Υγεία

Βάλτε κάπαρη στη διατροφή σας και δεν θα το μετανιώσετε

κάπαρη

Η κάπαρη, το περίεργο αυτό φυτό με την αψιά μυρωδιά και τη γεύση, που ευδοκιμεί πάνω στις πέτρες, στα βράχια και τους γκρεμούς και φημίζεται για τις ευεργετικές ιδιότητες του που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό, μας δίνει με τα μπουμπούκια, τους καρπούς και τα φύλλα του ένα εξαίσιο τουρσί.

Στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, η κάπαρη κάνει την εμφάνισή της σε όλα τα ελληνικά νησιά, αλλά συναντάται κατά κύριο λόγο στα διάσπαρτα, ξερά νησιά των Κυκλάδων. Μπορεί κανείς να τις δει παντού να ξεφυτρώνουν από βράχους και τοίχους, να ανθίζουν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας κάποιον να τις μαζέψει.

Η κάπαρη είναι γένος, αγγειόσπερμων, δικότυλων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Καππαροειδών και στην τάξη των Καππαρωδών, με 200 είδη θάμνων. Τα περισσότερα είδη φέρουν αγκάθια και βρίσκονται σε βραχώδεις και άνυδρες περιοχές των τροπικών και εύκρατων περιοχών της γης. Ορισμένα από τα είδη είναι έρποντα ή αναρριχητικά. 

Η επίσημη ονομασία της είναι Capparis spinosa, και πρόκειται για έναν θάμνο, τα μπουμπούκια και τα φύλλα του οποίου, (καπαρόφυλλα), συλλέγονται, γίνονται τουρσί- και καταναλώνονται έτσι όλο τον χρόνο. Η συλλογή της κάπαρης γίνεται κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, όταν ακόμα τα μπουμπούκια της δεν έχουν ανοίξει. Τα μπουμπούκια της κάπαρης και τα καπαρόφυλλα χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές κυρίως μέσα σε σαλάτες και κρύα ορεκτικά πιάτα.

Στην κάπαρη, αποδόθηκαν θεραπευτικές ιδιότητες. Ο φλοιός της ρίζας χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως αρθρίτιδες, ρευματισμοί, πονόδοντοι και σε παθήσεις του δέρματος. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το φυτό έχει θεραπευτικές αλλά και μαγικές ιδιότητες.
Ο αρχαίος γιατρός Διοσκουρίδης συνιστούσε τα φύλλα και τη ρίζα του φυτού για να εξαφανίζονται τα πρηξίματα. 

Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αδυναμίας, ως διεγερτικό της κυκλοφορίας και των αναπνευστικών λειτουργιών.
Δίνεται στις έγκυες πριν από τη γέννα για να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα. 
Σταματά τη διάρροια και τους σπασμούς στο στομάχι και το έντερο, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της ανικανότητας. 
Τέλος, χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα από σφήκες και στα δαγκώματα φιδιών.
Ανακουφίζει από πόνους στο στομάχι και φουσκώματα. Επιπλέον, αυτά τα πικάντικα μπουμπούκια τρώγονται για τη βελτίωση της όρεξης.

Βοηθά στη διατήρηση του διαβήτη υπό έλεγχο. Η κάπαρη βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Είναι επίσης γνωστή για την πρόληψη της συμφόρησης στο στήθος.

Τα οφέλη του δέρματος από την κάπαρη

Η κάπαρη είναι καλή για το ξηρό δέρμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στο δέρμα για να το κρατήσει ενυδατωμένο.
Επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαταραχών του δέρματος όπως η ερυθρότητα του δέρματος, τον ερεθισμό και σπυράκια. Ως εκ τούτου, η κάπαρη που χρησιμοποιείται στα προϊόντα φροντίδας του δέρματος. Επιπλέον βοηθά να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Τα οφέλη των μαλλιών από την κάπαρη
Η κάπαρη χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών πάρα πολύ, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και σίδηρο. Και οι δύο είναι γνωστές για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Η βιταμίνη Β βοηθά την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας. Έτσι, στηρίζει τη συνολική υγεία των μαλλιών από την κυκλοφορία του αίματος που είναι βασική προϋπόθεση για υγιή και λαμπερά μαλλιά. Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

