Υλικά
- 25 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 900 γρ. μοσχάρι ( κιλότο, σπάλα ή ελιά ) κομμένο σε κύβους 5 εκ.
- 120 γρ. μπέικον κομμένο σε μικρές λωρίδες
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 1 1/4 φλιτζ. λευκό κρασί
- 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
- 1 κλαράκι δεντρολίβανο
- 1 φύλλο δάφνης
- παρμεζάνα τριμμένη
- 2 φλιτζ. ριγκατόνι
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι - πιπέρι
- Βάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε λίγο νερό χλιαρό για 30 λεπτά.
- Τα σουρώνετε και κρατάτε το νερό.
- Με ένα μαχαίρι κάντε μικρές σχισμές στο κρέας και τοποθετείστε μέσα σε αυτές το σκόρδο ( 3 σκελίδες σε πολύ μικρά κομμάτια ) μαζί με το μπέικον.
- Αλατοπιπερώστε το κρέας.
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε τη μισή ποσότητα κρέατος για να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Επαναλάβετε με το υπόλοιπο κρέας.
- Μεταφέρετε το κρέας σε ένα πιάτο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέσα στην κατσαρόλα.
- Λιώνετε το υπόλοιπο σκόρδο και το προσθέτετε στην κατσαρόλα μαζί με το κρέας.
- Ρίχνετε το κρασί, τον ντοματοπολτό, την κανέλα, το δεντρολίβανο και το φύλλο δάφνης και αλατοπιπερώνετε.
- Μαγειρεύετε το κρέας σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτετε τα μανιτάρια μαζί με το νερό που έχετε κρατήσει.ώστε να σκεπαστεί το κρέας.
- Σιγοβράζετε το ραγού για 3 ώρες.
- Βράζετε τα μακαρόνια, τα σουρώνετε και τα τοποθετείτε στην πιατέλα μαζί με το κρέας.
- Περιχύνετε με την σάλτσα, πασπαλίζεται την τριμμένη αέ παρμεζάνα και σερβίρετε αμέσως.