Αφιερωματα

Συνεντεύξεις

Ιωάννα Μελάκη: Να μην περάσει η ... δολοφονία της Κρήτης

Η κ.Ιωάννα Μελάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης μίλησε στο eKriti.gr για το έργο που παρέχει η Ένωση. Η εξάχρονη πορεία του συγκεκριμένου συλλόγου έχει ως στόχο να βοηθήσει οποιαδήποτε οικογένεια χρειάζεται την αρωγή της, στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Από ψυχολογική υποστήριξη μέχρι και θέματα δικαίου, η Ένωση Καταναλωτών προσφέρει μια χείρα βοηθείας στους συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη και «φωτίζει» τις δύσκολες καταστάσεις της κοινωνίας.

Ερ.: Με 10 λέξεις πως θα περιγράφατε την κ.Ιωάννα Μελάκη
 Ασυμβίβαστη, εργασιομανής, τελειομανής, υπερασπιστής του δικαίου, άνθρωπος  της αλληλεγγύης, λάτρης  της φύσης.

Ερ.: Το σίγουρο είναι πως είστε αγωνίστρια. Τι σας έσπρωξε στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών; 
Η κοινωνική προσφορά και ο εθελοντισμός  σε ποικίλα επίπεδα,  ήταν η σημαία  μου , η οποία ξεκίνησε ως  όραμα , σαν ιδέα ,από το πουθενά, άρεσε σε αρκετούς γνωστούς που είχαμε το ίδιο σημείο αναφοράς , με τους οποίους  ζητούσαμε  να ενώσουμε τον διαθέσιμο χρόνο μας, προσφέροντας στην κοινωνία  από μια νέα κοινωνική δομή, διαφορετική από τις δοκιμασμένες, η οποία βασικό και ουσιαστικό στόχο έχει να καλύπτει τον πολίτη, που θα ζητούσε να βοηθηθεί αλληλέγγυα, χωρίς να νοιώθει υποχρεωμένος. Θέλαμε  να είμαστε παρόντες στις τοπικές ανάγκες, στις δικές μας ανάγκες, του περιβάλλοντος, στις κοινωνικές ανάγκες για κάτι καινούργιο.

Πολύ απλά, ξεκίνησε  η ΄Ενωση  Προστασίας Καταναλωτών, ως Σύλλογος, από 120 άτομα (Ιδρυτικά μέλη) , το 2008, από τα Χανιά, σήμερα είναι Κοινωνικός Παγκρήτιος Φορέας,  στηρίζει και στηρίζεται  από  την μια άκρη της Κρήτης έως την άλλη, χωρίς ατομικισμό και διακρίσεις.Ο κάθε καταναλωτής, μπορεί ελεύθερα να γίνει μέλος της ,αρκεί να δέχεται τους σκοπούς και τους στόχους της ,που βασικοί είναι: Tα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή, η προστασία του Περιβάλλοντος, η Προστασία της υγείας του Καταναλωτή, αγωνιζόμενη σε όλα τα επίπεδα που υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων των καταναλωτών διεκδικώντας τα με νόμιμες παρεμβάσεις(επιστολές, παραστάσεις, παρεμβάσεις, εξώδικα συλλογικές Αγωγές Μπουκοτάζ κ.α).

 Με την οικονομική κρίση και ύφεση που έπληξε την Χώρα μας, εξουσιοδοτηθήκαμε ως Πιστοποιημένη ΄Ενωση Καταναλωτών ,από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή , από τον Ν.3869/2010 όπως αυτός τροποποιήθηκε ,να συνδράμομε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ,τα οποία συνδράμουμε εξωδικά και συμβουλευτικά στην ένταξή τους στο Νόμο, σε καθημερινή βάση και σε Παγκρήτια βάση.Χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που δέχτηκαν την βοήθεια της ΄Ενωσης, για να ρυθμίσουν τα χρέη τους,από τα δάνεια τους.

