν πολλές φορές να τον συλλάβουν χωρίς επιτυχία και κάποια ημέρα μπήκε σε ναό που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, σε τόπο που ονομαζόταν Νήσα, όπου λειτουργούσε ο ιερέας Ιωάννης. 

Κατά την ώρα της υψώσεως των Τιμίων Δώρων ο ιερέας τον είδε και προσευχήθηκε μετά φόβου στον Θεό. 

Τη στιγμή εκείνη, ο Κύριος άνοιξε τους οφθαλμούς του ληστού, που είδε τους Αγγέλους να συλλειτουργούν με τον ιερέα. 

Όταν ο ιερεύς τελείωσε την Θεία Λειτουργία, ο Βάρβαρος τον ρώτησε:«Που είναι αυτοί που ήταν μαζί σου;» και ο ιερέας του εξήγησε ότι η Οικονομία του Θεού τον αξίωσε να δει αυτά που δεν μπορούν να δουν τα ανθρώπινα μάτια, για να οδηγηθεί σε μετάνοια. 

Ο Βάρβαρος αμέσως πέταξε τα όπλα, μετανόησε, άρχισε την άσκηση και βαπτίσθηκε ενώ πολλοί χωριανοί, ύστερα από το θαύμα αυτό, του είπαν να πάει να μείνει στο χωριό όμως ο Βάρβαρος παρέμεινε στο σπήλαιο κάνοντας ασκητική ζωή.

Έζησε αλυσοδεμένος σε όλη του τη ζωή, στερούμενος τα πάντα και επί 18 ολόκληρα χρόνια σερνόταν στο χώμα, «Η άλυσις είναι ο χρυσός στολισμός μου, με αυτήν έδεσα τη σάρκα και την υπέταξα στο πνεύμα» έλεγε, τιμωρώντας έτσι τον εαυτό του.

Κάποιο απόγευμα βρέθηκαν κοντά στη σπηλιά του κυνηγοί που ήρθαν από τη Νικόπολη, τη σημερινή Πρέβεζα, για κυνήγι και δεν γνώριζαν την ύπαρξη του ανθρώπου στη σπηλιά και άθελά τους τον τραυμάτισαν θανάσιμα.

Όταν ο θάνατος του ασκητή έγινε γνωστός στα γύρω χωριά και μοναστήρια, οι μοναχοί πήγαν εκεί, ετοίμασαν το λείψανο και με τιμές το ενταφίασαν στις 23 Ιουνίου.

Μόλις εναπόθεσαν το λείψανο στον τάφο μια τυφλή που βασανιζόταν επί 7 χρόνια βρήκε το φως της, αλλά και άλλοι χριστιανοί θεραπεύτηκαν, δαιμονισμένοι, λεπροί, τυφλοί.

Τάφος Αγίου βάρβαρου
Τάφος Αγίου βάρβαρου

Ο τάφος του Αγίου ανέδυε μύρο και για το μύρο του Αγίου υπάρχουν πολλές μαρτυρίες όπως από τον Ιωσήφ Βρυέννιος, στα 1400, τον Πατριάρχη Κων/πόλεως Κάλλιστο το 1355, ο οποίος μας πληροφορεί ότι οι Βούλγαροι έχριζαν με το μύρο του Αγίου τους βαπτιζόμενους ενώ ο Κωνσταντίνος Ακροπολίτης αναφέρει τη θεραπεία της κόρης του από λέπρα. 

Δίκαια λοιπόν ο Άγιος Βάρβαρος ονομάζεται και Μυροβλήτης καθώς επίσης και δίπλα στον τάφο του Αγίου υπάρχουν ιαματικά λουτρά που οι κάτοικοι του Ξηρομέρου τα ονομάζουν "Αγιονέρι", το πίνουν και αγιάζονται.

Τα ιερά λείψανα του αγίου έμειναν στον Τρύφο περίπου 700 χρόνια και το 1571, ένας Βενετός αξιωματικός ονόματι Σκλαβούνος, αφού προσκύνησε στον τάφο του αγίου και ήπιε από το αγιονέρι, θεραπεύτηκε από την αρρώστια του. 

Θέλοντας να τιμήσει τον Αγιο Βάρβαρο, πήρε τα λείψανά του στην Ιταλία, στο χωριό San Barbaro και ύστερα από πολλά χρόνια, τα άγια λείψανά του βρέθηκαν στην πόλη Vodnjan της Κροατίας και στις 9 Ιουνίου 2013 απότμημα της Αγίας Κάρας του Αγίου Βαρβάρου δόθηκε στον Ιερό Ναό του αγίου στο χωριό Ποταμός της Κέρκυρας.

Κατά την μεταφορά των ιερών λειψάνων από την Τρύφου με προορισμό την Ιταλία, το πλοίο αγκυροβόλησε στο θαλάσσιο τμήμα της περιοχής του Ποταμού όπου ο Άγιος θεράπευσε ένα παραλυτικό  νέο και έτσι χτίστηκε η εκκλησία πρός τιμή του Αγίου Βαρβάρου τον οποίο ευλαβούντε πολύ.

Η παράδοση λέει ότι η αλυσίδα που έφερε στο σώμα του για άσκηση ο άγιος το 1688, όταν οι Τούρκοι κυριάρχησαν στην περιοχή, χάθηκε ενώ το 1776 επισκέπτεται και προσκυνά τον τάφο του Αγίου Βαρβάρου ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ήπιε από το αγιονέρι.

Ο Όσιος αναφέρεται στην τοπική αγιολογία της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας, Ακαρνανίας και Κέρκυρας ως Όσιος Βάρβαρος ο Πενταπολίτης, η οποία τιμά την μνήμη του στις 23 Ιουνίου.

Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 15 Μαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Π. Ευμένιος Σαριδάκης: Τρία νησιά τιμούν τη μνήμη του κρητικού Γέροντα

Άγιος Κοσμάς Αιτωλός: «Οι πόρτες θα κλείσουν-Οι άνθρωποι θα φοβούνται να βγούνε έξω»

Αγία Αγάθη: H προστάτιδα όσων πάσχουν από νόσους του μαστού