Η κάπαρη έχει ελάχιστη θερμιδική αξία, μόνο 8 θερμίδες ανά 4 κ. Σούπας κάτι που την καθιστά υπέροχη τροφή για όσους θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν τα κιλά τους. Αν και έχει τόσο λίγες θερμίδες, διαθέτει πληθώρα αντιοξειδωτικών και βιταμινών πολύ ωφέλιμων για την υγεία μας. 
Πιο συγκεκριμένα περιέχει: 
Aρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, (2 γρ. ανά κουταλιά σούπας) 
Bιταμίνες Α, Ε, C, K, Nιασίνη, Ριβοφλαβίνη & Φολικό οξύ 
Aσβέστιο,
μαγγάνιο, 
σίδηρο, 
μαγνήσιο & χαλκό και το σελήνιο
Λιπαρά οξέα, 
κατά κύριο λόγο λινολεϊκό οξύ 
Φλαβονοειδή: Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που καθιστά την κάππαρη σπουδαία τροφή είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή (ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική -και όχι μόνο- δράση), όπως η κερκετίνη, η ρουτίνη και η καμφερόλη. Η κερκετίνη δρα σαν αντιισταμινικό (υποβοηθώντας έτσι σε καταστάσεις αλλεργίας), ενώ παράλληλα παρουσιάζει αντιβακτηριδιακές. αντιυπερτασικές, αναλγητικές, ανπκαρκινικές και ανπφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για την πρόληψη των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και ασθένειες που σχετίζονται με το δέρμα. Η ρουτίνη φαίνεται πως έχει την ικανότητα να ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και να παρεμποδίζει τον σχηματισμό συσσωματωμάτων ,στα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, συμβάλλει στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα πολύ μικρά αγγεία.
Ερευνητικές μελέτες αναφέρουν ότι η κερσετίνη έχει αντιβακτηριδιακές, αναλγητικές , αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και πιθανόν, να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου

Η καμπφερόλη (kaempferol) που εντοπίζεται στην κάππαρη. αναστέλλει την ενεργότητα του HIF-1 σε κύτταρα ηπατοκαρκινώματος. Αποτέλεσμα της αναστολής ήταν τα καρκινικά κύτταρα να μην μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες υποξίας. Η δράση της στην αναστολή του HIF-1 είχε όντως το αναμενόμενο αποτέλεσμα, κάτι που αυξάνει τις ελπίδες τους για την ανάπτυξη φαρμακευτικής αγωγής για το λιπώδες ήπαρ.

Η κάπαρη είναι ισχυρή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην δυσκοιλιότητα λόγω των ιδιοτήτων τους. Μια κουταλιά της σούπας κάπαρη περιέχει 0,3 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου 3 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.
Νάτριο: Λόγω της επεξεργασίας της περιέχει αρκετό νάτριο (αλάτι) και αυτό θα έλεγα ότι είναι το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της τροφής. Σε περίπτωση που θέλετε να μειώσετε το νάτριο που περιέχει ξεπλύνετέ την πριν την κατανάλωση ή αφαιρέστε το αλάτι ή μέρος του αλατιού από το φαγητό σας.

πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

 

Υγεία

Κορωνοϊός: Μπορεί ο SARS-CoV-2 να μεταδοθεί από κατεψυγμένα δείγματα ζώων;

κατεψυγμένα

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό nature διερευνάται η προέλευση της πανδημίας και μελετάται αν ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από κατεψυγμένα δείγματα ζώων.

Σε συνέντευξη τύπου αυτόν τον μήνα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κορoνοϊός προήλθε πιθανόν από νυχτερίδες και μεταδόθηκε σε ανθρώπους μέσω ενός ενδιάμεσου οργανισμού. H ίδια ομάδα θεωρεί ότι είναι σημαντικό να διερευνηθεί εάν δείγματα κατεψυγμένου κρέατος από άγρια ζώα που εκτρέφονται στην Κίνα ενδέχεται να είχαν μολυνθεί με τον ιό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τις πρώτες μεταδόσεις κορoνοϊού στην περιοχή της Wuhan.

Η διερεύνηση της υπόθεσης των μολυσμένων κατεψυγμένων κρεάτων έχει γίνει πολύπλοκη λόγω άλλων υποθέσεων ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω πολύ ψυχρών επιφανειών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ΜΜΕ στην Κίνα διέδιδαν ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε φτάσει στη Wuhan μέσω κατεψυγμένων άγριων ζώων που είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό. Από επιστημονικές μελέτες υπάρχει τεκμηρίωση ότι μεταδόσεις σε κατεψυγμένο κρέας είναι εφικτή.

Πολλοί επιστήμονες εκτός της Κίνας, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι αυτή η θεωρία αποπροσανατολίζει την αναζήτηση της προέλευσης της πανδημίας και ότι είναι σπάνιο ο ιός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένων επιφανειών.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η επιφανειακή μετάδοση σε κατεψυγμένες επιφάνειες είναι εφικτή.