Ερ.:  Μοιάζει να πρυτανεύει πλέον παντού γύρω μας η αδικία κι ο παραλογισμός. Κυρία Μελάκη, υπάρχει πράγματι ελπίδα; 
Και βέβαια, δεν χάθηκαν όλα, η Ελπίδα είναι άυλο αγαθό,που θα πρέπει να κατοικεί στην ψυχή όλων μας ,μα περισσότερο σε εκείνους που χτυπήθηκαν άθελά τους από την κρίση, αλλά επί της ουσίας υπάρχει κενό , που ουσιαστικά εντοπίζεται στην σωστή ενημέρωση του πολίτη,  ο οποίος δεν είναι γνώστης των δικαιωμάτων ούτε των υποχρεώσεων του. Χθες το πολιτικό σύστημα της Χώρας , μαζί με κάποια συμπλέοντα μέσα ενημέρωσης τον παρότρυναν  σε μια αλόγιστη κατανάλωση, χωρίς υπεύθυνο και προγραμματισμένο δανεισμό. Η πολιτική των Τραπεζών ήταν τέτοια .που μοίραζαν χρήματα ,χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες  εξασφαλίσεις.΄Ομως, δεν χάθηκαν τα πάντα, υπάρχουν υγιείς προσωπικότητες στην κοινωνία, που καλούνται σήμερα να γίνουν μπροστάρηδες ,αφενός να ενημερώσουν τον κόσμο, αφετέρου να χαράξουν σωτήριες κατευθύνσεις, να συγκρουστούν με τα μνημονιακά συμφέροντα, να βάλουν " στοπ" στο υπάρχον καθεστώς , της οικονομικής καταστροφής του μεσαίου πολίτη , που του μείωσαν τον μισθό, που  του πάτωσαν την σύνταξη, που τον άφησαν άνεργο και να ζητήσουν με νόμιμες διαδικασίες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους να έρθει ο καταναλωτής Έλληνας πολίτης, στην θέση της αξιοπρέπειας που του ανήκει.

Ερ.: Στη Μεσόγειο «αλωνίζει» ένα πλοίο έτοιμο να υδρολύσει χημικά δυτικά των Χανίων. Πώς το σχολιάζετε; 
Μεγάλη καταστροφή για την Κρήτη, τα χημικά απόβλητα της Συρίας, για το περιβάλλον της, για τον τουρισμό της αλλά και για όλους εμάς τους κατοίκους της.Ίσως δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία για το τί καταστροφή σημαίνει η εναπόθεση  σε όλο το οικοσύστημα.Ο λαός της Κρήτης, πρέπει συνεχώς να είναι σε επιφυλακή,  ασκώντας συνεχή πίεση με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Να μη περάσει η δολοφονία της Κρήτης, όπως κάποιοι την σκέφτονται, την σχεδιάζουν.

Ερ.: Αν κάποιος έχει άμεσο πρόβλημα με το νομικό σύστημα και τους πλειστηριασμούς μπορείτε να τον στηρίξετε νομικά ή να τον καθοδηγήσετε; 
Τους δανειολήπτες στην ουσία η ίδια η πολιτεία τους έχει αφήσει στο έλεος του Θεού και της μοίρας τους, ουσίας στα χέρια των Τραπεζών.Βασικά ,χωρίς ενημέρωση.Χωρίς ουσιαστικό γνωστικό πεδίο.Νομοσχέδια που οφελούν λίγους, απλώς τα "πλασάρει" η ΠΟΛΙΤΕΊΑ  ως νόμους ανάσα.Σήμερα εκεί που έχουν φθάσει τα πράγματα, θα πρέπει να αναλάβουν ουσίας δράση οι δικαστές της Χώρας για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, για να δούμε το πραγματικό φως στο τούνελ της υπερχρέωσης.Δεν μπορεί ο δανειολήπτης να πληρώνει τρις και τέσσερις φορές το κεφάλαιο που δανείστηκε, δεν μπορεί να προσφεύγει με μια βεβαίωση κατά το δοκούν της κάθε Τράπεζας. Εμείς ως ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,συνδράμουμε συμβουλευτικά ,καθοδηγητικά ,εξωδικαστικά τους υπερχρεωμένους καταναλωτές της Κρήτης, δικαστικά υπάρχουν οι επαγγελματίες δικηγόροι που αναλαμβάνουν το δικαστικό κομμάτι, με αμοιβή, που προσδιορίζεται από το κόστος του παραβόλου, από τις επιδόσεις κ.λ.π.

