Υλικά
Για τη ζύμη:
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 30 γρ. νωπή μαγιά
- 1/4 κούπας χλιαρό νερό
- 3/4 κούπας γάλα
- 1/4 κούπας ζάχαρη
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
- 1/4 κούπας βούτυρο
- 3 1/2 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι αλάτι
Για το γαρνίρισμα:
- 1/2 κούπας γλάσο βανίλιας
- 1/2 κούπας γλάσο σοκολάτας
- πολύχρωμα κουφετάκια
- Ανακατέψτε το νερό με το γάλα, ρίξτε ένα κουταλάκι ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατέψτε τη να διαλυθεί και αφήστε τη να σταθεί για 7' περίπου, μέχρις ότου γίνει σαν αφρός μπίρας.
- Λιώστε το βούτυρο, ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό, τη φουσκωμένη μαγιά και το μισό αλεύρι.
- Χτυπήστε το μείγμα στο μίξερ για 2', ώσπου να γίνει λείος χυλός.
- Ρίξτε τμηματικά όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει μία ζύμη μαλακή, ελαστική, που να μην κολλάει. Πρέπει να είναι μαλακώτερη από τη ζύμη του ψωμιού ή του τσουρεκιού.
- Σκεπάστε τη με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 40ο C. Σβήστε το φούρνο και αφήστε τη ζύμη να σταθεί, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βγάλτε τη από το φούρνο, πατήστε τη με τα χέρια σας για να ξεφουσκώσει, ζυμώστε τη μερικά λεπτά και ανοίξτε τη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο πάχους περίπου 8 χιλ.
- Κόψτε δακτυλίδια με το ειδικό για ντόνατς κουπ-πατ, διαφορετικά αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε ένα ποτήρι (περίπου 6 εκ.) και αφαιρέστε από το κέντρο μικρούς κύκλους (2 εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καπάκι μπουκαλιού).
- Βάλτε στο ταψί του φούρνου μία αλευρωμένη πετσέτα, τοποθετήστε τα δακτυλίδια και έπειτα σκεπάστε με μία δεύτερη αλευρωμένη πετσέτα και αφήστε τα να σταθούν στον ακόμα ζεστό φούρνο, για 20' περίπου μέχρι να διπλασιασθεί ο όγκος τους.
- Ψήστε τα λίγα λίγα σε φριτέζα στους 180ο C ή σε μπόλικο καυτό λάδι, ροδίζοντας τα ελαφρά και από τις δύο πλευρές.
- Όταν τα βγάλετε, ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το πολύ λάδι και γλασάρετέ τα όσο είναι ακόμη ζεστά.
Γλάσο βανίλιας:
Ανακατέψτε 1 κούπα ζάχαρη άχνη, λίγη βανίλια και 2 κουταλιές γάλα.
Γλάσο σοκολάτας:
Λιώστε 75 γρ. κουβερτούρα, ρίξτε 1 κούπα ζάχαρη άχνη και 2-3 κουταλιές γάλα και ανακατέψτε καλά.
Το γλάσο πρέπει να είναι πηχτό, γι' αυτό ρίξτε το υγρό λίγο λίγο ή ρίξτε λίγο ακόμα ζάχαρη άχνη αν έγινε αραιό. Για να γλασάρετε τα ντόνατ, βουτήξτε τα όσο είναι ακόμα ζεστά στο γλάσο που θέλετε, μέχρι να καλυφθούν, σηκώστε τα με ένα πιρούνι και ακουμπήστε τα σε λαδόχαρτο. Πασπαλίστε τα πριν στερεωθεί το γλάσο με τα πολύχρωμα κουφετάκια. Αφήστε τα να σταθούν και ύστερα μεταφέρτε τα στη πιατέλα σερβιρίσματος.