Μια προδημοσιευμένη μελέτη έδειξε ότι o ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός στην επιφάνεια κατεψυγμένου ή ψυγμένου κρέατος για περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Η επιδημική έκρηξη του Ιουνίου 2020 στην Κίνα συνδέθηκε με την αγορά Xinfadi της πόλης. Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν μετά από διάστημα 56 ημερών χωρίς μεταδόσεις στην πόλη και αφορούσαν ένα ξεχωριστό στέλεχος του SARS-CoV-2. Η έρευνα έδειξε την ύπαρξη ιικών σωματιδίων του ιδίου στελέχους σε κατεψυγμένο σολομό. Η ερευνητική ομάδα του ΠΟΥ έλαβε υπόψιν αυτά τα ευρήματα.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, διαπιστώθηκε η απομόνωση μολυσματικού ιού από κατεψυγμένο βακαλάο που θεωρήθηκε ότι ήταν η πηγή μεταδόσεων σε λιμενεργάτες στην ανατολική επαρχία Shandong, τον Σεπτέμβριο. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο Erwin Duizer, ιολόγος στο Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος.

Τον Νοέμβριο, μετά την εμφάνιση και άλλων εστιών διασποράς στην Κίνα, οι αρχές καθιέρωσαν την υποχρεωτική απολύμανση των εισαγόμενων κατεψυγμένων εμπορευμάτων για την αποτροπή της επιφανειακής μετάδοσης.

Η ομάδα του ΠΟΥ δεν θεωρεί πιθανό ότι η πανδημία ξεκίνησε από μεταδόσεις από τρόφιμα ή συσκευασίες. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό οι πρώτες μεταδόσεις να προήλθαν από κάποιο ζώο. Είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι να εισήλθαν στην αγορά και να ήταν ήδη μολυσμένοι και στη συνέχεια να προκάλεσαν επιδημική έκρηξη στην περιοχή, ή οι μεταδόσεις να είχαν προκληθεί από κάποιο μολυσμένο αντικείμενο.

Πριν κλείσει η αγορά στην Wuhan τον Ιανουάριο του 2020, 10 από τους 653 πάγκους πουλούσαν ζωντανά ή κατεψυγμένα άγρια ζώα. Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κουναβιών και ρακούν είναι γνωστό ότι μπορεί να μολυνθούν από κορoνοϊούς. Όταν ελέγχθηκε η αγορά μετά το κλείσιμο, κανένα από τα κρέατα ή τα ζώα -συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων σφαγίων- δεν βρέθηκε θετικό σε το SARS-CoV-2. Ωστόσο, θεωρείται ότι δεν ελέγχθηκε μεγάλος αριθμός δειγμάτων.

Εάν τα κατεψυγμένα ή αποψυγμένα σφάγια είχαν μολυνθεί με τον ιό, ο χειρισμός των ζώων θα μπορούσε να εμπεριέχει κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τα ενδιάμεσα ζώα, στα οποία η συγκέντρωση του ιού μπορεί να είναι πολύ υψηλή, λόγω του ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι προσαρμοσμένο για να εμποδίσει τη μόλυνση. Παρόλα αυτά θεωρείται ότι η κατάψυξη και η απόψυξη σίγουρα θα μειώσουν τη βιωσιμότητα ορισμένων ιών, συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών.

Οι πιο πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι πιο πιθανό ο SARS-CoV-2 να μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο από ένα ζωντανό ζώο. Τα περισσότερα από τα άγρια ζώα που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας στην Κίνα είναι ζωντανά. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από εκτροφές της Κίνας. Με τη μεταφορά όλων αυτών των φυσικά ειδών σε μια τοποθεσία αυξάνονται οι πιθανότητες επώασης και δημιουργίας νέων ιών.

Αποτελεί ζωτικής σημασίας να διερευνήσουμε αν οι εργαζόμενοι σε εκτροφές άγριων ζώων που προμήθευαν προϊόντα σε αγορές της Wuhan έχουν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Αυτό, θα αποτελέσει κλειδί για την κατανόηση της προέλευσης της πανδημίας.

 

H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ)( https://mdimop.gr/covid19/).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκκληση βοήθειας για τη 15χρονη Κρητικοπούλα - Όλοι μαζί μια γροθιά για την Ζωή

Παίδων «Αγία Σοφία»: Ανατριχιάζουν οι περιγραφές για την κακοποίηση των παιδιών

Μπούρος στο Ράδιο Κρήτη: Ένα νέο αυστηρότερο lockdown δεν θα προσφέρει τίποτα