Ερ.: Τι βαθμό επιτυχίας (με άριστα το 10) θα βάζατε στον τρόπο που αυτοοργανώνεται η κοινωνία της Κρήτης; 
Η κοινωνία βρέθηκε απροετοίμαστη , στην οικονομική κρίση και ύφεση που έπληξε την Χώρα μας, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά.Μεγάλο αποκούμπι σε κάθε δοκιμαζόμενο από την φτώχεια πολίτη, είναι οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές ,σ’ αυτές ο πολίτης ξαναβρίσκει την ψυχική του ισορροπία. Όμως ,είμαστε πολύ πίσω, ίσως ο ατομικισμός , η καλοπέραση του χθες,μας κλείνει τα μάτια και η αλληλεγγύη βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα.Ακόμα κυριαρχεί το ατομικό συμφέρον, τι θα ωφεληθώ εγώ και όσοι οι γύρω μου.Μεγάλος ο αγώνας για να καταλάβει πλέον συνάνθρωπό μας ,ότι η λειτουργία του καθενός μας δεν θα πρέπει να αποβλέπει στο Εγώ, αλλά στο Εμείς.

  Η βαθμολογία μου στις συμπεριφορές αλληλεγγύης περιορίζεται στο βαθμό του 6, γιατί παρότι βιώνουμε την κρίση,εμμένουμε και επιμένουμε να συμπεριφερόμαστε ως σε περίοδο προ κρίσης.

Ερ.: Τα Χανιά είναι τόπος καταγωγής ή … έρωτας; 
Κατάγομαι από τα Χανιά, αλλά τόπος Έρωτα  και ψυχικής ανάτασης είναι το Λασίθι, ιδιαίτερα η Ιεράπετρα, όπου πραγματικά όταν βρίσκομαι εκεί νοιώθω τόσο οικεία με το περιβάλλον και με τους ανθρώπους της που είναι σαν να έχω γεννηθεί εκεί, με ενδιαφέρουν τα πάντα γι’ αυτήν την πόλη.

Ερ.: Η τεχνολογία βοηθάει ή απομακρύνει; 
Η αλήθεια είναι ότι χωρίς αυτήν, η κάθε πληροφορία δεν θα ήταν άμεση.Όμως και εδώ οφείλουμε να είμαστε άκρως προσεχτικοί ,όπως  σε  κάθε εργαλείο, να ενημερωνόμαστε πλήρως για την χρήση της.

Ερ.: Οι δυσκολίες της εποχής πόσο μας άλλαξαν ως καταναλωτές; 
Οι οικονομικές δυσκολίες, μας έκαναν πιο οργανωμένους, πιο επιλεκτικούς.

Ερ.: Υπάρχουν περιπτώσεις που να νοιώσατε την κρίση ως «μέγγενη» για κάποιους ανθρώπους μέσα από τις καταγγελίες που έφτασαν σε σας; 
Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση σε πολλούς καταναλωτές έφερε την ζωή τους  "τα πάνω κάτω" επειδή η Κρητική φυλή είναι άνθρωποι με "υπερηφάνεια" κάποιοι δεν άντεξαν και αυτοκτόνησαν.Στην  Κρήτη σε περίοδο κρίσης στατιστικά από την άλλη Ελλάδα καταγράφονται οι περισσότερες αυτοκτονίες.Και στο σημείο αυτό οφείλω να τονίσω ότι αρκετοί άνθρωποι με σημάδια κατάθλιψης ,βρήκαν βελτίωση αυτής ,λόγω της συμβουλευτικής στήριξης της ΄Ενωσης.

--

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306


Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται στο ekriti και υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή του καθ’ οιονδήποτε τρόπο χωρίς την απαραίτητη παραπομπή (link) στην ιστοσελίδα που το δημοσίευσε.

Αφιερωματα

Παύλος Φύσσας: Οκτώ χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία (βίντεο)

παύλος φύσσας

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά, στο Κερατσίνι.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του αντιφασίστα μουσικού γνωστού και ως Killah P, σηματοδότησε την αρχή του τέλους για την Χρυσή Αυγή.

Στις 7 Οκτωβρίου 2020, και έπειτα από μία μακροχρόνια διαδικασία, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε μία ιστορική ομόφωνη απόφαση κρίνοντας το κόμμα της Χρυσής Αυγής ως μία εγκληματική οργάνωση και επτά πρώην βουλευτές ένοχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Στον Γιώργο Ρουπακιά επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, ενώ για συνέργεια καταδικάστηκαν ακόμη 15 από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους.

Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που συντάραξε την Ελλάδα, ο φυσικός αυτουργός και τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται πλέον πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

 

 

Παύλος Φύσσας: Η δολοφονία στο Κερατσίνι

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Ο Παύλος βρισκόταν μαζί με τη σύντροφό του και με φίλους του, σε μία καφετέρια στο Κερατσίνι, όπου παρακολουθούσαν αγώνα ποδοσφαίρου.

Στην ίδια καφετέρια, βρισκόταν επίσης μία άλλη παρέα, μεταξύ των οποίων και χρυσαυγίτες, που αναγνώρισαν τον Παύλο Φύσσα και του επιτέθηκαν φραστικά. Ενημέρωσαν “δικούς τους” και μέσα σε λίγα λεπτά σχηματίστηκε ένα πολυμελές “τάγμα εφόδου” από διάφορες περιοχές.

Όταν τελείωσε ο αγώνας, ο Παύλος και η παρέα του βγήκαν από την καφετέρια, ωστόσο, αντιλήφθηκαν πως είναι σχεδόν περικυκλωμένοι. Επιχείρησαν να φύγουν από την περιοχή αλλά, σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν διαπίστωσαν ότι αυτό δεν είναι εφικτό, ο Παύλος έδιωξε τους υπόλοιπους και έμεινε μόνος του για να αντιμετωπίσει τους χρυσαυγίτες.

“Ο Παύλος μας φώναξε ‘τρέξτε, τρέξτε’. Αρχίσαμε να τρέχουμε. Ο Παύλος σταμάτησε να τρέχει για να τους καθυστερήσει και να τους απωθήσει, να μην φτάσουν σ’ εμάς”, είχε περιγράψει τότε ένας φίλος του μουσικού, που βρισκόταν μαζί του το μοιραίο βράδυ.

Μεταξύ των χρυσαυγιτών και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έπειτα από σχετική ενημέρωση είχε φύγει από το σπίτι του και οδήγησε μέχρι την Παναγή Τσαλδάρη.

 

 

Όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε η Forensic Architecture, διαφορετικές ομάδες επιτέθηκαν στον Παύλο σε “κύματα”. Τον χτυπούν, αποχωρούν και έρχονται άλλοι. Και αυτό διαρκεί για 2-3 λεπτά μέχρι που ο Ρουπακιάς μπαίνει ανάποδα στο ρεύμα κυκλοφορίας, βάζει το μαχαίρι που κρατούσε και πλήττει τον Παύλο Φύσσα.

Ο μουσικός, παρότι αιμόφυρτος, πρόλαβε να υποδείξει τον Ρουπακιά ως τον δράστη της επίθεσης. “Αυτός με μαχαίρωσε, πιάστε τον”, είπε στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, όπως περιέγραψε ο φίλος του.

Ο Ρουπακιάς συνελήφθη και ομολόγησε. Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

 

 

Καρέ-καρέ η δολοφονία – Η έρευνα του Forensic Architecture

Κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής παρατέθηκε πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυριών σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού.

Μεταξύ των στοιχείων αυτών, ήταν και η οπτικοακουστική τεχνική μελέτη που εκπόνησε το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, από την οποία προέκυψε η ακριβής θέση των εμπλεκόμενων προσώπων και η ακριβής χρονική αλληλουχία των γεγονότων.

Η ομάδα, αποτελούμενη από τον Στέφανο Λεβίδη, την Σιμόν Ρόουατ και τον διευθυντή και ιδρυτή του κέντρου, Άιαλ Γουάιζμαν, ανέλαβε την έρευνα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τους είχαν προσεγγίσει η οικογένεια του Παύλου Φύσσα και οι συνήγοροί τους, με στόχο την αξιοποίηση των πειστηρίων στη δικογραφία.

 

 

Έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στη δικογραφία, ανέλυσαν όλο το βιντεοληπτικό και ηχητικό υλικό, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Πρόκειται για βίντεο από κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Τα βίντεο συγχρονίστηκαν μεταξύ τους και τοποθετήθηκαν στον σωστό χρόνο μέσω της σύνδεσής του με τα ηχητικά αρχεία. Τα ηχητικά αρχεία συγχρονίστηκαν ακολουθώντας την ροή του διαλόγου και ταυτοποιώντας μακρινούς ήχους στο βάθος των κλήσεων. Η οπτικοακουστική τεχνική μελέτη 43 λεπτών προβλήθηκε στο δικαστήριο και συμπεριλήφθηκε στο αποδεικτικό υλικό του κατηγορητηρίου.

Όπως είχε δηλώσει ο Στέφανος Λεβίδης στο enikos.gr, από τη μελέτη προκύπτει μεταξύ άλλων ότι “οι αστυνομικοί βρίσκονταν κοντά στο σημείο της δολοφονίας πέντε λεπτά νωρίτερα απ’ ότι είχαν δηλώσει. Τη στιγμή της επίθεσης με το μαχαίρι, οι αστυνομικοί ήταν λίγα μέτρα πιο μακριά”.

Παύλος Φύσσας: Ο ράπερ που δολοφόνησαν οι χρυσαυγίτες

Ο Παύλος Φύσσας μεγάλωσε στις εργατικές συνοικίες του Πειραιά. Ο πατέρας του δούλευε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος και ο ίδιος ο Παύλος, μετά το σχολείο είχε δουλέψει επίσης σε παρόμοιες εργασίες από το 1998 μέχρι το 2003.

 

 

Έμαθε το hip hop μέσα από τις δουλειές συγκροτημάτων με ξεκάθαρη πολιτική στάση και από την ηλικία των 18 ετών είχε γνωριστεί με μέλη της Freestyle Productions, εταιρείας παραγωγής low bap μουσικής με έδρα το Πέραμα.

Το καλλιτεχνικό του όνομα Killah P σήμαινε, όπως εξηγούσε, αυτός που “σκοτώνει το παρελθόν του” και προχωράει μπροστά.

Είχε συμμετάσχει σε δισκογραφικές συλλογές και είχε κάνει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια, ενώ συνεργάστηκε με γνωστούς hip hop καλλιτέχνες.

Μέσω της μουσικής του έκανε αναφορές σε διάφορα πολιτικοκοινωνικά ζητήματα, όπως στο προσφυγικό, τη βία του κατεστημένου, αλλά και τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008.

Όνειρο του Killah P ήταν να ενώσει την ελληνική hip hop σκηνή, κάτι που έγινε λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του. Για πρώτη φορά μεγάλα ονόματα της hip hop και low bap σκηνής ενώθηκαν για μια συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ, εκπέμποντας μήνυμα κατά του φασισμού. Το επόμενο διάστημα, στήθηκαν συναυλίες και φεστιβάλ στη μνήμη του Παύλου σε όλη τη χώρα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

11η Σεπτεμβρίου: Ο κορωνοϊός δίνει νέα ώθηση στους συνωμοσιολόγους

Ποιά ήταν η Αγία Σοφία - Πώς μαρτύρησαν οι κόρες της Ελπίδα, Πίστη και Αγάπη

ESPA BANNER